Κυριακή 11 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Η λαϊκή αμφισβήτηση να εκφραστεί στην κάλπη με ψήφο στο ΚΚΕ

Συνέντευξη με την υποψήφια δήμαρχο του ΚΚΕ στον Πειραιά

Στη τελική ευθεία προς την κάλπη απευθύναμε δύο ερωτήματα στην υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή και την ειδική εικόνα που παρουσιάζει η εκλογική αντιπαράθεση στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

-- Μία βδομάδα πριν τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Πειραιά εμφανίζεται ανύπαρκτο στα μέσα ενημέρωσης, πώς το εξηγείτε;

-- Ο αστικός Τύπος αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» που χρησιμοποιείται είτε για τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ είτε για τη φίμωσή του. Στόχος τους είναι η ενσωμάτωση και ο εγκλωβισμός της λαϊκής αμφισβήτησης «εντός των τειχών» της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το ΚΚΕ προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η φωνή και η δράση του ενοχλεί γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στο λαό.

Στον Πειραιά, η αντιπαράθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία με επίκεντρο τα συμφέροντα που συγκεντρώνονται και συγκρούονται γύρω από το λιμάνι. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Γι' αυτό εμφανίζεται «ανύπαρκτο» στα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί εξηγεί πως είναι απάτη η αντιπαράθεση για την μορφή της ιδιωτικοποίησης που εξυπηρετεί συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου. Τους ξεσκεπάζει, αναδεικνύοντας πως η ιδιωτικοποίηση, με όποια μορφή τελικά πάρει, υλοποιεί ευρωπαϊκές οδηγίες που όλοι τους έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται σε κάθε μορφή διείσδυσης των μονοπωλίων. Διεκδικεί λιμάνια 100% δημόσια, στην υπηρεσία του λαού, της άμυνας της χώρας, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μεταφορών, με φθηνά εισιτήρια, συχνά δρομολόγια και εργαζόμενους στα λιμάνια, στη ναυτιλία και τον τουρισμό με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.


-- Ο ένας από τους υποψήφιους των εφοπλιστών, ο Μώραλης, διακηρύσσει ότι είναι ακομμάτιστος, ο άλλος, ο Μιχαλολιάκος, βεβαιώνει ότι αυτός είναι ο αυθεντικός ανεξάρτητος και ο τρίτος, ο Δρίτσας, σπεύδει να δηλώσει ότι η παράταξή του μπορεί να εξασφαλίσει ότι το λιμάνι δε θα είναι ιδιοκτησία μόνο μιας εταιρείας. Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τους καημούς του λαϊκού Πειραιά;

-- Καμία σχέση δεν έχουν με τον κόσμο της βιοπάλης και του αγώνα για επιβίωση. Δικός τους κόσμος είναι το κοινό τους όραμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Διαφέρουν μόνο στους τρόπους υλοποίησής και στο ποια τμήματα του κεφαλαίου εξυπηρετεί η πολιτική τους. Η ίδια η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους απέδειξε ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία στη βάση συναλλαγών, πιέσεων και εκβιασμών.

Ο Δήμαρχος της ΝΔ, κ. Μιχαλολιάκος, είναι θεματοφύλακας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. «Πρωταθλητής» στη φορομπηξία, στα υπέρογκα δημοτικά τέλη, στα τροφεία, στα χαράτσια, στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς κ.λπ.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δρίτσας, και το κόμμα του ακόμη και ως αντιπολίτευση έβαλαν πλάτη στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αφοπλίζουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και μολύνουν τις λαϊκές συνειδήσεις με το δηλητήριο των αυταπατών της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανθρώπινου καπιταλισμού. Ο κ. Δρίτσας φλερτάρει με τις ενώσεις εφοπλιστών και ακτοπλόων για κοινό μέτωπο ενάντια στη συγκεκριμένη μορφή της ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι, προτείνοντας τη λύση των συμβάσεων παραχώρησης.

Το ψηφοδέλτιο του Μώραλη αποτελεί μία ακόμη έκφραση των μεγάλων συμφερόντων. Τα συμφέροντα που εκφράζει ωφελούνται από την κατάργηση των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, των Συλλογικών Συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών και τη μαζική ανεργία για το σύνολο των εργαζομένων. Στελεχώνεται και στηρίζεται από δοκιμασμένα στην αντιλαϊκή πολιτική στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ των ΑΝΕΛ κ.λπ. με θητεία σε υπουργεία, δήμους και περιφέρειες.

Ολοι τους: Παρακάμπτουν τη συζήτηση για το ρόλο του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που θέλει δημάρχους επιχειρηματίες που θα υπερφορολογούν τους δημότες και θα ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία, υποδομές και ελεύθερους χώρους. Η πολιτική τους είναι αντίθετη στη διεκδίκηση πόρων από το κράτος, προκειμένου να καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού και το σύνολο των λειτουργιών και δομών. Κανείς τους δεν συμφωνεί για μείωση των ανταποδοτικών τελών στο 50% για την κατοικία και τις μικροεπιχειρήσεις, κατάργηση των τελών για τους ανέργους με ταυτόχρονη αύξησή τους στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Απέναντι σ' όλους αυτούς και την πολιτική τους στο διάστημα που μένει μέχρι τη μέρα των εκλογών θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει η φωνή και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια και τους Δήμους σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε λαϊκό σπίτι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org