ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα, ενώ προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη. Αύριο βγάζουν τα τρακτέρ στην Κατερίνη

Με την πολύμορφη δραστηριότητά τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη. Και με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα, βγαίνουν συντονισμένα στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν το εισόδημά τους, που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα θα γίνει σήμερα κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιείται «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που διανύουν την 5η βδομάδα με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου.

Οι αγρότες, ιδιαιτέρα οι πλημμυροπαθείς, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν εδώ και 4 μήνες μέσα από πολύμορφες δράσεις.

Ενδεικτικά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας με ανακοίνωσή της μεταφέρει κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Ποιο το ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά προϊόν και ζώο και πότε θα γίνει η εξόφληση; Αντίστοιχα για το πάγιο κεφάλαιο. Τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό; Τι θα γίνει με το υψηλό κόστος παραγωγής;».

Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, τα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης απαλλαγές από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, πάγωμα χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών κ.ά.

Διεκδικούν ακόμα να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, μείωση του κόστους παραγωγής, να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση».

Παράλληλα, προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα ακόμα και με τη μορφή του μπλόκου.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αύριο Παρασκευή, κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή στην αίθουσα του δημαρχείου στις 12 το μεσημέρι.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της Βέτλανς) και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.

Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Κάλεσμα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) για συντονισμό των αγώνων τους ώστε να στηριχτεί το εισόδημά τους και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και τα επόμενα χρόνια. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία καλεί σε πανηπειρωτική σύσκεψη αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας, ως ένα πρώτο βήμα για τη μαζικοποίηση του αγώνα και την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, σε συντονισμό με τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας. Ηδη στην Αρτα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλοθέης, Πέτα - Κλειστού, Ανω Πέτρας, Ανέζας, Πολυδρόσου και Κομποτίου συνεδρίασαν και πήραν απόφαση για συμμετοχή στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπέτσα, πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το εισόδημα αυξάνονται στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου. Δεν είναι μόνο η ακαρπία στην ελιά (πάνω από 95%) και η μειωμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή, όπως στα ακτινίδια, που κουβαλούν οι αγρότες από πέρυσι. Η εμφάνιση φέτος του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, οδηγεί σε μειωμένη, χαμηλής ποιότητας παραγωγή, ενώ προσβάλλονται και τα δέντρα, με κίνδυνο να ξεραθούν. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αυτόν τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής, όπως έργα άρδευσης στην ελιά, προμηνύουν μία ακόμα χαμένη καλλιεργητική περίοδο. Οι μανταρινοπαραγωγοί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας βλέπουν για άλλη μια χρονιά τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν από τις πρόσφατες βροχές και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η φετινή συγκομιδή.

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνεχίζει να μην αποζημιώνει καθόλου τη μειωμένη παραγωγή στο ύψος της ζημιάς από φυσικά φαινόμενα και νόσους, ενώ δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για νέα μείωση κατά 3 με 4 λεπτά, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Ετσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

«Μπουρλότο» στο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων - τονίζει ο Β. Μπέτσας - έρχεται να βάλει η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023 - 2027, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα των χιλιάδων βιοπαλαιστών παραγωγών.

«Η μόνη βεβαιότητα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, που κάνει το κόστος της διαβίωσης αβάσταχτο για τους αγρότες και τον υπόλοιπο λαό», υπογραμμίζει ο Β. Μπέτσας, επισημαίνοντας ότι «η λογική "τίποτα δεν γίνεται" σε κάνει μετανάστη από τον τόπο σου. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και αναγκαία. Ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και τον περονόσπορο». Τονίζει ακόμα ότι το αιτήματα για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές για τα προϊόντα της λαϊκής οικογένειας, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και πλαφόν 7 λεπτά στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% από φυσικές καταστροφές κ.ά., απαιτούν μαζικό πανελλαδικό αγώνα. «Τέτοιοι αγώνες έφεραν το αφορολόγητο, συνέβαλαν να αποσπάσουμε μικρές ανάσες τα προηγούμενα χρόνια», υπογραμμίζει ενώ χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις μονόδρομο, όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροτών στη Γερμανία.

ΠΕΜΕΝ
Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις υπονομεύουν την ασφάλεια

Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα αυξημένα καθήκοντα, οι απαιτήσεις των εφοπλιστών «διαμορφώνουν συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης της ασφάλειας και προστασίας της ζωής των ναυτεργατών», επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο «Stride», με σημαία Παναμά, της ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας «Danaos Shipping».

Υπενθυμίζεται ότι από την πυρκαγιά αυτή πέθαναν δύο ναυτεργάτες, ο α' μηχανικός και ο γ' μηχανικός, ενώ βαριά τραυματισμένος από εγκαύματα είναι ο καθαριστής. Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι ουκρανικής καταγωγής, το πλοίο κατασκευής του 1997, χωρητικότητας 2.174 containers και βρισκόταν στο λιμάνι του Χιούστον των ΗΠΑ, σε διαδικασία πετρέλευσης (bunkering).

Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την αιτία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς» και υπογραμμίζει: «Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα αυξημένα καθήκοντα, οι απαιτήσεις των εφοπλιστών, η ναυτική εκπαίδευση, που αποτελεί στην πλειοψηφία των χωρών πρόσφορο έδαφος για ιδιώτες, με διπλώματα και πιστοποιητικά έναντι αμοιβής που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, διαμορφώνουν συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης της ασφάλειας και προστασίας της ζωής των ναυτεργατών».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ