ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2017
«Μεσόγειος - Θάλασσα Ειρήνης»

Η φιλοσοφία που διέπει το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, οι βασικοί άξονες και το πρόγραμμα των φετινών του εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν την Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, ο υπεύθυνος του προγράμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Νίκος Μπαλής, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για το «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, Πέτρος Βάης, και ο υπεύθυνος για την ενότητα jazz+πράξεις Γιάννης Μουγγολιάς.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Β. Θωμόπουλος, ανέφερε πως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας «βάζει "πλώρη" για να υπηρετήσει τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση, το χορό και συγχρόνως να καταστήσει πρωταγωνιστές τους πολίτες, μετατρέποντας τις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας σε πραγματικές κοιτίδες πολιτισμού και δημιουργίας.

Βασικός στόχος του πολιτιστικού προγράμματος του δήμου είναι να φτάσουμε στην πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών που είναι αποκλεισμένοι από την αληθινή, την κοινωνικά "χρήσιμη" τέχνη και ψυχαγωγία, για να γνωρίσουν ό,τι πιο προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η εγχώρια και διεθνής καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή.

Να συμβάλει στην οργάνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Για μας ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν, είναι δικαίωμα, βίωμα και δημιουργική συμμετοχή. Δίνει δύναμη στους αγωνιστές της ζωής να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν στην παρακμή ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ρίχνει στα τάρταρα τους δημιουργούς του κοινωνικού πλούτου, τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος.

Η πολιτιστική υποβάθμιση, η αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και η προσφυγιά εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων έχουν κοινή μήτρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται για μία "Μεσόγειο - Θάλασσα Ειρήνης"».

Στόχος είναι, μέσα από τις εκδηλώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 22 Μάη έως και τις 10 Σεπτέμβρη, «να έχουμε ένα Φεστιβάλ: Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, συμμετοχικό και πλουραλιστικό, που θα αφήσει το στίγμα του στην περιφέρεια, στη γειτονιά που είναι ένα από τα κύτταρα ζωής και ανθρώπινης επικοινωνίας, στο σχολείο και τις εκπαιδευτικές κοινότητες, ένα Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας που θα αγγίζει και το παιδί.

Συνολικά, το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις - συμπεριλαμβανομένων και των Παράλληλων».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι κυρίαρχοι άξονες των φετινών εκδηλώσεων είναι οι εξής: Τα δέκα πρόσωπα της μουσικής, Οταν η μουσική συναντά το θέατρο, Αρχαίο Δράμα, «Τα παιδία παίζει...», Μαθητικό Φεστιβάλ, «Συνοικία το όνειρο», Φεστιβάλ στις γειτονιές, «Αρμα Θέσπιδος» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Εν Πάτραις», εκδηλώσεις χορευτικού δήμου Πατρέων, παραστάσεις από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, piano solo - τραγούδια χωρίς φωνή με τον Α. Αδαμόπουλο, Βήμα νέων καλλιτεχνών, κινητός κινηματογράφος.

Επανεκδόσεις στον «Ζέφυρο»

Συνεχίζονται και φέτος οι προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικών και σύγχρονων, από τον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», το πρόγραμμα του οποίου επιμελείται η «New Star».

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 17 Μάη, στις 21.00, θα προβάλλεται η ταινία «Ο μεγάλος ύπνος» του Χάουαρντ Χοκς. Ενα από τα πιο συμπαγή και συγκροτημένα φιλμ νουάρ, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου (μυθιστορηματικός ήρωας του Ρέιμοντ Τσάντλερ). Ο Φίλιπ Μάρλοου προσλαμβάνεται από έναν στρατηγό για να ερευνήσει την υπόθεση εκβιασμού της μικρής του κόρης, Κάρμεν. Σε αυτή την αναζήτηση τον βοηθά η αδερφή της Κάρμεν, ρόλος που ενσαρκώνει η Λορίν Μπακόλ.

Στις 23.00, θα προβάλλεται το «Ενας προφήτης μα τι προφήτης» των Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ.

Ανήμερα Χριστούγεννα, ο Μπράιαν γεννιέται σε έναν στάβλο, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννιέται ο Ιησούς. Σε όλη του τη ζωή προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι αυτός ο περιβόητος Μεσσίας... Παραγωγή με δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης, λόγω της «βλάσφημης» - όπως χαρακτηρίστηκε - θεματικής. Ο εξαμελής πυρήνας των «Monty Python», μαζί με μια γερή ομάδα ηθοποιών, αναλαμβάνει να ερμηνεύσει πάνω από 40 ρόλους.

«MARWAN», μια ταινία για τον Παλαιστίνιο πολιτικό κρατούμενο

Σήμερα, στις 20.00, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς New Star Art Cinema», θα προβληθεί η ταινία «MARWAN». Η διπλωματική αντιπροσωπεία του κράτους της Παλαιστίνης διοργανώνει αυτή την πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Μαρουάν Τουμπάσι, και συντελεστές της ταινίας. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του αγωνιστή Μαρουάν Μπαργούτι, Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου στις ισραηλινές φυλακές, από τη νεαρή του ηλικία μέχρι και την κράτησή του.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μανόλης Ανδρουλιδάκης, με μια κιθάρα... στο Κελάρι

Τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 22.00, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης θα εμφανιστεί στο «Κελάρι» (Αδριανού 3, Θησείο), όπου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου με τη συνοδεία της κιθάρας του.

«Πολλές μουσικές, πολλοί ήχοι, πολλές πανέμορφες φωνές σε πολλές γλώσσες και πολλές πατρίδες: Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Χιλή, Κούβα, Μεξικό, ΗΠΑ και, φυσικά, Ελλάδα. Ανάμεσα στα τραγούδια από τις εξαιρετικές φωνές της Ρίτας, της Καλλιόπης, του Χάρη και του Κώστα, βρίσκουν όμορφα το χώρο τους τα λόγια του Jaime και των Ελλήνων ποιητών, αλλά και δεξιοτεχνικά σόλο από τη συλλογή "Myrtia" του Μίκη Θεοδωράκη και από τη νέα κιθαριστική συλλογή με τις γνωστότερες ελληνικές μελωδίες του σινεμά. Ολα αυτά με ένα μόνο μουσικό όργανο, που δίνει την ψευδαίσθηση μικρής ορχήστρας στην πιο απλή και μεστή μορφή της, που συνοδεύει ιδανικά το τραγούδι και τις ωραιότερες μέρες μας: με μια κιθάρα... στο Κελάρι».

Συμμετέχουν φιλικά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θεοχάρης, Χάρης Μακρής και ο Χιλιανός ποιητής Jaime Svart.

Το Σάββατο ο «Θεσσαλικός Κύκλος» στο Περιστέρι

Το Σάββατο 13 Μάη, στις 7.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου καλεί στη μουσική - θεατρική παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου, στο αμφιθέατρο δημαρχείου Περιστερίου.

Την παράσταση παρουσιάζουν η θεατρική ομάδα, η χορωδία και η ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Τα κείμενα, γραμμένα για τις ανάγκες της παράστασης, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στον Κ. Μπιμπή το Βραβείο Χορν

Το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» για το 2017 απονεμήθηκε στον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μπιμπή για την ερμηνεία του στο έργο «Το δέντρο του Οιδίποδα» της Ομάδας Ιδέα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (ΘΗΣΕΙΟΝ, Ενα Θέατρο για τις Τέχνες), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Χορν, τη Δευτέρα 7 Μάη.

Ο περσινός νικητής του Βραβείου, Αργύρης Πανταζάρας, παρέδωσε το χρυσό σταυρό του Χορν που είχε λάβει κατά τη βράβευσή του, στον Κ. Μπιμπή. Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο.

Συνυποψήφιοι του Κ. Μπιμπή ήταν οι Γιώργος Κατσής, Γιάννης Νιάρρος και Γιώργος Τριανταφυλλίδης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ