ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ριζικά αντίθετο το ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση του ΤΤ

Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συναντήθηκε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις που αφορούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΤ. Μετά τη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε τα εξής:

«Οπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα και σήμερα ανανεώσαμε τη θέση μας στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ή συγχώνευσης, ή κατάλυσης εν πάση περιπτώσει της αυτονομίας του. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΕ έχει δρομολογήσει ορισμένες εξελίξεις, θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουν και γι' αυτές. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό καθεστώς στους 3.000 εργαζομένους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η επίθεση βεβαίως είναι ενιαία, ισοπεδωτική, αλλά έχει αξία ο κάθε χώρος και όλοι μαζί να αντιπαλεύουν, να σηκώσουν ανάστημα, να μη χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η θέση των εργαζομένων, παίρνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται συνέπειες μόνο από τις συνέπειες του χώρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά έχουν δεχθεί και τις γενικότερες συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα και ιδιαίτερα που κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το μνημόνιο».

Ο Αντώνης Δεληχάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΤΤ, επισήμανε: «Να ευχαριστήσουμε καταρχάς την κυρία Παπαρήγα που μας δέχθηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Πολλές φορές όταν ζητήσαμε τη βοήθεια και τη στήριξη και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ήταν αμέριστη. Σήμερα δυστυχώς πραγματοποιείται και υλοποιείται αυτό που τόσα χρόνια φοβόμασταν και λέγαμε.

Το ΤΤ που πριν από λίγο χρονικό διάστημα ήταν πολύφερνη νύφη που ήταν όλα μια χαρά, ξαφνικά γίνεται μη βιώσιμο και από την άλλη ξεπουλιέται και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να τη σπάσουν σε "καλή" και "κακή". Αυτό σημαίνει ότι 72 χιλιάδες μικρομέτοχοι χάνουν τις μετοχές τους. Η αξία της μετοχής γίνεται μηδέν και 3.350 εργαζόμενοι απολύονται με ερωτηματικό αν θα επαναπροσληφθούν. Επίσης, τα εργασιακά τους δικαιώματα καταργούνται από την ημέρα που θα σπάσει η τράπεζα.

Η θέση μας είναι να συνεχίσει το ΤΤ να παίζει αυτό το ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία. Δεύτερον, να διασφαλιστούν πλήρως οι θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε τις εργασιακές σχέσεις με διάδοχη κατάσταση και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού. Ζητήσαμε επίσης από την κυρία Παπαρήγα, όσο μπορεί, να μεταφέρει το θέμα και στη Βουλή και εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σπάει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι

Νέος μεγαλομέτοχος αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Μη ικανοποιητικές κρίθηκαν οι προφορές των τραπεζικών Ομίλων (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα) για την απόσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για την πρόταση της Τράπεζας Αττικής αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει απορριφθεί από τη λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, με αιτιολογία το μικρό μέγεθος της ενδιαφερόμενης τράπεζας.

Συγκυβέρνηση και λεγόμενες «εποπτικές αρχές» αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα Παρασκευή, στην κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια. Νέος μεγαλομέτοχος στο κερδοφόρο κομμάτι αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διαχειρίζεται τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), που αφορούν στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο νέος μεγαλομέτοχος - ιδιοκτήτης, υπολογίζονται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Με τις κυοφορούμενες εξελίξεις δρομολογείται και η ραγδαία απαξίωση των μετοχών, διαδικασία μέσα από την οποία σκοπεύουν να λεηλατήσουν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του ΤΤ.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα. Χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κατάληψη στα κεντρικά γραφεία. Το μεσημέρι έκαναν πορεία προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε

Οπως διέρρευσε χτες από τη Γερμανία και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα μάλιστα με non paper που διένειμε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, «η συνάντηση είχε κανονιστεί πριν από τα Χριστούγεννα σε συνεννόηση με το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (Die Linke)» αλλά δεν ανακοινώθηκε, επειδή «είθισται τα κόμματα να μη γνωστοποιούν αυτές τις συναντήσεις πριν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το πράξουν». Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε διακαώς τη συνάντηση με τον κατεξοχήν εκφραστή του κυρίαρχου μείγματος διαχείρισης της κρίσης στην ΕΕ, κι ας μιλάει στην Ελλάδα για «Μερκελική» κυβέρνηση. Η ανέλιξή του σε κυβερνητικά πόστα περνάει και από το Βερολίνο, όπου με ευχαρίστηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τα διαπιστευτήριά του, όπως άλλωστε κάνει και στην ντόπια αστική τάξη...

Το «Ινστιτούτο Μπρούκινγκς»

Το ινστιτούτο που διοργανώνει εκδήλωση στις 22 Γενάρη, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το «Brookings Institute» («Ινστιτούτο Μπρούκινγκς»), είναι ένας λεγόμενος «μη κερδοσκοπικός οργανισμός» που στηρίζεται από το αστικό κράτος των ΗΠΑ και έχει έδρα την Ουάσιγκτον. Οπως το ίδιο σημειώνει στην ιστοσελίδα του, «η αποστολή μας είναι να διεξάγουμε υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητη έρευνα και με βάση αυτή την έρευνα να παρέχουμε καινοτόμες πρακτικές συστάσεις με τρεις γενικούς στόχους: 1. Ενίσχυση της αμερικανικής δημοκρατίας, 2. Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και των ευκαιριών όλων των Αμερικανών, 3. Εξασφάλιση ενός πιο ανοιχτού, ασφαλούς, ευημερούντος διεθνούς συστήματος συνεργασίας». Αυτά είναι η βιτρίνα και πίσω από αυτή βρίσκεται η πραγματικότητα μιας λεγόμενης «δεξαμενής σκέψης» (Think tank) που συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση των στόχων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στις τάξεις του υπάρχουν όλων των ειδών τα στελέχη διαφόρων υπηρεσιών, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί. Εχει ιδρυθεί το 1916, αναγνωρίζεται και από τα δύο αστικά κόμματα στις ΗΠΑ, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, ωστόσο έχει πιο στενούς δεσμούς με τους Δημοκρατικούς.

Σημερινός πρόεδρός του είναι ο Στρομπ Τάλμποτ, με καριέρα δημοσιογράφου (σοβιετολόγου), κυβερνητικού συμβούλου, ακαδημαϊκού και ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με εξειδίκευση σε Ευρώπη, Ρωσία, Ανατολική Ασία και πυρηνικά). Ο Τάλμποτ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον (1994 - 2001). Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, με έναν πιο συγκαλυμμένο και ύπουλο τρόπο -σε σχέση με άλλες υπηρεσίες στις ΗΠΑ- προωθεί παντού σε όλο τον κόσμο τους στόχους των ιμπεριαλιστών. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα είναι και ο τρόπος που αναπτύσσει την παρέμβασή του στην Κούβα, όπου σε ντοκουμέντο του με τίτλο «Η νέα οικονομία της Κούβας και η διεθνής απάντηση» σημειώνει: «Ο πρώτος παράγοντας που καθυστερεί την κουβανική οικονομία δεν είναι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ (αν και ιδιαίτερα σκληρές) αλλά το σύστημα κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας της». Επίσης ανοιχτά υποστηρίζει ότι πρέπει να ανατραπεί το κοινωνικοοικονομικό σύστημα μέσω της οικονομικής διείσδυσης «ως λύσης για να μην προκληθεί ένας αιματηρός εμφύλιος». Παρεμβάσεις τέτοιου είδους γίνονται και για πολλές άλλες χώρες και κυβερνήσεις που δεν αρέσουν στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Αυτοί είναι συνομιλητές των εγχώριων διαχειριστών του καπιταλισμού, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για το «μοντέλο» διαχείρισης Ομπάμα στις ΗΠΑ, που οδηγεί το λαό στη φτώχεια από άλλο δρόμο...


Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ