ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τιμή και διδαχή!

Εκδήλωση για τον αντιστασιακό Τύπο της Θεσσαλίας

Η εκδήλωση για τον αντιστασιακό Τύπο στη Θεσσαλία, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καρδίτσα - τη διοργάνωσε η Ενωση Συντακτών θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, σε συνεργασία με τη Νομαρχία και το Δήμο Καρδίτσας - στόχευε στην καταγραφή της μνήμης και στην απότιση της τιμής. Γι' αυτό και μνημονεύτηκαν ονόματα:

  • Εφημερίδων κι άλλων αντιστασιακών εντύπων, που κυκλοφορούσαν στη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλία. Φυσικά δεν αναφέρθηκαν όλα, καθώς - όπως ανέφερε ο Κ. Καραγιώργης στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων - το 1944 στη Θεσσαλία κυκλοφορούσαν 81 εφημερίδες του ΕΑΜ, 58 του ΚΚΕ, 26 Δελτία Ειδήσεων, 30 βιβλιαράκια και πάμπολλες προκηρύξεις, τρικ κλπ.
  • Δημοσιογράφων, τυπογράφων και διακινητών. Ούτε κι αυτά ακούστηκαν όλα, καθώς ήταν πολλοί οι συμμετέχοντες. Ανάμεσά τους ο Βιδάλης, ο Καραγιώργης, ο Σπήλιος, ο Τσουπαρόπουλος, ο Ζαφειρόπουλος, ο Μήτσιου, ο Παπαγεωργίου, ο Μαργάρας, ο Στρογγύλης, ο Προκόβας, ο Μπόκοτας, ο Θετταλός, ο Δήμου, ο Κωνσταντινίδης, ο Κουκουλέτσος, ο Παπαθεοχάρης, ο Παπαγιάννης κ.ά.

Στόχευε, όμως, η εκδήλωση και στη διδαχή. Γι' αυτό και οι ομιλητές δε στάθηκαν μόνο στα γεγονότα και στα πρόσωπα, αλλά περιέγραψαν το έργο και την προσφορά του αντιστασιακού Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί δημοσιογραφική και αγωνιστική παρακαταθήκη του τότε στο σήμερα.

Ο Ν. Καραντηνός

«Ο αντιστασιακός Τύπος - είπε στη συγκινητική και διδακτική ομιλία του, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κι ένας από εκείνους που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στη δημοσιογραφία - δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στα χέρια του αγωνιζόμενου λαού και ο ρόλος του δεν ήταν μόνο διαφωτιστικός και οργανωτικός. Ο Τύπος αυτός έπαιξε, ταυτόχρονα, ευρύτερα αναγεννητικό, προοδευτικό ρόλο». Κι εξήγησε πως μέσα από τις μικρές εφημεριδούλες που έβγαιναν στα αστικά κέντρα, αλλά και στο τελευταίο χωριουδάκι, άρχισε να διαβάζει και να γράφει, μαζικά, ο λαός. Υστερα, περιέγραψε παραστατικά την αγωνία και τον κόπο της αντιστασιακής γραφής, σημειώνοντας: «Ζούσαμε, κυριολεκτικά, μέσα στη φωτιά. Δεν ήταν εύκολο το γράψιμο. Πώς να δώσεις σε 20 μόλις αράδες το φοβερό γεγονός της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής;».

Μεταφέροντας το μήνυμα του τότε ως διδαχή στο σήμερα ο Ν. Καραντηνός, είπε: «Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να βρίσκεται κοντά στο λαό και τα προβλήματά του». Δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ευθύνες εκείνων που τότε απουσίαζαν και αποκαλούσαν τους παρόντες «παλαβούς», αλλά και των σημερινών ιθυνόντων που αρνούνται τη δικαίωση και την αξιοποίηση της Αντίστασης. Κι αναφέρθηκε στη μη αξιοποίηση του τυπογραφείου στην οδό Σκρα της Καλλιθέας που το ΚΚΕ δώρισε στο κράτος και στο γεγονός ότι η ιστορία της Αντίστασης εξακολουθεί να μη διδάσκεται στα σχολεία.

Αντί αξιοποίησης καταδίωξη

Στην ομιλία του ο Λάζαρος Αρσενίου, αντιστασιακός δημοσιογράφος και συγγραφέας, εξιστόρησε την πορεία του αντιστασιακού Τύπου στη Θεσσαλία, παρουσιάζοντας πολλά και σημαντικά στοιχεία. «Ο θεσσαλικός αντιστασιακός Τύπος - είπε - με τυπογραφεία έξυπνα διασπαρμένα στα βουνά από τον Καραγιώργη, διαβάζονταν από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και συνέβαλλε στην ανύψωση του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου, ιδιαιτέρως των κατοίκων της υπαίθρου. Εδενε τον αναγνώστη με τον αγώνα για την ελευθερία, με τις προοδευτικές ιδέες για δημοκρατία και σοσιαλισμό». Κι εκφράζοντας την απογοήτευση και την οργή μιας γενιάς αγωνιστών, κατήγγειλε την άρχουσα τάξη γιατί, αντί ν' αξιοποιήσει την αντιστασιακή γενιά υπέρ των συμφερόντων της χώρας και του λαού, την καταδίωξε, καταδιώκοντας μαζί και τις πατριωτικές της ιδέες.

Στους Καρδιτσιώτες που υπηρέτησαν με θάρρος και όραμα τον αντιστασιακό Τύπο αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Αρ. Φουκαλάς, αντιστασιακός δημοσιογράφος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν οι Γ. Τσιγκλυφύσης, πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας (η Ενωση τίμησε με βραβείο τον Ν. Καραντηνό για την προσφορά του στην Αντίσταση και στη δημοσιογραφία), Θ. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, Χρ. Τέγοςν δήμαρχος Καρδίτσας, Μ. Μαθιουδάκης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Γουσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, Δ. Τσαλαπάτης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Αποζημίωση για άδικη φυλάκιση

Για μια γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για πέντε χρόνια, κατηγορούμενη για δολοφονία των γονέων και στη συνέχεια αθωώθηκε από τη Δικαιοσύνη, τώρα έρχεται και δεύτερη δικαίωσή της, καθώς ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Μπριόλας πρότεινε χτες στο Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να της καταβληθεί αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της.

Η Β. Κατσαφαρέα είχε καταδικαστεί το 1991 δύο φορές σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία των γονέων της στη Λακωνία. Στη φυλακή παρέμεινε για πέντε χρόνια, ενώ αργότερα αθωώθηκε με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ναυπλίου.

Για τον άδικο εγκλεισμό της στις φυλακές η Β. Κατσαφαρέα προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Εφετείο), αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε.

Χτες η υπόθεσή της συζητήθηκε στο ΣτΕ, όπου ο σύμβουλος επικράτεια Δ. Μπριόλας πρότεινε να γίνει δεκτή με επιφυλάξεις η αίτηση αναίρεσης της Β. Κατσαφαρέα, η οποία στρέφονταν κατά απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Με την αίτησή της η Β. Κατσαφαρέα ζητούσε αποζημίωση από το Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ για άδικη φυλάκιση. Ο εισηγητής πρότεινε επί της ουσίας να γίνει δεκτό το αίτημα της Β. Κατσαφαρέα. Η μόνη επιφύλαξη που διατύπωσε ήταν σχετικά με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Δηλαδή, αν η υπόθεσή της Β. Κατσαφαρέα υπάγεται στα διοικητικά ή στα πολιτικά δικαστήρια. Το ΣτΕ επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του.

ΛΑΡΙΣΑ
Τραγικό τέλος 16χρονου

Αδικο και αδόκητο τέλος βρήκε τα ξημερώματα της Κυριακής ένα 16χρονο αγόρι, στη Λάρισα, όταν τον παράσυρε στην άσφαλτο ένα αυτοκίνητο, που σύμφωνα με μαρτυρίες έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στη συνέχεια ο οδηγός του τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο στην άσφαλτο. Πρόκειται για τον μαθητή Δημήτρη Κατσαρέλη και το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 2:15 μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο άτυχος 16χρονος μαζί με ένα φίλο του γυρίζοντας από διασκέδαση στα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να κατέβουν στο δρόμο από το πεζοδρόμιο της οδού Φαρσάλων όπου περπατούσαν καθώς ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο πάνω σ' αυτό, εμπόδιζε την προσπέλασή τους. Εκείνη τη στιγμή περνούσε και το αυτοκίνητο που τον παρέσυρε βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ένας 37χρονος αγρότης, παραδόθηκε τελικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, χτες το μεσημέρι και παραδέχτηκε ότι παρέσυρε και εγκατέλειψε στην άσφαλτο τον μαθητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός Φαρσάλων όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, είναι ο δρόμος που οδηγεί στα νυχτερινά μαγαζιά της Λάρισας, γεγονός που τον καθιστά και ιδιαίτερα επικίνδυνο, κυρίως, το Σαββατοκύριακο. Δεδομένου ότι κατά καιρούς στο συγκεκριμένο δρόμο σημειώνονται πολλά ατυχήματα, γίνεται επιτακτική ανάγκη η Τροχαία, αντί να επιδίδεται στην εισπρακτική τακτική των κλήσεων, να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οδηγών τόσο στη συγκεκριμένη οδό, όσο και όπου αλλού υπάρχει ανάλογο πρόβλημα.

Συνεστίαση ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, την Κυριακή 16 του Γενάρη 2005 και ώρα 1.30 το μεσημέρι διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της στο κοσμικό κέντρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Καυτατζόγλου και Ράλλη 26, Πατήσια). Προσκλήσεις στο τηλ.: 210.3220.183, τιμή 18 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ