ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«ΔΕΘ Αναγέννηση» με εργασιακό μεσαίωνα

Ηταν μόνο εκθεσιακός χώρος, τώρα θα γίνει και γκέτο
Ηταν μόνο εκθεσιακός χώρος, τώρα θα γίνει και γκέτο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας που θα διεκδικήσει το 30% της ΔΕΘ στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησής της. Βαφτίστηκε «ΔΕΘ Αναγέννηση» και προβλέπει πως από το 30% που θα διεκδικήσει, το 51% θα διατηρήσει ο Δήμος και το υπόλοιπο ποσοστό, μαζί με το μάνατζμεντ, θα δοθεί σε εταίρο επενδυτή ο οποίος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, καταψήφισε τη μελέτη, επιμένοντας στη θέση πως, εφόσον η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει με τη ΔΕΘ, τότε ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει να του παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς μία δραχμή. Παράλληλα, κάλεσε τη Διοίκηση να μην μπει στη λογική του διαγωνισμού, συνηγορώντας έτσι στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθείται από την κυβέρνηση και ήδη έχει εκφραστεί σε άλλες ΔΕΚΟ, και επιχειρήσεις όπως για το λιμάνι, την ΕΛΒΟ κλπ. Μάλιστα κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται για να ενώσει την πόλη. Να καλέσει το λαό της Θεσσαλονίκης, τους φορείς, και όλοι μαζί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για την πόλη, σε όφελος του τόπου και των εργαζομένων, που θα βασίζεται στην παραγωγική ανάπτυξη. «Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο Μέτωπο αντίστασης της πόλης», είπε ο Α. Σαχίνης, που θα πει ΟΧΙ στο μοντέλο ανάπτυξης που ετοιμάζεται και στο πλαίσιο του οποίου της έχουν αναθέσει στη Θεσσαλονίκη το ρόλο του κέντρου για άλλου είδους διεισδύσεις στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και επί του περιεχομένου όμως καταψήφισε τη μελέτη αφού διαπιστώνει ως πρώτη αιτία επιχειρηματικής αδυναμίας τους εργαζόμενους και τις σχέσεις απασχόλησής τους. Ετσι λοιπόν προβλέπει πως η ΔΕΘ θα πρέπει να λειτουργήσει με ένα μικρό πυρήνα μόνιμων εργαζομένων (κυρίως διοικητικούς και στελέχη), πως για τη διοργάνωση των κλαδικών εκθέσεων θα ενισχυθεί το υφιστάμενο καθεστώς των εργολαβιών και για τις υπόλοιπες ανάγκες οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Υιοθετεί δηλαδή πλήρως την ουσία των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η παράταξη του Σ. Βούγια επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, αρνούμενη έτσι να πάρει θέση στο θέμα, ενώ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για ολιγωρία, αδιαφάνεια, προχειρότητα και πρακτική εξαπάτησης του λαού, σημειώνοντας πως σκόπιμα οδηγεί την προσπάθεια σε ναυάγιο, φέρνοντας το θέμα στο παραπέντε. Αποκαλυπτική όμως των πραγματικών προθέσεων της παράταξης ήταν η δήλωση του επικεφαλής Θ. Λαζαρίδη: «Εμείς τη θέλουμε τη ΔΕΘ, αλλά όχι για να την καταστρέψουμε. Γιατί ποια επιχείρηση του Δήμου λειτουργεί με κέρδη;». Αρα, συμπεραίνουμε πως είναι καλύτερα να περάσει σε χέρια έμπειρων «αετονύχηδων».


Διευκρινίσεις... «Multichoise»

Ως ...«φιλοαγροτικό» ίδρυμα εμφανίστηκε χτες η «Multichoise Hellas», επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα δημοσιεύματα περί «προίκας δισεκατομμυρίων στη NOVA» και από σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, με αφορμή το υπό σύσταση δορυφορικό αγροτικό κανάλι του υπουργείου Γεωργίας του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και της ΑΤΕ και τη δωρεάν διανομή 200.000 αποκωδικοποιητών της NOVA από το υπουργείο Γεωργίας.

Η χτεσινή ανακοίνωση της «Multichoise Hellas» βγήκε ακριβώς μια βδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρία υποχρεούται να μεταδίδει άνευ ανταλλάγματος τηλεοπτικά προγράμματα δημοσίων φορέων. Μόνο όμως που αποσιωπά ότι η υποχρέωση αυτή, όπως ορίζεται από το νόμο 2644/98, ισχύει «επί δύο τουλάχιστον έτη». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μετά την παρέλευση των δύο ετών τι θα γίνει; Το βέβαιο είναι ότι θα της μείνουν 200.000 πελάτες που θα της εξασφαλίζει το υπουργείο Γεωργίας με τη δωρεάν διανομή ισάριθμων αποκωδικοποιητών NOVA. Και αυτό το όφελος είναι ανεξάρτητο από το κέρδος που αναμφίβολα θα έχει η συγκεκριμένη εταιρία ως εισαγωγέας των συγκεκριμένων αποκωδικοποιητών.


ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνέχισαν και χτες την απεργία

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, ενώ το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 94%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούν ζητώντας την κάλυψη των 2.440 κενών οργανικών θέσεων και την αύξηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, όπως προβλέπεται από δικαστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και ζητάει να γίνει αποδεκτό το αίτημα της αύξησης του επιδόματος ειδικών συνθηκών και επισημαίνει την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο.

Πάντως, οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε δώσει λύση στα αιτήματά τους. Στις 18 του Νοέμβρη πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων της χώρας για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συνέντευξη της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας

Συνέντευξη Tύπου για τα δρώμενα στο δήμο, το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τις γενικότερες εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, πραγματοποιεί την Τετάρτη, 15 Νοέμβρη, η Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας. Η συνέντευξη θα δοθεί στις εφτά το απόγευμα, στα γραφεία της παράταξης (Γρυπάρη και Αναγνωσταρά 16).


ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού

Με αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος το τεράστιο πρόβλημα για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων. Ετσι, στη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η αγορά και μετατροπή σε πάρκο μιας έκτασης 22 στρεμμάτων στην περιοχή του «Ελαιώνα», χωρίς όμως αυτό να συνδέεται με έναν ουσιαστικό σχεδιασμό για τη διάσωση όλης της περιοχής. Αλλωστε, η δημοτική αρχή ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική συζήτηση για το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα ζητηθεί να μην προχωρήσει η δημοπράτηση του οικοπέδου από την Εθνική τράπεζα αλλά να γίνει άμεση αγορά του οικοπέδου από τον δήμο, με στόχο να αναβαθμιστεί η περιοχή.

«Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο»

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα, εκ μέρους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο δημοτικός της σύμβουλος Στ. Λάμπρου, επισήμανε ότι η παραπάνω απόφαση είναι αποσπασματική.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι γνωστό ότι ο "Ελαιώνας", είναι ένα κομμάτι γης που επί χρόνια πολλοί αετονύχηδες παίρνουν και από ένα μέρος του. Είναι μια τεράστια έκταση γης που ανήκει σε πέντε δήμους μεταξύ των οποίων και αυτός των Αθηνών. Συνεπώς είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθεί ο δήμος για τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης του χώρου σε συνεργασία με τους άλλους τέσσερις δήμους, όπως αναγκαίο είναι να υπάρξει ουσιαστική και ολοκληρωμένη συζήτηση για όλους τους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στην Αθήνα χωρίς να γίνονται αποσπασματικές κινήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ