ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρώμη η 4η Σύνοδος των κρατών του Νότου της ΕΕ με τη συμμετοχή των Προέδρων της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και των πρωθυπουργών της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, της Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ, και της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε αυτήν τη φορά στη «συζήτηση για το μέλλον» της ΕΕ, στις προσαρμογές και τις «ισορροπίες», δηλαδή, που αναζητούνται ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να θωρακίσει τα όποια κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο έδαφος πάντα της ανισομετρίας που οξύνει τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της. Μεταξύ των προτάσεων για την περιβόητη «νέα αρχιτεκτονική» της ΕΕ είναι κι αυτές για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και συνολικά μέτρα με κατεύθυνση «πιο φιλική για την ανάπτυξη» του κεφαλαίου.

Ολα αυτά, όπως και οι ιδιαίτερες επιδιώξεις των κρατών - μελών του Νότου, ντύνονται και με τον μανδύα της «κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης», της «σύγκλισης» κ.τ.λ. με στόχο να στρατευτούν οι λαοί στους στόχους του κεφαλαίου. Οι «εφτά» επεξεργάζονται και Διακήρυξη για μια «πιο κοινωνική Ευρώπη», που θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο ένα είδος κοινής παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φλεβάρη.

Ενδεικτικές του προσανατολισμού της συζήτησης ήταν οι κοινές δηλώσεις των «εφτά», που ουσιαστικά αναφέρθηκαν στην ανάγκη η ΕΕ να υπηρετήσει με συγκεκριμένες πολιτικές, ακόμα πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, που είδαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης «να χάνουν έδαφος» σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την κοινή πεποίθηση των «εφτά» πως «το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι ευοίωνο αν κάνουμε θαρραλέα βήματα για αναγκαίες αλλαγές» και αν δεν επαναληφθούν «λαθεμένες πολιτικές», καθώς κι αν παρθούν μέτρα για να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «καρφώνοντας» και τις ανησυχίες των καπιταλιστών, «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και τα ζητήματα της «δικαιότερης κατανομής», σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, και της «μεγαλύτερης αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης γραμμής», των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας λόγο για ανάγκη «το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας», ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας την «εξεύρεση λύσης», όπως βαφτίζονται τα διχοτομικά σχέδια, ευκαιρία ώστε η ΕΕ «να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας».

Ο Εμ. Μακρόν επέμεινε στις προτάσεις για κοινό προϋπολογισμό, «πραγματική φορολογική, νομισματική ένωση για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ο Π. Τζεντιλόνι επισήμανε τη «βαρύτητα των κρατών του Νότου», αναφέροντας ότι αποτελούν το 47% του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού, και ζήτησε νομισματική ολοκλήρωση, μηχανισμό σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη, μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση των επενδύσεων.

Ο Αντ. Κόστα μίλησε για μηχανισμούς σύγκλισης που θα εξασφαλίζουν μακρόπνοη ανάπτυξη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αλ. Τσίπρας περηφανεύτηκε ότι «στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», επικαλούμενος «τα ομόλογα του Δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στο Ισραήλ για τον «East Med» και άλλα ενεργειακά έργα

Τη στρατηγική σημασία που έχει ο αγωγός «East Med» για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των εμπλεκόμενων χωρών και τη σημασία του για τη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Ισραήλ.

Από το συγκεκριμένο βήμα ο υπουργός εξέθεσε, για μια ακόμη φορά, τα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον Αγωγό «East Med» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, που θα υπογραφεί μέσα στο 2018, σημειώνοντας ακόμη ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τα σχετικά έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και παράγοντα εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας»...

Κι όλα αυτά τα λέει ο Γ. Σταθάκης σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την απόκτηση μονοπωλιακής πρόσβασης στις πηγές υδρογονανθράκων, αλλά και για τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, «βάζουν φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μπλέκουν σε μεγάλους κίνδυνους τους λαούς της περιοχής.

Στην Ελλάδα ανώτατος στρατιωτικός του Ισραήλ

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα βρίσκεται από την Τρίτη ο αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ, Yacov Barak, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του ομολόγου του, αρχηγού ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, στο φόντο της υλοποίησης των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών προς διασφάλιση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή. Σε αυτήν τη λογική, την Τρίτη με τον Ισραηλινό συναντήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, για να συζητήσουν, επισήμως, «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με εστίαση στην, διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Το χρονοδιάγραμμα έως το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στις 16-18 Μάρτη, έδωσε η Συντονιστική Γραμματεία του συνεδρίου. Κατά τη σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο θα διατυπώσει τη διακήρυξη του Κινήματος, την προγραμματική του πρόταση, το καταστατικό για τη δομή και λειτουργία του Κινήματος, των οργανώσεων καθώς και την ανάδειξη των οργάνων. Το χρονοδιάγραμμα έως το συνέδριο περιλαμβάνει: Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) την Κυριακή 14 Γενάρη, προετοιμασία των κειμένων διαλόγου από 15 Γενάρη έως 14 Φλεβάρη, προσυνεδριακό διάλογο από 15 Φλεβάρη έως 1 Μάρτη και εκλογές αντιπροσώπων στις 4 Μάρτη.

ΣτΕ
Απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, χτες, τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών «Αντέννα», «Αλφα», «ΣΚΑΪ» και «Σταρ», που ζητούσαν να παγώσει προσωρινά η προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Στις αρχές Μάρτη να σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου αφού θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες αιτήσεις (προσφυγές) που έχουν καταθέσει οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ