ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων: Συνθήκες δουλειάς που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη πάλης για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Ασφαλιστικό: Το στόχο του κεφαλαίου για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκρίνει σταθερά ο ΟΟΣΑ
  • «Θριάσιο» Νοσοκομείο: Στενάζουν τμήματα, κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία
  • Κλαδικά συνδικάτα: Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Συνθήκες αμοιβής και δουλειάς που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
Στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων απευθύνεται με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους να οργανωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η δουλειά χωρίς σταθερό μισθό, η πληρωμή «με το κομμάτι», η απουσία στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η γενικευμένη ανασφάλεια, είναι ορισμένες πλευρές των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες αγοράς και κοινής γνώμης. Οι ίδιες αυτές πλευρές εξηγούν γιατί το σωματείο έχει προτάξει στο άνοιγμά του στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης.

Με αφορμή τις σχετικές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ξεκίνησαν πρόσφατα και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Αναστασία, εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, για το εργασιακό τοπίο στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς.

Μισθωτή εργασία που συγκαλύπτεται με «μπλοκάκια» και με καθεστώς «ελεύθερου επαγγελματία»

Στη βάση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, βρίσκεται το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται τυπικά ως μισθωτοί, παρά το γεγονός ότι στην ουσία δουλεύουν με όρους μισθωτής εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, εργάζονται με το γνωστό «μπλοκάκι». Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως καλούνται να δουλέψουν με το καθεστώς του «τίτλου κτήσης» (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), πράγμα που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και ότι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ οι εργοδότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση, Δώρα, επιδόματα, άδειες, αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας είναι... άγνωστες λέξεις για τους εργαζόμενους.

«Είμαστε τελείως ακάλυπτοι στο ενδεχόμενο της ανεργίας», λέει η Αναστασία και προσθέτει πως η ανασφάλεια αναγκάζει τους εργαζόμενους να κυνηγάνε το μεροκάματο σε δυο και τρεις εταιρείες, να δουλεύουν από τη μια στην άλλη ανάλογα με το ποια έχει ή δεν έχει δουλειά.

Χωρίς μεροκάματο μένουν οι εργαζόμενοι ακόμα κι όταν αρρωστήσουν, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια ούτε επίδομα ασθενείας. Το ίδιο συμβαίνει για τις μέρες του έτους κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα απουσιάσουν για να αναπαυθούν, καθώς δεν υπάρχει κανονική άδεια. «Οχι ότι θα σε εμποδίσει κάποιος να λείψεις, αλλά για τις μέρες που λείπεις από τη δουλειά δεν θα πάρεις φράγκο. Αρα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για άδεια», ξεκαθαρίζει.

Ανάμεσα στα εργασιακά δικαιώματα που στερούνται, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι παροχές για την προστασία της μητρότητας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι γυναίκες. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας οι εργαζόμενες βρίσκονται «εκτός δουλειάς, χωρίς άδεια και επίδομα».

Αβεβαιότητα, χαμηλές αμοιβές και καθυστέρηση στα δεδουλευμένα

«Δουλεύουμε στον χώρο του εκάστοτε εργοδότη, στα χρονικά πλαίσια που μας θέτει, με τους όρους που θέτει», σημειώνει η Αναστασία. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, ενώ η εταιρεία τους ζητά να της κάνουν γνωστό «το μηνιαίο πρόγραμμα με βάση το οποίο θα δουλέψουμε», για τους ίδιους τους εργαζόμενους το ποσό της αμοιβής τους παραμένει άγνωστο, μέχρι να φτάσει η ώρα να πληρωθούν.

Η πληρωμή «με το κομμάτι», σημαίνει ότι ο μισθός του κάθε εργαζόμενου διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ερωτηματολογίων που συμπληρώνει στο πλαίσιο μιας έρευνας.

«Δεν σου λένε ποτέ την τιμή όταν αρχίζει η έρευνα», τονίζει η Αναστασία. «Κανονικά η εταιρεία πρέπει να κάνει δοκιμαστικό ερωτηματολόγιο από το οποίο θα προκύπτει η διάρκεια και το επίπεδο δυσκολίας», ώστε με βάση αυτά να διαμορφώνεται και η αμοιβή. Ωστόσο, «οι περισσότερες εταιρείες δεν μπαίνουν καν σε αυτόν τον κόπο»... Πρακτικά, «σε βάζουν πρώτα και τη δουλεύεις την έρευνα κι αν δουν ότι προχωρά γρήγορα μπορεί να ρίξουν την τιμή», μας λέει.

«Οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές και να καθυστερήσουν τις πληρωμές», είναι το γενικό μοτίβο που περιγράφει. Εκτός από τη χαμηλή αμοιβή, πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην καταβολή της: «Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις περιμένουν τρεις μήνες, σε άλλες ακόμα και έξι μήνες για να πληρωθούν».

Παράγοντας που συμπιέζει την αμοιβή των εργαζομένων είναι και η πρακτική της υπεργολαβίας. «Αν η μια εταιρεία θέλει να γλιτώσει τα ένσημα πάει και την πουλάει σε μια άλλη εταιρεία και την κάνει αυτή», σε μια διαδικασία που καταλήγει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες αμοιβής.

Ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και δουλειά... στα όρια των αντοχών

Στο έδαφος αυτό, πολλοί εργαζόμενοι οδηγούνται να δουλεύουν όσες περισσότερες ώρες και μέρες αντέχουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν μισθό που να τους επιτρέπει να βγάλουν τον μήνα. Ετσι, από το κάδρο δεν λείπουν τα 11ωρα και τα 12ωρα, η δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή, για την οποία μάλιστα δεν καταβάλλεται καμία προσαύξηση.

Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και τις άθλιες συνθήκες όσον αφορά την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους. Οι χώροι στους οποίους στεγάζονται οι περισσότερες εταιρείες είναι ακατάλληλοι: Οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά, σε χώρους χωρίς ηχομόνωση, δουλεύουν κάτω από διαρκή θόρυβο, χωρίς χώρο για διάλειμμα.

«Για παράδειγμα, ο χώρος που δουλεύω ήταν πριν ένα διαμέρισμα και τώρα έχει 75 - 80 θέσεις στο τηλεφωνικό κέντρο στην κάθε βάρδια», επισημαίνει ενδεικτικά η Αναστασία. Ο εξοπλισμός που τους παρέχεται, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ακουστικά, είναι ο πιο φθηνός με αποτέλεσμα να χαλά και να μην αντικαθίσταται. Δεν λείπουν τα παραδείγματα εταιρειών στις οποίες οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταφέρουν να τους εφοδιάσει η εταιρεία με ακουστικά.

Κάλεσμα αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Τόσο η παραπάνω κατάσταση, όσο και οι αρνητικές εξελίξεις που απειλούν να φορτώσουν στην πλάτη των εργαζομένων το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αντιμετωπίζοντάς τους ως «ελεύθερους επαγγελματίες», αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη οργάνωσης και πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Εχουμε ανάγκη και απαιτούμε την υπογραφή συμβάσεων εργασίας για όλους, με σταθερό μισθό, σταθερό ωράριο, ασφάλιση, άδειες, επιδόματα και Δώρα, σταθερή και μόνιμη εργασία, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τακτικά διαλείμματα», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωση, με την οποία προχωρά σε εξορμήσεις στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Οπως ξεκαθαρίζει, «αυτά δεν θα μας τα προσφέρουν οικειοθελώς οι εργοδότες, δεν τους συμφέρει, τους είναι "κόστος". Ο μόνος δρόμος είναι τα διεκδικήσουμε εμείς, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ, και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, κατακτήθηκαν με αγώνες».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους και να οργανώσουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ