ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μου στη ζωή και στους αγώνες για την καλυτέρευσή της, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΜΑΚΑ, που «έφυγε» στις 5 Σεπτέμβρη 2022.Ποια ήταν η Κατερίνα: Ηταν η εργάτρια, η μάνα, η νοικοκυρά και η αγωνίστρια. Παρά τις υποχρεώσεις της δεν έπαψε να συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες. Συνδικαλίστρια (μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ταύρου), με πρόεδρο την Ελλη Σαραντοπούλου, όπου με τις άοκνες προσπάθειές τους και την αμέριστη βοήθεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ταύρου Χρήστου Λαζαρίδη (επί δημαρχίας Βακαλόπουλου) κατόρθωσαν να αποσπάσουν ένα κονδύλι από τον ΟΣΚ για την ανέγερση μιας αίθουσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου. Παρά τον φόρτο απασχολήσεων ήταν και ακούραστη διακινήτρια του «Ριζοσπάστη» και άλλου ενημερωτικού υλικού που έβγαινε από τα συνδικάτα και από το ΚΚΕ. Θέληση που εξέφρασε από το κρεβάτι του πόνου όταν ένιωσε ότι θα «έφευγε» ήταν να προσφέρουμε μια βοήθεια στον «Ριζοσπάστη». Τηρώντας τη θέλησή της προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

Ο σύντροφός της Νίκος Καμάκας, τα παιδιά του Βάσω και Ειρήνη Καμάκα

***

ΦΩΤΟ

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή η ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ, από την Καβάλα, και κηδεύτηκε στην Καβάλα με πολιτική κηδεία. Μέλος του ΚΚΕ από το 1970 στη Γερμανία, ως μετανάστρια, και κατόπιν στην Καβάλα όταν επέστρεψε. Τα τελευταία χρόνια, αν και αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και απομακρύνθηκε από την οργανωμένη δράση, μέχρι το τέλος της μοναδική της έννοια ήταν το Κόμμα.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Λευτέρης και τα παιδιά της Βαλεντίνη και Παύλος προσφέρουν στην ΤΕ Καβάλας το ποσό των 100 ευρώ.

***

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΥΣΣΙΟΣ γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1916 και πέθανε στην Αθήνα το 1993, γιος εύπορης οικογένειας (ο πατέρας του έμπορος καπνού). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Εμπορική και δούλεψε επόπτης συνεταιρισμών στην περιοχή Νιγρίτας - Σερρών. Πολέμησε στο μέτωπο τους Ιταλούς φασίστες επιδρομείς. Στα χρόνια της Κατοχής αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στη συνέχεια διετέλεσε διοικητής της Πολιτοφυλακής Αγρινίου. Την περίοδο της τρομοκρατίας κατέφυγε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ αναδείχθηκε αντισυνταγματάρχης και πολιτικός επίτροπος της 103ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Κατέφυγε στην Τασκένδη. Εκεί υπεράσπισε με συνέπεια, σταθερότητα και αδιαλλαξία την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ (1955). Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1988 και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Τελεύτησε τον βίο του ως μεταφραστής από τα Ρωσικά σε εφημερίδα.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα 20 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Χρήστος Πριτσαπίδουλας και Ζοζίτα Βεντιρόζου

***

ΦΩΤΟ

Πάνε 17 χρόνια από τις 12/3/2006 που μας άφησε ο πολυαγαπημένος μας πατέρας, παππούς και προπάππους ΜΗΝΑΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αταλάντευτος κομμουνιστής. Στη μνήμη του και στη μνήμη της πολυαγαπημένης μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς Δήμητρας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γκύζη, 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη των αγαπημένων μου συντρόφων ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΝΙΚΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΟΥΛΑΣ, ΔΙΓΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΜΑΥΡΙΔΗ ΚΩΣΤΑ και ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ ΤΑΚΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Παύλου, 50 ευρώ.

Δέσποινα Σκεντερίδου

***

ΦΩΤΟ

Στις 3/2/2023 «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΜΟΣΧΟΣ ΓΚΟΥΔΟΥΛΑΣ.

Γεννήθηκε στο χωριό Κορνοφωλιά Εβρου από γονείς αγωνιστές. Το 1948, με τον εμφύλιο πόλεμο, η μάνα του πιάστηκε και φυλακίστηκε. Ο ίδιος με τα δυο του αδέρφια, με τη φροντίδα του Κόμματος, περάσανε στη Βουλγαρία στους παιδικούς σταθμούς. Το 1949 η Οργάνωση του Κόμματος έστειλε τον πατέρα του ως δάσκαλο - παιδαγωγό στη Βουλγαρία για τα προσφυγόπουλα. Εκεί τα τρία αδέρφια συνάντησαν τον πατέρα τους. Τη μάνα του την είδε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια - το 1962. Ο ίδιος τελείωσε τεχνική σχολή με άριστα. Ηταν φανατικά πιστός στις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού - σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη σεμνότητά του και την αγάπη που είχε για τον άνθρωπο. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο αγαπημένο του κόμμα, το ΚΚΕ, 100 ευρώ και 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», που δεν του έλειψε ποτέ, μέσω της ΚΟΒ Αιγάλεω.

Η σύζυγος Τότα, τα παιδιά Γιάννης και Μαίρη

***

ΦΩΤΟ

Ο ΠΑΝΤΖΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1902 και το 1922 εντάσσεται στη Νεολαία και συνέχεια στο ΚΚ Τουρκίας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαθίσταται στον Νικηφόρο Δράμας και το 1930 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Ακολουθούν συνεχή κυνηγητά και εξορίες. Ο πόλεμος τον βρίσκει εξόριστο στην Κρήτη και παίρνει μέρος στην ομώνυμη μάχη. Επιστρέφει στον Νικηφόρο, παίρνει μέρος στο αντάρτικο και σκοτώνεται από παρακρατικούς στα βουνά της περιοχής.

Ο ήρωάς μας έπεισε στην άμυνα της Κρήτης ένα ολόκληρο τάγμα χωροφυλακής αντί να φύγει στην Αίγυπτο να παραμείνει στην Κρήτη και να πολεμήσει τους ναζί. Στη μνήμη του και στο τιμημένο ΚΚΕ, μπροστάρη της Εθνικής Αντίστασης και του αντιστεκόμενου λαού, όπως τότε έτσι και τώρα και για την Οικονομική Εξόρμηση, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανάληψης, ως 2η δόση.

Σεϊδάρης Γιώργος

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τη μέρα που μας άφησε η αγαπημένη μας συντρόφισσα ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ. Ηταν μαχήτρια - αξιωματικός του ΔΣΕ και στη συνέχεια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και έπειτα στη ΛΔ Βουλγαρίας. Παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της. Πάλεψε για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ
Οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Ντεπώ, στην οποία ήταν μέλος, προσφέρουν στη μνήμη της 160 ευρώ.

Επίσης, η οικογένειά της (Ηλέκτρα - Τάσος - Ναταλία - Αιμίλιος) προσφέρει στη μνήμη της 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τον θάνατο του συζύγου και πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΠΟΡΙΔΗ. Στη μνήμη του προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ στο Κόμμα που τόσο πολύ αγαπούσε!

Η σύζυγός του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του

  • Επίσης, στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΠΟΡΙΔΗ, η οικογένεια του αδελφού του Αδάμ Βαπορίδη προσφέρει 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 28/2/2023 «έφυγε» από κοντά μας η μαχήτρια του ΔΣΕ ΣΑΪΑ ΓΑΒΡΙΗΛ - ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ, από την Kορομηλιά Κιλκίς. Γεννήθηκε στην Κορομηλιά Κιλκίς το 1926 από προσφυγική αγροτική οικογένεια. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια στον ΔΣΕ ως μαθήτρια. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, το 1949, βρέθηκε πολιτική πρόσφυγας στη φιλόξενη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, όπου έζησε και εργάστηκε περίπου 15 χρόνια. Το 1965, μαζί με τον άντρα της, Αντώνη Γαβριήλ, μαχητή του ΔΣΕ, και τα τέσσερα παιδιά τους, Νίκη, Δήμο, Νίκο και Σπήλιο, επαναπατρίστηκαν στη γενέτειρά της, Κορομηλιά Κιλκίς, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΠΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΠΗΣ
Στη μνήμη της η κόρη της Ελευθερία (Νίκη) Δεγερμεντζίδου και ο σύζυγός της Παύλος Δεγερμεντζίδης προσφέρουν 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ στη μάχη των εκλογών μέσω ΚΟΒ Σ-Χ-Δ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ και του δασκάλου από τους Βελονάδες Κέρκυρας ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΝΤΑΛΥΠΟΥ, η Τασούλα Πρωτοψάλτη προσφέρει στην ΚΟΒ Ταύρου 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της μητέρας τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥ - ΖΩΤΟΥ, αγωνίστριας και πιστής αναγνώστριας του «Ριζοσπάστη», από την Καρίτσα Ζίτσας Ιωαννίνων, τα παιδιά της Κώστας Νικολός και Φλωρεντία Νικολού - Μπάτζιου προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ Ζίτσας στο τιμημένο ΚΚΕ 50 ευρώ για τις ανάγκες του αγώνα.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (φωτ.), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Αετόπουλο τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά και στην πολιτική του ΚΚΕ παλεύοντας για έναν κόσμο ανθρώπινο, για μια δίκαιη κοινωνία, σοσιαλιστική - κομμουνιστική. Στη μνήμη του όπως και στη μνήμη της μητέρας τους ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ, αλλά και των παππούδων τους, ΣΤΑΥΡΟΥ και ΠΑΝΑΪΛΑΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, Ελένη και Σταύρος Τσαχουρίδης, προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Βέροιας 100 ευρώ και στο Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ, από την Κιβωτό Γρεβενών, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκε από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943, σε αντίποινα για τη μάχη του Σνίχοβου, ο γιος του Στέφανος Καλαϊτζίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Καματερού Αττικής του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 6 Φλεβάρη 2023 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, από το Αμούρι Ελασσόνας. Ανυποχώρητος μαχητής του ΚΚΕ, με ανεξάντλητη διάθεση προσφοράς, δεν έλειψε από κανέναν αγώνα του λαού της περιοχής μας. Υπήρξε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας και Γραμματέας της ΚΟΒ Ποταμιάς και αποτελούσε το βασικό στήριγμα του Κόμματος για πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Ποταμιάς. Η σεμνή του προσωπικότητα, το χαμόγελό του, η ζωντάνια του, η πίστη του στο δίκιο του μεγάλου σκοπού μας για μια ανώτερη κοινωνία θα μας συντροφεύουν για πάντα.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ και οι σύντροφοί του μέσω των ΚΟΒ Ελασσόνας προσφέρουν 300 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη ενός άξιου συντρόφου, του ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΣΙΩΤΗ, που «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή από την επάρατη νόσο και αφήνει ένα μεγάλο κενό στον αγώνα για την ισχυροποίηση του Κόμματός μας και του συνταξιουχικού μας κινήματος, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Εμπόρων, στο Κόμμα μας.

Σ. Πάνος Σαμπλίδης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ και του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΟΥΠΗ, που «έφυγαν» από τη ζωή εδώ και μερικά χρόνια, οι σύντροφοί τους που δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ προσφέρουμε για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματός μας 210 ευρώ. Οι Μιχάλης Χαλδούπης και Τάκης Παππάς μέσω ΚΟΒ Ανω Πατησίων. Οι Αποστολόπαππας Β., Στήθος Γ., Κοκολάρας Γ., Ασημακοπούλου Β., Θεοδωρόπουλος Δ., Λάφης Φ., Αυρηλιώνης Ν. και Σαμπλίδης Π. μέσω ΚΟΒ Εμπόρων του Κέντρου.

***

ΦΩΤΟ

Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΔΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ τιμήθηκε για τη συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής ως μέλους του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Ηταν ένας απλός άνθρωπος, ανέβασε τον πήχη της απλότητας με τις λέξεις Ελευθερία και Δημοκρατία. Σύμβολο ηθικής και αξιοπρέπειας, αγωνίστρια και μάνα με κεφαλαία γράμματα. Αυτή ήταν η μητέρα μας και αυτή η κληρονομιά της για εμάς τους γιους της Χάρη και Κώστα. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 2/12/2022 συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τον χαμό του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (φωτ.), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στον Δημοκρατικό Στρατό έχασε αρχικά τον 15χρονο αδελφό του Ιωάννη και αμέσως μετά τον πατέρα του Χαράλαμπο. Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη της πεθεράς μου ΒΑΡΒΑΡΑΣ, από το Θρυλόριο Κομοτηνής, των αδερφών μου ΜΙΧΑΛΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΙΣΜΗΝΗΣ και ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΥΡΙΑΝΙΔΗ, από την Αντιγονεία Κιλκίς, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΓΚΟΓΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΓΚΟΓΛΟΥ
Η σύζυγος Ελένη, η κόρη Βαρβάρα και ο εγγονός Παναγιώτης

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 του Μάρτη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής και πιστός οπαδός του ΚΚΕ ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ, από την Παρδαλίτσα Ιωαννίνων. Εργάτης, οικοδόμος, σ' όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε αταλάντευτα τις ιδέες και τα ιδανικά του Κόμματος. Αντί μνημοσύνου, ο γιος του Δημήτρης Μωραΐτης προσφέρει 50 ευρώ στη μνήμη του, μέσω της ΚΟΒ Εκπ/κών Ιωαννίνων.

***

Για την ΑΓΑΠΗ ΤΣΑΚΛΙΔΟΥ, το κορίτσι με το φωτεινό χαμόγελο, που είχε τόσο αγάπη για τη ζωή και τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα, δίνουμε οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Δόμνα Νικολαΐδου - Γιώτα Χριστοφορίδου


ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΑΛΥΠΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΑΛΥΠΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ

ΣΑΪΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
ΣΑΪΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΑΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΑΚΑ

ΜΟΣΧΟΣ ΓΚΟΥΔΟΥΛΑΣ
ΜΟΣΧΟΣ ΓΚΟΥΔΟΥΛΑΣ

ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΟΥ - ΖΩΤΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΟΥ - ΖΩΤΟΥ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΔΗ
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΔΗ

Θάνατος αγωνίστριας

ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΦΩΤΟ

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης εκφράζει τη μεγάλη θλίψη της και τα πιο θερμά της συλλυπητήρια για τον χαμό της συντρόφισσας ΜΑΙΡΗΣ ΛΙΟΥΠΑ.

Γεννημένη το 1946 στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, με αριστερές οικογενειακές καταβολές, πολιτικοποιημένη από νεαρή ηλικία, με δύσκολα παιδικά και νεανικά βιώματα, έφθασε ως μετανάστρια στη Μελβούρνη το 1969. Δούλεψε στις φάμπρικες και στα ραφτάδικα τα πρώτα χρόνια και αργότερα στην εστίαση μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Για πάνω από 50 χρόνια πάλεψε μέσα από τις γραμμές του επαναστατικού κινήματος. Μια συντρόφισσα που συμμετείχε στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, για την ειρήνη, για τα δικαιώματα της γυναίκας για τον πολιτισμό. Ηταν παρούσα με όποιον τρόπο μπορούσε στους αγώνες και στις εκδηλώσεις όπου πρωτοστατούσαν οι μαχόμενες οργανώσεις της παροικίας μας. Υπήρξε μέλος του ΚΚ Αυστραλίας από το 1973. Την περίοδο των ανατροπών και της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, όταν πολλοί «τα δίπλωναν» και αποχωρούσαν από το Κόμμα, κράτησε αλύγιστη αγωνιστική στάση κομμουνίστριας, δίνοντας προσωπικό παράδειγμα αισιοδοξίας και σε εμάς τους νεότερους.

Ηταν μέλος της Λέσχης Φίλων ΚΚΕ Μελβούρνης και εκλεγμένη στα συμβούλια του Εργατικού Συνδέσμου «Δημόκριτος», του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Μελβούρνης και Βικτωρίας. Μέχρι να αρρωστήσει, πρόσφερε τις υπηρεσίες της όπου χρειαζόταν. Πάντα ορθοστατούσα, πάντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς. Στα 50 χρόνια κομματικής ζωής, τίμησε την ιδιότητά της ως κομμουνίστριας. Εζησε και «έφυγε» σαν τέτοια.

Ακριβή μας συντρόφισσα Μαίρη, μας δίδαξες με τη στάση σου και τη συμμετοχή σου στο εργατικό κομμουνιστικό κίνημα πως στον αγώνα η ζωή δεν ξοδεύεται, αλλά μεγαλώνει.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον σύντροφό της, Σάββα Λιούπα, στα παιδιά Γιάννη, Δήμητρα και Adrian, στα εγγόνια και σε όλους τους οικείους τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ