ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
Να αρθεί άδικη ποινή σε βάρος στρατιώτη

Την άρση της άδικης ποινής σε βάρος στρατιώτη και τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης) προς τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", έγινε γνωστό περιστατικό τιμωρίας στρατιώτη που υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα, το οποίο προετοιμάζει τα στρατιωτικά τμήματα για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (σ.σ.: ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ για διασφάλιση μονοπωλιακών συμφερόντων).

Ο λόγος της τιμωρίας ήταν ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης παρουσιάστηκε παραπονούμενος στην αναφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Η αντιμετώπιση που συνάντησε από τη διοίκηση ήταν ποινή φυλάκισης και κλήση σε προανάκριση με την ανυπόστατη κατηγορία της ανυπακοής. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης ουδέποτε αρνήθηκε την εκτέλεση των διαταγών που έλαβε. Εκανε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός του να εκφράσει την αντίθετη γνώμη του για την αποστολή της μονάδας. Δικαίωμα το οποίο ισχύει για όλους τους στρατιώτες σύμφωνα με το στρατιωτικό κανονισμό και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Συνεπώς είναι απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μας, η τιμωρία του στρατιώτη, καθώς δε στοιχειοθετείται κατηγορία ανυπακοής. Σκοπός της τιμωρίας ήταν ο εκφοβισμός».

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται ο υπουργός «πώς τοποθετείται σχετικά με την αντιμετώπιση του στρατιώτη με αυτόν τον τρόπο και τι σκοπεύει να κάνει για την άρση της άδικης ποινής και για τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους;».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εμπαίζουν τους μαθητές

Για εξαπάτηση των μαθητών της Κεφαλονιάς καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σ. Σπύρου, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης «έσπευσε να θέσει στον υπουργό Παιδείας "αίτημα" να δοθούν πανελλαδικές εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου και να λειτουργήσει το σύστημα του νέου σχολείου, με την τράπεζα θεμάτων στην Α΄ Λυκείου». Την ίδια ώρα πολλοί σεισμόπληκτοι μαθητές είναι άστεγοι, ενώ αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και έχουν χάσει τα μαθήματα ενός μήνα.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως αποκαλύπτεται απόλυτα και προκλητικά ότι η περιφερειακή αρχή (ΝΔ - ΑΝΕΛ) στο σύνολό της εξαπάτησε τους μαθητές της Κεφαλονιάς. «Παρά τα όσα η ίδια διέρρεε περί απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για ποσόστωση σε όλους τους μαθητές, ζήτησε ειδική κατηγορία μόνο για τη Γ΄ Λυκείου του Ληξουρίου χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις (!!!), ενώ "ποίησε την νήσσα" για τους εξεταζόμενους πανελλαδικά από τράπεζα θεμάτων μαθητές της Α΄ Λυκείου και δεν ζήτησε απολύτως τίποτα!!! Μέρος της παραπάνω άθλιας μεθόδευσης αποτέλεσε και ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής που δημοσιοποιούσε (ως προπέτασμα καπνού) την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Λυκείου (!!!) για μοριοδότηση 10% επί της βαθμολογίας, καθώς και οι άλλοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη που ψήφισαν την απαράδεκτη απόφαση του Π. Συμβουλίου (αλήθεια, γιατί δεν δημοσιοποιείται;) και έδωσαν άλλοθι στην κυβέρνηση και στον Σ. Σπύρου».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «για τα ζητήματα ασφάλειας, υποδομών και λειτουργίας των σχολείων και των σχολικών μεταφορών δεν άρθρωσε ούτε κουβέντα στους πολιτικούς προϊσταμένους του. Θυσιάζουν τις τύχες παιδιών στο βωμό της εικόνας εύρυθμης λειτουργίας για την τουριστική σεζόν. Ανοίγουν δρόμο για γενικότερο αποχαρακτηρισμό όλης της Κεφαλονιάς από σεισμόπληκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αποκαταστάσεις σχολείων, αποζημιώσεις σε κατοικίες, ρυθμίσεις για ΕΒΕ κ.λπ.».

Η στάση όμως αυτή της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τροφοδοτήθηκε και από τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ίδια ώρα που ψήφιζε στο Π. Συμβούλιο την πρόταση των φορέων για να μη δοθούν εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου από τους μαθητές της Κεφαλονιάς και για εισαγωγή με ποσόστωση, με κεντρική συλλογική απόφαση του κόμματος αποφαινόταν ότι αυτό είναι ανήθικο! «Αλλά βέβαια με την ηθική του ΣΥΡΙΖΑ όλα επιτρέπονται, αφού από κοινού με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς, τους φροντιστές αλλά και το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που χρόνια έφερνε σε πέρας όλη τη βρώμικη δουλειά και τώρα έχει μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, "έβγαλαν τη λάντζα" για την κυβέρνηση», σχολιάζει η ανακοίνωση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό τον Ιονίων Νήσων να βγάλει συμπεράσματα. Να τιμωρήσει όσους παίζουν στις πλάτες του και να δώσει δυναμική απάντηση με την ίδια του την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές στηρίζοντας τη δύναμη που σταθερά, δυναμικά και με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό του, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Συνεργασία με βάση τα συμφέροντα ΕΕ, ΝΑΤΟ και μονοπωλίων

Η προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Μαυροβουνίου να ανοίξουν νέα πεδία δράσης για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, συμμετέχοντας στις διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, αναδείχτηκε στις συνομιλίες χτες στο Πεντάγωνο, του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Μαυροβούνια ομόλογό του Milica Pejanovic - Djuricic.

Οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών είχαν ως άξονα την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, ειδικά τη συνεργασία των Πολεμικών Ναυτικών των δύο κρατών, τη φοίτηση Μαυροβούνιων στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές, τη συμμετοχή αξιωματικών τους στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του κατόπιν σε δημοσιογράφους, ο Ελληνας ΥΕΘΑ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την ένταξη του Μαυροβουνίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εκφράζοντας βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμίσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποδομή στους γείτονές μας και ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βίωσε τα τελευταία χρόνια, παραμένει ο πιο σταθερός, ο πιο σταθεροποιητικός και ισχυρός παράγοντας σε μια περιοχή όπου το τόξο της αστάθειας ξεκινάει από την Ουκρανία και τελειώνει στην Τυνησία».

Ανήγγειλε δε τη διοργάνωση στην Αθήνα, τέλη Απρίλη, έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, «προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια μιας πιο στενής και βαθιάς συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Η υπουργός Αμυνας του Μαυροβουνίου, εκφράζοντας τα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας της, είπε: «Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα σαν κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ πλήρη στήριξη και αναμένουμε όλα τα σχόλιά σας για την εκπλήρωση των κριτηρίων για τη στρατηγική μας προτεραιότητα της ένταξής μας στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων». Πρόσθεσε: «Το Μαυροβούνιο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του σε διάφορες επιχειρήσεις. Φροντίσαμε, και εξακολουθούμε να φροντίζουμε, ώστε να συνεισφέρουμε στην επίλυση σειράς ανοιχτών θεμάτων και στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  • Κατόπιν πρότασης Αβραμόπουλου, την Ελληνική Προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (συνέρχεται αύριο 12/3, στις Βρυξέλλες) θα εκπροσωπήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Εξαγγελία μέτρων για κρατούμενους

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αποκαλούμενες και Γ τύπου, και χωρίς άδεια για 10 χρόνια θα παραμένουν μεταξύ άλλων και οι καταδικασθέντες με τον «τρομονόμο». Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χτες, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, το καθεστώς διαβίωσης στις εν λόγω φυλακές θα είναι κατά πολύ αυστηρότερο, ακόμη και για τους υπόδικους. Στο «κατά πολύ αυστηρότερο» εντάσσεται ακόμη και ο περιορισμός επισκέψεων συγγενών, περιορισμός στην τηλεφωνική επικοινωνία κ.ά... Οι φυλακές θα βρίσκονται στο Δομοκό.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός «χρέωσε» τον... υπερσυνωστισμό νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, κοινώς τις άθλιες συνθήκες και στο νοσοκομείο των φυλακών, κυρίως στην αύξηση των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δηλώσεις του, σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 χρόνων, αυξήθηκαν από 45 σε 140. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι φωτογραφίες που είδαν τη δημοσιότητα από το «κολαστήριο Κορυδαλλού», προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Στο νοσοκομείο των φυλακών, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τους κρατούμενους, φιλοξενούνται 200 ασθενείς σε χώρο για 60 άτομα. Οπως λένε οι ίδιοι, «εκτίουν ποινή θανάτου», αφού η επίβλεψη των αρρώστων, ορισμένοι από τους οποίους πάσχουν από βαριά νοσήματα, γίνεται από μόλις δύο γιατρούς. Οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας και αποχή από τα φάρμακά τους από τις 16 Φλεβάρη. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε κρατούμενο που δημοσίευσε μέσω κινητού (απαγορευμένο στις φυλακές) τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Χ. Αθανασίου, για τα όσα καταγγέλλονται για τις άθλιες συνθήκες από τους κρατούμενους, είναι και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής επιτήρησης καταδίκων αλλά και υποδίκων, τα λεγόμενα βραχιολάκια. Αποφασίστηκε, όπως ανέφερε, η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ. Εξήγγειλε τη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων. Ενώ, όπως είπε, ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Υγείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού (σσ αυτό έχει αποφασιστεί από το 2009, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα πράξη). Τέλος, εξήγγειλε την έγκριση της πρόσληψης 39 ιατρών και τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα σχετική πίστωση για να γίνει διαγωνισμός...

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Αναδρομική προαγωγή γυναικών

Στην αναδρομική προαγωγή 60 γυναικών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προχωρά το υπουργείο Αμυνας, κάνοντας αποδεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφορά στην εξέλιξη στελεχών της ΠΑ. Οι γυναίκες αξιωματικοί της ΠΑ εξελίσσονταν με διαφορετικούς όρους από άνδρες συναδέλφους τους. Ενώ κατατάχθηκαν το ίδιο έτος στις τάξεις της ΠΑ, οι άνδρες ονομάστηκαν ανθυποσμηναγοί και προάχθηκαν στους επόμενους βαθμούς ένα έτος πριν τις γυναίκες. Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Γεννηματά, ανέλαβε πρωτοβουλία για κοινή αντιμετώπιση αντίστοιχων θεμάτων εξέλιξης στο Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ