ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κινήσεις για την αναβάθμιση συμμαχιών

Από την τηλεδιάσκεψη της ΑUKUS το 2021

Copyright 2021 The Associated

Από την τηλεδιάσκεψη της ΑUKUS το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχεται τη Δευτέρα 13/3 στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Αυστραλίας, Ρίσι Σούνακ και Αντονι Αλμπανίζ, αντίστοιχα, στην πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), με προτεραιότητα την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η AUKUS συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2021, με τον Λευκό Οίκο να μιλά για μια «νέα αρχιτεκτονική» που «είναι σχεδιασμένη όχι απλά για την ενίσχυση των ικανοτήτων μας στον Ινδο-Ειρηνικό (...) αλλά για από κοινού εργασία μας για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ως πρώτη κίνηση της AUKUS, μεταξύ πολλών ακόμα σχεδιασμών, είχε καθοριστεί ο εξοπλισμός της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, των οποίων η μεγάλη ταχύτητα και αυτονομία, η ικανότητα πλεύσης χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων, οι μικρότερες ανάγκες ανάδυσης κ.τ.λ. είναι στοιχεία που τα καθιστούν κατάλληλα για επιχειρήσεις σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό ανέδειξε και η νέα επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ στις Φιλιππίνες, όπου πρόσφατα είχε βρεθεί και η αντιπρόεδρος της χώρας, Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να συζητήσει όρους επέκτασης και διεύρυνσης της «φιλοξενίας» αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκινούν 10ήμερες κοινές ασκήσεις, με τον κωδικό «Freedom Shield Exercise», που μια σειρά από ΜΜΕ μετέδιδαν ότι θα είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ικανοποίησή της και για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ιαπωνία - Νότια Κορέα για τη διευθέτηση μεταξύ τους ιστορικών διαφορών (από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής), που αποτελούσαν αγκάθι στην παραπέρα συνεργασία τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την ενίσχυση της «αμυντικής» τους συνεργασίας προτάσσουν Ινδία και Αυστραλία, όπως κατέγραψε και η τετραήμερη επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί. Οπως δήλωσε ο Αντ. Αλμπανίζ, με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες για «ένα διεθνές περιβάλλον ασφαλείας όλο και μεγαλύτερης αβεβαιότητας». Πρόσθεσε δε ότι «δεσμευτήκαμε να δυναμώσουμε την εταιρική σχέση Αυστραλίας - Ινδίας στην άμυνα και την ασφάλεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και τη συνεργασία προς έναν ανοιχτό, σταθερό και ευήμερο Ινδο-Ειρηνικό» (οι αναφορές για «ανοιχτό» Ινδο-Ειρηνικό «φωτογραφίζουν» την αντιπαράθεση με τις βλέψεις της Κίνας).

Στην Αυστραλία εξάλλου θα πραγματοποιηθεί τον Μάη η Σύνοδος του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία).

Μια «εποικοδομητική συνεργασία» Κίνας - Ρωσίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη Πρόεδρος της Κίνας, στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της κινεζικής Βουλής. Είναι η τρίτη κατά σειρά θητεία του Σι στην κινεζική προεδρία. Μεταξύ άλλων η Βουλή ενέκρινε σειρά μέτρων για την αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού, όπως η κατάργηση του 5% των θέσεων εργασίας.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε πρώτος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε «βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας» και υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας, ο Σι είχε σχολιάσει από τη δική του μεριά ότι «δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», ενώ ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Κιν Γκανγκ, είχε εκτιμήσει ότι «η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν την ανανέωση της Κίνας», προσθέτοντας πως «όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους»...

  • Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τα νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι η χώρα του πρέπει «να αυξήσει τις διάφορες ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικού πολέμου (...) σε διαφορετικές καταστάσεις» και ζήτησε από τις Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμασία «για δύο στρατηγικές αποστολές: Πρώτον, την αποτροπή του πολέμου και, δεύτερον, να αναλάβουν την πρωτοβουλία του πολέμου».
ΓΕΩΡΓΙΑ
Μπαίνει στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης

Μετά τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, τις τελευταίες μέρες μπαίνει πιο έντονα και η Γεωργία στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά από δυο μέρες διαδηλώσεων, βίαιων επεισοδίων και συλλήψεων τουλάχιστον 130 ατόμων, η κυβέρνηση της Γεωργίας απέσυρε την Πέμπτη το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων», το οποίο απαιτούσε από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας» και να τίθεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφορετικά θα της επιβάλλονταν σημαντικά πρόστιμα.

Ωστόσο οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη το βράδυ στην Τιφλίδα, παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου, με τους διαδηλωτές να κρατούν και σημαίες της ΕΕ.

Πίσω από το «αντιρωσικό αίσθημα» κρύβεται «το χέρι των ΗΠΑ» και αυτή είναι η αιτία για τις διαδηλώσεις στη Γεωργία, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Ο Ντμ. Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την κατάσταση στη Γεωργία και «δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της», αλλά επισήμανε πως η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ αυτήν τη βδομάδα.

«Δεν απευθύνθηκε στους Γεωργιανούς από τη Γεωργία. Τους απευθύνθηκε από την Αμερική», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία», θεωρώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος «προβοκάτσιας» στις δύο αποσχισμένες περιοχές της χώρας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με τον αντίστοιχο ρωσικό νόμο που έχει αξιοποιηθεί στην αντιπαράθεση με τη Δύση και πως απομακρύνει τη Γεωργία από την προοπτική ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως το νομοσχέδιο είναι «εμπνευσμένο» από αμερικανική νομοθεσία.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τη γεωργιανή να «σεβαστεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις» και εξέφρασε «ανησυχία» για αυτό το νομοσχέδιο.

Αλλά και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έσπευσε να ευχηθεί στη Γεωργία «μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία».

H κατάσταση στη Γεωργία προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα να ανοίξει ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον νότιο Καύκασο, γράφει η «Washington Post», συγκρίνοντας τις σκηνές από τις διαδηλώσεις στην Τιφλίδα με εκείνες από το Κίεβο στο Μαϊντάν το 2014 και το πραξικόπημα που ακολούθησε, και σημειώνει ότι «η πορεία της Γεωργίας προς τα δυτικά, όπως και της Ουκρανίας, είναι μια πορεία που ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να αποτρέψει».

Συμφωνία Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις τεσσάρων ημερών, την Παρασκευή Ιράν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν στο Πεκίνο συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που είχαν διαταραχθεί από το 2016, με αφορμή την εκτέλεση καταδικασμένου σε θάνατο Σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία υπεγράφη, με τη μεσολάβηση της κινεζικής διπλωματίας, από τον Ιρανό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, και τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Μουσαΐντ αλ Αϊμπαν.

Ιράν και Σαουδική Αραβία είχαν πραγματοποιήσει πέντε γύρους διπλωματικών διαπραγματεύσεων στη Βαγδάτη, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, με στόχο την ανταλλαγή πρέσβεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ