ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ «ΕΛΙΑΣ» - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αλλο μείγμα διαχείρισης για συνέχιση στήριξης των μονοπωλίων

Αντεγκλήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απουσία του Γ. Παπανδρέου, καθώς και «παπανδρεϊκών» βουλευτών και στελεχών

Με τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» συνεχίστηκε η επιχείρηση διαμόρφωσης ενός «τρίτου» πυλώνα που θα δρα σταθεροποιητικά για το σύστημα και την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Με τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» συνεχίστηκε η επιχείρηση διαμόρφωσης ενός «τρίτου» πυλώνα που θα δρα σταθεροποιητικά για το σύστημα και την αντιλαϊκή πολιτική
Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η συνδιάσκεψη που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Λοβέρδου, οι «58» και άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει της κοινής καθόδου τους στις ευρωεκλογές ως «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη». Προσπάθεια ενταγμένη στο πλαίσιο συγκρότησης «τρίτου» πόλου σταθεροποίησης του συστήματος, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται ταυτόχρονα με συνολικότερες διεργασίες στην ΕΕ, καθώς η αναζήτηση του κατάλληλου μείγματος διαχείρισης (κατ' επιταγή ευρωενωσιακών μονοπωλίων που αναζητούν ενίσχυση «ρευστότητας» και νέα πεδία κερδοφορίας) τροφοδοτεί μια συζήτηση πολύ πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Ενδεικτικά, ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, κλείνοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης ανέφερε: «Ναι, στην Ευρώπη πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα νόμισμα, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε ένα σύστημα. Γιατί οι τράπεζες έχουν συστημική αξία στην Ευρώπη. Ναι, αλλά και η νέα γενιά έχει συστημική αξία και πρέπει να της δώσουμε δουλειές για να συνεχίσει». Πώς; Με το «να δημιουργηθεί ανάπτυξη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να έρχονται άνθρωποι στη χώρα σας και να κάνουν επενδύσεις, για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη με θέσεις εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, στο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, ζήτησε «να διεκδικήσουμε ένα άλλο είδος οικονομικής στρατηγικής, για ένα άλλο είδος κοινωνικής πολιτικής». Με επιτάχυνση, φυσικά, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων: «Να αλλάξει η Ελλάδα, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που είναι συχνά δύσκολες, αλλά απολύτως απαραίτητες, για να μπορέσει να προχωρήσει η Ελλάδα».

Αλλά και η Συλβάνα Ράπτη, επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), παρουσιάζοντας βασικά σημεία του «μανιφέστου» του ΕΣΚ ενόψει των ευρωεκλογών, πρόταξε το «ξαναζέσταμα της οικονομίας» (βλ. νέα «ζεστά» πακέτα χρηματοδοτήσεων για τα μονοπώλια):«Για να ξαναζεσταθεί η οικονομία, να ξαναϋπάρξει κίνηση και άρα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να προωθήσουμε την καινοτομία, την έρευνα, την κατάρτιση, την έξυπνη εκβιομηχάνιση. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τις επενδύσεις μέσω των εθνικών προϋπολογισμών».

Στην ίδια λογική -και έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι το μάρμαρο θα πληρώσει ο λαός- έβαλε στόχο «να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος με νέα εργαλεία, με νέα μέσα», σκιαγραφώντας παράλληλα νέες περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες: «Στόχος μας είναι να περιφρουρηθεί το δημόσιο χρήμα, να μειωθούν οι σπατάλες», ανέφερε. Για δε την «κοινωνική Ευρώπη» που υπόσχονται, την περιέγραψε στο τρίπτυχο «Αξιοπρεπές εισόδημα, ποιότητα εκπαίδευσης, προσιτό κόστος εκπαίδευσης, στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης για όλους». Ουσιαστικά, το «προσιτό κόστος» κρύβει το ότι τα λαϊκά στρώματα θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις πλέον στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως και το «αξιοπρεπές εισόδημα» κρύβει τη συνέχιση της επίθεσης στην τιμή της εργατικής δύναμης.

Ενίσχυση ντόπιων και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο διεθνή ανταγωνισμό

Κι όλα αυτά για να ενισχυθούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με άλλα: «Η Ευρώπη εκ των πραγμάτων είναι παγκόσμιος παίκτης. Το θέμα είναι να είναι ο ισχυρός παίκτης. Θέλουμε η Ευρώπη να έχει ισχυρή φωνή (...) Η Ευρώπη έχει εργαλεία, συνδυάζει την άμυνα, την ανάπτυξη, τη διπλωματία, το εμπόριο. Αρα μπορεί. Χρειάζεται απλώς ένα σπρώξιμο, το οποίο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπορούν να το εγγυηθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο, και στην πολιτική διακήρυξη της «Ελιάς», όπως παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη, τονίζεται η ανάγκη άλλου μείγματος διαχείρισης προς ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων: «Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός. Αυτός είναι ο διπλός στόχος, για να αντιστρέψουμε τη διαλυτική πορεία. Για να κερδίσει ξανά η Ευρώπη πρωτεύουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία». Αλλού αναφέρουν: «Προωθούμε ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας (...) Επιδιώκουμε τη συνέργεια όλων των παραγωγών του πλούτου αυτής της χώρας από τον εργάτη, υπάλληλο, μικρομεσαίο, αγρότη, μέχρι το στέλεχος και τον επιχειρηματία».

Βέβαια, όποιο μείγμα κι αν επιλέγουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, η στρατηγική στόχευσή τους δεν αλλάζει. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνδιάσκεψη ζήτησε επιδοκιμασία, στήριξη και συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στις επερχόμενες εκλογές ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών».

Τέλος, επιχειρώντας να δείξει στα μονοπώλια ότι (σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ) η «Ελιά» έχει «πόδια» στην κοινωνία, μπορεί να διασφαλίσει την περιβόητη «κοινωνική συνοχή», αξιοποιώντας την παρέμβασή της στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση και αλλού, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ βλέπει με ιδιαίτερο σεβασμό και κάποια ικανοποίηση, δεν το ιδιοποιείται αλλά το χαιρετίζει, αυτό που συμβαίνει σε Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους. Παντού ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει εντυπωσιακές επιδόσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση της κοινωνίας»...

Αντεγκλήσεις και σενάρια

Παράλληλα με τα παραπάνω, η συνδιάσκεψη της «Ελιάς» αλλά και η χτεσινή συζήτηση στους κόλπους της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων, τόσο για τη μη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ (βλ. αναλυτικά στο ρεπορτάζ για τη ΔΗΜΑΡ), όσο και για την απουσία του Γ. Παπανδρέου και αρκετών «παπανδρεϊκών» στελεχών και βουλευτών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» άφησε αιχμές για την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να απουσιάσει από αυτήν. Απουσίες βουλευτών από το «περιβάλλον» του πρώην πρωθυπουργού καταγράφηκαν εξάλλου και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συγκάλεσε ο Ευ. Βενιζέλος στο χώρο της συνδιάσκεψης.

Με βάση και τα παραπάνω, στη σχετική συζήτηση και αρθρογραφία, ήρθε στο προσκήνιο το σενάριο ακόμα και της δημιουργίας νέου κόμματος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι όλα τα «χαρτιά» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος -και ειδικά της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας- είναι πάνω στο τραπέζι...


ΔΗΜΑΡ
Με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη μάχη για συμμετοχή στη διαχείριση

Το «ντεμπούτο» της έκανε χτες σε εκδήλωση στην Αθήνα η «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», όπως ονομάστηκε η συνεργασία της Αγ. Κωνσταντίνου με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα το νέο δεν κομίζει φυσικά, όπως προκύπτει κι απ' το πολιτικό της πρόταγμα για «ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που ενισχύει την επιχειρηματικότητα», για την «υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης» και τη διαμόρφωση στην Ελλάδα συνθηκών «σταθερότητας και ομαλότητας, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση».

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απόρριψη της πρότασης για συνεργασία με την «Ελιά» που μετέφερε στον Φ. Κουβέλη ο υποψήφιος της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Σουλτς. Οι δύο συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, με αφορμή την επίσκεψή του Σουλτς στην Ελλάδα για τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς».

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητικότητας στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, μπροστά και στις ευρωεκλογές, ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι «είναι καλό και το υποστηρίζω οι διάφορες αριστερές κινήσεις στη χώρα να ενωθούν, ώστε να εκλεγούν μέλη του ευρωκοινοβουλίου». Αρνητική όμως ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αφού δήλωσε αφοσίωση στην κοινή τους προσπάθεια «να καθοριστούν σε προοδευτική κατεύθυνση οι συσχετισμοί του νέου ευρωκοινοβουλίου και η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν», διεμήνυσε στον Ευ. Βενιζέλο ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής». Αλλωστε, σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ εγκαλείται ο Ευ. Βενιζέλος ως ο πολιτικός που έσκισε την προγραμματική συμφωνία και επέλεξε τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Φ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, εμείς τουλάχιστον το έχουμε αντιληφθεί, ότι η χώρα θα κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά οι κυβερνήσεις αυτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν κάθε φορά τον κοινό συνεργατικό τόπο», ενώ προσπαθεί να αποτινάξει την ευθύνη της ΔΗΜΑΡ για τα όσα έπραξε ως μέρος της συγκυβέρνησης, με τη δικαιολογία ότι αυτή είχε μετατραπεί σε «κυβέρνηση μονοκομματικού ουσιαστικά χαρακτήρα».

Στην ομιλία του χτες βράδυ, ο Φ. Κουβέλης επιχείρησε να οριοθετήσει το σχήμα του απ' τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι «δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», επειδή, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση λαϊκίζει. Αντίθετα -ισχυρίστηκε- η ΔΗΜΑΡ διαθέτει «μια τρίτη λύση» την οποία θα διαπραγματευτεί, όπως προκύπτει απ' τα συμφραζόμενα, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσει η ίδια μέρος της διακυβέρνησης.

Η χτεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν και μιας πρώτης τάξεως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν πλάτες στην πολιτική που οδήγησε σήμερα εδώ και πλαισιώνουν τώρα τη ΔΗΜΑΡ, με τον Φ. Κουβέλη να τα εξαγνίζει, παρουσιάζοντάς τους σαν «τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org