ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αρπακτικά» πάνω από τη Βαλκανική

Εκστρατεία Παπαντωνίου - μεγαλοεπιχειρηματιών σε βαλκανικές  πρωτεύουσες. Επιχειρούν - πάνω από τα συντρίμμια που δημιούργησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση - να κλείσουν δουλιές, στα πλαίσια της... ανοικοδόμησης της περιοχής

Ολόκληρη κουστωδία από 43 μεγαλοεπιχειρηματίες συνοδεύει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στο ταξίδι του - που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εισβολής - σε βαλκανικές πρωτεύουσες (Βελιγράδι, Σόφια, Σκόπια), που ξεκινά αύριο Κυριακή 12 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Ενα ταξίδι πολιτικο-οικονομικού περιεχομένου, ενταγμένο στα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων» για τη χρησιμοποίηση της Βαλκανικής Χερσονήσου σαν προγεφύρωμα διείσδυσης στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σχέδιο στο οποίο η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να έχουν δραστήρια συμμετοχή.

Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και με αξιωματούχους των τριών αυτών βαλκανικών χωρών. Τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας συνοδεύει και μια στρατιά μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στο «βαλκανικό Ελντοράντο», ειδικά στη Γιουγκοσλαβία, όπου επιδιώκουν να κλείσουν δουλιές στα πλαίσια της ανοικοδόμησής της, μετά τους καταστρεπτικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999. Μεταξύ αυτών συμμετέχουν οι Κοπελουζος, Δασκαλόπουλος, Μαμιδάκης, Ζερίτης, Αποστολόπουλος, Βερόπουλος, Μανιάτης (του ΟΤΕ), Σαραντόπουλος, Μυτιληναίος, Πετζετάκις, εκπρόσωπος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ (του Κόκκαλη) κλπ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Χρωστάμε στις τράπεζες 3,9 τρισεκατομμύρια!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς τα λαϊκά νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα  

Πρωτόγνωρες διαστάσεις παίρνει η χορήγηση τραπεζικών δανείων στα νοικοκυριά της χώρας, αποδεικνύοντας πόσο πλαστή είναι η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι κυβερνώντες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έφτασαν στο τέλος Αυγούστου στα 3,91 τρισ. δραχμές, ποσό που πλησιάζει στο 10% του ΑΕΠ!

Από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2000 τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν σε ποσοστό 22,3% και των στεγαστικών κατά 20,7%. Σε 12μηνη αναφορά τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν 26,8% και τα στεγαστικά 30,3%. Η μεγάλη αύξηση στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων οφείλεται και στις συναλλαγματικές διαφορές που προέκυψαν από τη ραγδαία υποχώρηση Ευρώ συνακόλουθα και της δραχμής, καθώς σημαντικό μέρος των συγκεκριμένων δανείων έχει συναφθεί σε ξένα νομίσματα. Τα «επιτεύγματα» της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτουν ανάγλυφα και από τη σύγκριση των στοιχείων για την τελευταία πενταετία: Τα καταναλωτικά δάνεια από 407,3 δισ. δραχμές το 1995 έφτασαν φέτος τον Αύγουστο σε σε 1,53 τρισ. δραχμές, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκαν (!).

Οι εμπορικές τράπεζες εκτιμούν ότι με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα σημειωθούν ακόμη μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης των τραπεζικών δανείων, καθώς στις χώρες της ΟΝΕ η καταναλωτική πίστη καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν επίσης και την αυξανόμενη εξάρτηση του εμπορίου από τις τράπεζες. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων στις εμπορικές επιχειρήσεις έφτασε τον Αύγουστο σε 27,4%, όταν στο τέλος του 1999 ήταν μόνον 6,5%.

Αντίθετη εικόνα εμφανίζουν οι τραπεζικές πιστώσεις στη βιομηχανία, καθώς η αύξησή του από φέτος το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη ήταν 9,3%.

Τα 240 δισ. δραχμές έφτασαν τα «φέσια» το δεκάμηνο

Τα 240 δισ. δραχμές άγγιξαν τα «φέσια» στην αγορά το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2000, γεγονός που αποδεικνύει ότι, παρά τα όσα λέγονται από τα επίσημα χείλη περί της τροχιάς οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χιλιάδες επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, διέρχονται μακροχρόνια περίοδο κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών είναι κατά 15,5% χαμηλότερο από τα περσινά επίπεδα, από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προκύπτει ότι και το έτος 2000 χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Τα ίδια περίπου συμπεράσματα προκύπτουν και για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν παύση εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2000:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 59,4 δισ. δραχμές και είναι μειωμένες κατά 16,6% σε σχέση με πέρυσι.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 180,2 δισ. δραχμές και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 239,6 δισ. δραχμές και είναι μειωμένες κατά 15,5% ως προς τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.
  • Οι αιτήσεις πτώχευσης που υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις προς τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας ανήλθαν το 10μηνο σε 1.154 και είναι μειωμένες κατά 35,8% ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 536 έναντι 588 πτωχεύσεων το 1999, ή κατά 8,9% λιγότερες από πέρυσι.
Μια παραίτηση, πολλά ερωτήματα

Μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, στο υπουργείο Οικονομικών έλαβαν χώρα δύο γεγονότα πολύ σχετικά μεταξύ τους, μια και αφορούν στη μεγάλη υπόθεση της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο είναι η δημοσιοποίηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του απολογισμού έργου των υπηρεσιών του για το διάστημα Γενάρη-Σεπτέμβρη 2000. To δεύτερο αφορά στην αποχώρηση - αποπομπή κατ' άλλους - του πρώην διευθυντή της ΥΠΕΔΑ, Π. Δάνη, από τη θέση του διευθυντή φορολογίας κεφαλαίου. Μια αποχώρηση, η οποία συνοδεύεται με πλήθος ερωτηματικών.

***

Στην προσπάθειά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας, ότι οι υπηρεσίες εργάζονται αγόγγυστα και ακάματα κατά του οικονομικού εγκλήματος, παραθέτει διάφορα στοιχεία, για το πόσους ελέγχους έκανε το ΣΔΟΕ, ποιοι κλάδοι ελέγχθηκαν κλπ., όπου η οπτική των αριθμών υποδηλώνει δουλιά, έργο, επαγρύπνηση! Οι φοροφυγάδες και οι οικονομικοί εγκληματίες δε θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι! Οι δυνάμεις της τάξης επαγρυπνούν... Ενα κακό έχουν όμως τα στοιχεία: Δεν αναφέρουν ονόματα και άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, λες και απευθύνονται σε τυφλούς, κουφούς κλπ. Λένε, π.χ., ελέγχθηκαν 356 μεγάλες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 87 παραβάτες... Ποιες επιχειρήσεις, ποιοι παραβάτες, αυτό παραμένει άγνωστο. Ας είναι όμως. Τη δουλιά τους να κάνουν οι άνθρωποι, τους φοροφυγάδες να κυνηγούν και ας ακολουθούν πολιτική μυστικών διαδρόμων. Κάνουν όμως τη δουλιά τους;

***

Πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στη Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών ο Π. Δάνης. Γύρω από το όνομα του στελέχους αυτού του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος. Σε έναν χώρο, όπου το στοιχείο της συναλλαγής πολλών εφοριακών και επιχειρηματιών έχει αποκτήσει διαστάσεις καθημερινότητας, ο Π. Δάνης, ως διευθυντής της ΥΠΕΔΑ, είχε συνδέσει το όνομά του με το κυνήγι της «σκληρής» φοροδιαφυγής, αυτής που συντελείται στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας... Ανθρωποι που τον γνώρισαν, τον χαρακτηρίζουν «αγύριστο κεφάλι», άνθρωπο που δε βάζει νερό στο κρασί του και δε δέχεται μύγα στο σπαθί του. Ισως και να είναι υπερβολικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί, το θέμα όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος - παρά τις μεγάλες επιτυχίες της υπηρεσίας στην οποία προΐστατο - απομακρύνθηκε από τη θέση της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος την περίοδο της διάλυσης της ΥΠΕΔΑ και της δημιουργίας του ΣΔΟΕ. Είχε προλάβει όμως να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεκάδες φακέλους με πολύκροτες υποθέσεις μεγαλοφοροφυγάδων. Οι υποθέσεις αυτές ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλά και από τη νέα του θέση, ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε περιπτώσεις εξόφθαλμης παραβίασης του νόμου. Τέτοια περίπτωση ήταν η προκλητική απαλλαγή μεγάλων τεχνικών εταιριών, που είχαν συστήσει βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από φόρους εκατοντάδων δισ. δραχμών. Το όλο πρόβλημα «διευθετήθηκε» από τους Παπαντωνίου-Δρυ με εγκύκλιο που... διόρθωσε - στα μέτρα των φοροφυγάδων - το σχετικό νόμο.

***

Οι πληροφορίες θέλουν τις τελευταίες μέρες να έχει εκδηλωθεί νέα σύγκρουση όταν, μέσω της υπηρεσιακής οδού, επενέβη να καταγγείλει το κουκούλωμα της, χρονίζουσας εδώ και καιρό, περίπτωσης φοροδιαφυγής της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ. Τι ακριβώς συνέβη δεν είναι γνωστό. Το θέμα όμως είναι ότι ο Π. Δάνης εγκαταλείπει τα κεντρικά κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, προς ανακούφιση πολλών, οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ενοχλητικό δον Κιχώτη, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει, απ' ό,τι φαίνεται, το πνεύμα και την ηθική της «παγκοσμιοποίησης»... Μετά απ' όλα αυτά, εν είδει καρικατούρας και ιλαροτραγωδίας, βάζουν το ΣΔΟΕ να δημοσιοποιεί τυφλά στοιχεία κατά της φοροδιαφυγής στα μπακάλικα...


Θ. Κ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας

Ζητούμενο για το τραπεζικό κεφάλαιο είναι η επέκτασή του σε νέους, περισσότερο προσοδοφόρους τομείς, καθώς οι παραδοσιακές πηγές δείχνουν να παρουσιάζουν ολοένα και χαμηλότερους ρυθμούς κερδοφορίας. Ενα παράδειγμα είναι η σχετικά καινούρια, η Τράπεζα ΤΕΛΕΣΙΣ Επενδύσεων, που παρουσίασε τις δραστηριότητές της σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Το κομμάτι της λεγόμενης «επενδυτικής τραπεζικής» είναι ο νέος χώρος ανάπτυξης της κερδοφορίας και στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα από το 2001 και μετά, αναμένεται να γίνει το νέο πεδίο συναγωνισμού για το τραπεζικό κεφάλαιο. Ετσι είναι ευνόητο το ενδιαφέρον για τραπεζικές υπηρεσίες Συμβούλου, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Η συγκεκριμένη τράπεζα, όπως και αρκετές άλλες, δίνει έμφαση στα «εταιρικά ομόλογα», που είναι μια σχετικά φθηνή πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς, η πιο φθηνή πηγή, το χρηματιστήριο, δεν μπορεί πια να επιτελέσει το ρόλο που είχε στα προηγούμενα χρόνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ