ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανακάλυψε τη φτώχεια στην Ιρλανδία όχι όμως την αιτία της

ΗΠΑ: Φτώχεια και των αγίων, όπως και στην Ιρλανδία...
ΗΠΑ: Φτώχεια και των αγίων, όπως και στην Ιρλανδία...
Την «ανακάλυψη» ότι η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα ευημερίας των λαών στην ΕΕ, αφού τέτοιος δεν υπάρχει, έκανε στο Δουβλίνο, όπου περιοδεύει, ο Αλ. Τσίπρας, όπου -παρά κι ενάντια στις δικές του δηλώσεις ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί «στίγμα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο»- διαπίστωσε τη γενικευμένη φτώχεια. Δεν ανακάλυψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αιτία για τα δεινά που ταλανίζουν και τον ιρλανδικό λαό, αφού κατά τα συνήθη ξιφούλκησε εναντίον της τρόικας, αποκόπτοντάς την, όπως και τα μνημόνια, απ' τη στρατηγική της ΕΕ υπέρ των μονοπωλίων.

«Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα, γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, τοποθέτηση που αδυνατεί να απαντήσει στο γιατί στις χώρες όπου δεν πάτησε το πόδι της η τρόικα και που εφαρμόζουν το μείγμα διαχείρισης που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, τα φαινόμενα που περιγράφει παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Ασχέτως αν ο Αλ. Τσίπρας κάνει πως δεν τα βλέπει, όπως έκανε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για τους λαούς να καταψηφίσουν τις πολιτικές και τα κόμματα που έφεραν την τρόικα και εφαρμόζουν τα μνημόνια, διαχωρίζοντας έτσι βολικά το κόμμα του απ' τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, που όλες μαζί πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, που εγγυώνται μνημόνια διαρκείας.

«Στις 25 Μάη, το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη, ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Αν θα διεκδικήσουμε να ζήσουμε χωρίς τις δικές τους συνταγές της αποτυχίας, αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών», ισχυρίστηκε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, μεταφέροντας τα κάλπικα διλήμματα που απευθύνει στον ελληνικό λαό και σ' αυτόν της Ιρλανδίας. Γιατί, η λιτότητα στην οποία αναφέρεται δεν αφορά το πορτοφόλι της εργατικής λαϊκής οικογένειας που θα παραμείνει άδειο, αλλά το αν το αστικό κράτος θα είναι σε θέση να ενισχύει με ρευστό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτή η αντιπαράθεση γίνεται στην ΕΕ των μονοπωλίων, που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να μεταλλαχθεί την επομένη των εκλογών σε Ευρώπη των λαών.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Η λαϊκή κινητοποίηση απέτρεψε την παρουσία της Χρυσής Αυγής

Για μια ακόμα φορά, ο λαός της Τσαριτσάνης - του ηρωικού και μαρτυρικού χωριού της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λάρισα και την Ελασσόνα, δίπλα στη Μελούνα - έδειξε πώς πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις του φασιστικού - φιλοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Πληροφορίες που έφτασαν στο χωριό έλεγαν ότι κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής, που, με επικεφαλής τον γνωστό «φασιστοπαλικαρά» Κασιδιάρη, βρισκόταν στο νομό Λάρισας, είχε σκοπό να επισκεφτεί, προχτές Κυριακή, την Τσαριτσάνη. Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ζήτησε να κλείσει τραπέζι σε ταβέρνα του χωριού.

Αμέσως, η Λαϊκή Επιτροπή του δήμου Ελασσόνας, ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης κάλεσαν τους κατοίκους του χωριού να αντιδράσουν, διαμηνύοντας προς τους φασίστες ότι είναι ανεπιθύμητοι και να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους εκεί. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και άνδρες, γυναίκες και παιδιά βγήκαν στην πλατεία του χωριού, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει μουσικοχορευτική εκδήλωση την οποία οργάνωσε ο δήμος.

Η άμεση και αποφασιστική λαϊκή κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα το κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής να μην εμφανιστεί στην Τσαριτσάνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Τσαριτσανιώτες, πέρσι το Μάρτη, δεν είχαν επιτρέψει σε κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον τοπικό βουλευτή, να πάρει μέρος στην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες πατριώτες του χωριού από τα ιταλικά στρατεύματα και τους ντόπιους δοσιλόγους.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής καλούν το λαό σε επαγρύπνηση, για να αποτραπεί ενδεχόμενη παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν, την Κυριακή, 16 Μάρτη, μέρα τέλεσης του μνημόσυνου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Μάρτη του 1943, στις 10 το πρωί στην πλατεία.

Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Αβρανάς, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας με τη στήριξη του ΚΚΕ, σημειώνει: «Για ακόμα μια φορά, η λαϊκή κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής απέτρεψε τους εκπροσώπους του ναζιστικού μορφώματος να εμφανιστούν στην Τσαριτσάνη. Το γεγονός ότι είχαν στα σχέδιά τους να περάσουν από την Τσαριτσάνη, με επικεφαλής τον Κασιδιάρη, αποδεικνύει τη διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση που πρέπει να δείχνει ο λαός μας στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Δεν ξεμπερδεύουμε έτσι εύκολα με αυτούς.

Κανένα φόβο δεν πρέπει να δείξουμε απέναντι στους νεοναζί, αλλά με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη, να τους αντιμετωπίσουμε παντού. Οπως και πέρσι τέτοιον καιρό, έτσι και σήμερα πήραν την απάντηση που τους άξιζε.

Αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοηθεί βαθιά από το λαό, ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ως ναζιστικό κόμμα - τσιράκι και οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου. Το ίδιο το σύστημα τους θρέφει και τους αξιοποιεί για να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά και ως εφεδρεία διαχείρισης του καπιταλισμού που βρίσκεται σε κρίση.

Να πρωτοστατήσουμε παντού στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, να μην έχουν τόπο να σταθούν πουθενά».

Για τον ταμιευτήρα του Μόρνου

Τον κίνδυνο να μη γίνει η δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, επισημαίνουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Γ. Γκιόκας.

«Επειδή -σημειώνεται στην Ερώτηση- η υλοποίηση έργων όπως αυτό αποτελεί ζητούμενο μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του υδατικού πλούτου που θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών», οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου με την πλήρη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του δήμου Δωρίδας (Λιδορικίου, Πενταπόλεως και οικισμού Παλαιοκάστρου, Μαλανδρίνου και του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας), με σκοπό την προστασία του ταμιευτήρα της λίμνης Μόρνου και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής γενικότερα, ενώ οφέλη θα έχει και για τους κατοίκους της Αττικής, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο ταμιευτήρας Μόρνου είναι σημαντική πηγή υδροδότησης του λεκανοπεδίου», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας, Jean Pierre Bel, για συναντήσεις με παράγοντες της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Χτες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Σήμερα Τρίτη, ο Bel προγραμματίζεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι επαφές του Γάλλου στην Ελλάδα έρχονται στον απόηχο του ταξιδιού, το Γενάρη, του Βενιζέλου στη Γαλλία, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας P. Moscovici, το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών L. Fabius και το γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος H. Desi, με τους οποίους συζήτησε τρόπους για την παραπέρα προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων με ταυτόχρονη εφαρμογή άλλου μίγματος διαχείρισης της κρίσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ