ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Η λαϊκή αμφισβήτηση να εκφραστεί στην κάλπη με ψήφο στο ΚΚΕ

Συνέντευξη με την υποψήφια δήμαρχο του ΚΚΕ στον Πειραιά

Στη τελική ευθεία προς την κάλπη απευθύναμε δύο ερωτήματα στην υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή και την ειδική εικόνα που παρουσιάζει η εκλογική αντιπαράθεση στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

-- Μία βδομάδα πριν τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Πειραιά εμφανίζεται ανύπαρκτο στα μέσα ενημέρωσης, πώς το εξηγείτε;

-- Ο αστικός Τύπος αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» που χρησιμοποιείται είτε για τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ είτε για τη φίμωσή του. Στόχος τους είναι η ενσωμάτωση και ο εγκλωβισμός της λαϊκής αμφισβήτησης «εντός των τειχών» της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το ΚΚΕ προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η φωνή και η δράση του ενοχλεί γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στο λαό.

Στον Πειραιά, η αντιπαράθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία με επίκεντρο τα συμφέροντα που συγκεντρώνονται και συγκρούονται γύρω από το λιμάνι. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Γι' αυτό εμφανίζεται «ανύπαρκτο» στα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί εξηγεί πως είναι απάτη η αντιπαράθεση για την μορφή της ιδιωτικοποίησης που εξυπηρετεί συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου. Τους ξεσκεπάζει, αναδεικνύοντας πως η ιδιωτικοποίηση, με όποια μορφή τελικά πάρει, υλοποιεί ευρωπαϊκές οδηγίες που όλοι τους έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται σε κάθε μορφή διείσδυσης των μονοπωλίων. Διεκδικεί λιμάνια 100% δημόσια, στην υπηρεσία του λαού, της άμυνας της χώρας, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μεταφορών, με φθηνά εισιτήρια, συχνά δρομολόγια και εργαζόμενους στα λιμάνια, στη ναυτιλία και τον τουρισμό με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

-- Ο ένας από τους υποψήφιους των εφοπλιστών, ο Μώραλης, διακηρύσσει ότι είναι ακομμάτιστος, ο άλλος, ο Μιχαλολιάκος, βεβαιώνει ότι αυτός είναι ο αυθεντικός ανεξάρτητος και ο τρίτος, ο Δρίτσας, σπεύδει να δηλώσει ότι η παράταξή του μπορεί να εξασφαλίσει ότι το λιμάνι δε θα είναι ιδιοκτησία μόνο μιας εταιρείας. Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τους καημούς του λαϊκού Πειραιά;

-- Καμία σχέση δεν έχουν με τον κόσμο της βιοπάλης και του αγώνα για επιβίωση. Δικός τους κόσμος είναι το κοινό τους όραμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Διαφέρουν μόνο στους τρόπους υλοποίησής και στο ποια τμήματα του κεφαλαίου εξυπηρετεί η πολιτική τους. Η ίδια η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους απέδειξε ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία στη βάση συναλλαγών, πιέσεων και εκβιασμών.

Ο Δήμαρχος της ΝΔ, κ. Μιχαλολιάκος, είναι θεματοφύλακας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. «Πρωταθλητής» στη φορομπηξία, στα υπέρογκα δημοτικά τέλη, στα τροφεία, στα χαράτσια, στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς κ.λπ.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δρίτσας, και το κόμμα του ακόμη και ως αντιπολίτευση έβαλαν πλάτη στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αφοπλίζουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και μολύνουν τις λαϊκές συνειδήσεις με το δηλητήριο των αυταπατών της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανθρώπινου καπιταλισμού. Ο κ. Δρίτσας φλερτάρει με τις ενώσεις εφοπλιστών και ακτοπλόων για κοινό μέτωπο ενάντια στη συγκεκριμένη μορφή της ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι, προτείνοντας τη λύση των συμβάσεων παραχώρησης.

Το ψηφοδέλτιο του Μώραλη αποτελεί μία ακόμη έκφραση των μεγάλων συμφερόντων. Τα συμφέροντα που εκφράζει ωφελούνται από την κατάργηση των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και τη μαζική ανεργία για το σύνολο των εργαζομένων. Στελεχώνεται και στηρίζεται από δοκιμασμένα στην αντιλαϊκή πολιτική στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ των ΑΝΕΛ κ.λπ. με θητεία σε υπουργεία, δήμους και περιφέρειες.

Ολοι τους: Παρακάμπτουν τη συζήτηση για το ρόλο του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που θέλει δημάρχους επιχειρηματίες που θα υπερφορολογούν τους δημότες και θα ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία, υποδομές και ελεύθερους χώρους. Η πολιτική τους είναι αντίθετη στη διεκδίκηση πόρων από το κράτος, προκειμένου να καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού και το σύνολο των λειτουργιών και δομών. Κανείς τους δεν συμφωνεί για μείωση των ανταποδοτικών τελών στο 50% για την κατοικία και τις μικροεπιχειρήσεις, κατάργηση των τελών για τους ανέργους με ταυτόχρονη αύξησή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Απέναντι σ' όλους αυτούς και την πολιτική τους στο διάστημα που μένει μέχρι τη μέρα των εκλογών θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει η φωνή και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια και τους Δήμους σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε λαϊκό σπίτι.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Κανείς να μην ξεγελαστεί

Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΚΚΕ στο Βόρειο Αιγαίο

Εναν σύντομο απολογισμό από τις επιπτώσεις της ΕΕ στη ζωή του αγροτικού πληθυσμού των νησιών του Αιγαίου, κάνει ο υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας. Παράλληλα αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις όσων για να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ενώ σχολιάζει και τα φούμαρα που πουλάνε στο λαό περί «πράσινης ανάπτυξης». Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Ο ένας μετά τον άλλο οι διάφοροι διεκδικητές της κρατικής εξουσίας (τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά) νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν ότι η ΕΕ είναι πάνω απ' όλα. Ποια είναι η εμπειρία σας στα νησιά από την παραμονή μας στην ΕΕ;

-- Σήμερα, έπειτα από 33 χρόνια ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι ότι η ΕΕ είναι η πηγή των δεινών τους. Ρημάζει η ύπαιθρος, εγκαταλείπονται τα χωριά από τη νεολαία που ξενιτεύεται και μειώνεται απελπιστικά ο πληθυσμός. Εγκαταλείπονται δυναμικές καλλιέργειες, όπως η ελαιοπαραγωγή, η αμπελοκαλλιέργεια κ.ά. που εξασφάλιζαν σημαντικό εισόδημα και ζωή στους κατοίκους. Κι αυτό γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο από την τιμή παραγωγού (όταν αυτή εισπράττεται), ενώ ο καταναλωτής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό μοσχοπληρώνει το ελαιόλαδο, το κρασί και τα άλλα εκλεκτά προϊόντα που παράγουν τα νησιά μας (όσα παράγουν ακόμα).

Την ίδια στιγμή κατακλύζονται από αμφίβολης ποιότητας ομοειδή προϊόντα Δυτικοευρωπαίων επιχειρηματιών. Αυτές είναι οι συνέπειες της κοινής αγροτικής πολιτικής. Σημαντικό χτύπημα από την ΕΕ δέχεται και η μικρομεσαία παράκτια αλιεία με τα διάφορα χαράτσια και περιορισμούς που επιβάλλονται από την ΕΕ με σκανδαλώδη ενίσχυση των μεγάλων αλιευτικών ευρωπαϊκών εταιρειών και ιχθυοκαλλιεργειών. Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξάπλωση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών απειλείται το Αιγαίο να καλυφθεί από ιχθυοκαλλιέργειες.

-- Ξάφνου γέμισε η χώρα ανεξάρτητους και ακομμάτιστους υποψήφιους. Συμβαίνει και στο Αιγαίο;

-- Πράγματι, γεμίσαμε στους ανεξάρτητους. Στόχος τους είναι να εξαπατήσουν τον ψηφοφόρο, να υφαρπάξουν την ψήφο του. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό το σενάριο ακραίας υποκρισίας, όταν μάλιστα στήνεται από καραμπινάτους κομματικούς παράγοντες που έχουν υπηρετήσει με ιδιαίτερη προσήλωση τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Γιακαλής, νυν περιφερειάρχης, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε πιστά την κυβερνητική πολιτική, αποδέχτηκε την όλο και χαμηλότερη χρηματοδότηση της περιφέρειας, πρωτοστάτησε στο πέρασμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στήριξε τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, της Ακτοπλοΐας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες) κλπ. Απέρριψε τις φιλολαϊκές προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η κα Καλογήρου, με υποστήριξη της ΝΔ, δεν εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη», αλλά σαν γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατάργησε κάθε απόφαση που υιοθετήθηκε με πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δημοτικά Συμβούλια γιατί δεν ήταν σύμφωνες με τον «Καλλικράτη». Τώρα είναι υποψήφια περιφερειάρχης προφανώς για να αποτελειώσει το κακό. Η κ. Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να σώσει το Αιγαίο, συγκαλύπτοντας, όπως και οι προηγούμενοι υποψήφιοι, τις ευθύνες της ΕΕ και προσπαθώντας να υποκλέψει ψήφους από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εμφανιζόμενη ως οπαδός του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κοινός παρονομαστής όλων των συνδυασμών και στο Αιγαίο, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι η προσήλωσή τους στην ΕΕ και στην «υγιή επιχειρηματικότητα».

Ολοι αυτοί θα ερμηνεύσουν κάθε ψήφο που θα υφαρπάξουν ως ψήφο έγκρισης και στήριξης της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Ας κάνει, λοιπόν, ο κάθε ψηφοφόρος που πλήττεται από αυτή την πολιτική τα κουμάντα του. Κανείς να μην ξεγελαστεί από εκείνους που είναι δεσμευμένοι για την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οι κάτοικοι στα νησιά μας ξέρουν ότι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και στους δήμους και στις περιφέρειες και στην Ευρωβουλή δεν θα τον κοροϊδέψουν. Ξέρουν ότι η ψήφος τους στο ΚΚΕ πιάνει τόπο, γίνεται δύναμη που υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα.

-- Πολλή κουβέντα γίνεται στο Αιγαίο για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη». Πώς την αντιμετωπίζετε;

- Ζούμε την ακατάσχετη προπαγάνδα για την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη». Το πόσο πράσινη είναι φαίνεται από την ερήμωση της υπαίθρου, με ουσιαστική καταστροφή των ορεινών και ημιορεινών ελαιώνων και άλλων δυναμικών καλλιεργειών ως αποτέλεσμα του αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, σύμφωνα με τις επιταγές της ΚΑΠ.

Επίσης, το πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης» αποδείχνεται και από τα προωθούμενα και επιδοτούμενα από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, σχέδια μετατροπής των νησιών μας σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με την εγκατάσταση πολλών εκατοντάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών στα νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία), προκαλώντας βιβλική και ανεπανόρθωτη καταστροφή στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Οπως στη Λήμνο, κοντά ή και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, στη Χίο, στο όρος Αίπος με πλήθος αρχαιοτήτων, στη Λέσβο, σε περιοχή διάσπαρτη με απολιθωμένα δέντρα. Στόχος όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά η με κάθε τρόπο μέγιστη κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ετσι αποκαλύπτεται και το μέγεθος της υποκρισίας τους όταν κόπτονται για την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά μας.

Αύριο Δευτέρα η κεντρική συγκέντρωση στον Πειραιά

Αύριο, Δευτέρα, στις 8 μ.μ. στον Πειραιά, πλατεία Κοραή, θα μιλήσουν ο Θ. Παφίλης, ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ