Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημίωση για άδικη φυλάκιση

Για μια γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για πέντε χρόνια, κατηγορούμενη για δολοφονία των γονέων και στη συνέχεια αθωώθηκε από τη Δικαιοσύνη, τώρα έρχεται και δεύτερη δικαίωσή της, καθώς ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Μπριόλας πρότεινε χτες στο Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να της καταβληθεί αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της.

Η Β. Κατσαφαρέα είχε καταδικαστεί το 1991 δύο φορές σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία των γονέων της στη Λακωνία. Στη φυλακή παρέμεινε για πέντε χρόνια, ενώ αργότερα αθωώθηκε με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ναυπλίου.

Για τον άδικο εγκλεισμό της στις φυλακές η Β. Κατσαφαρέα προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Εφετείο), αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε.

Χτες η υπόθεσή της συζητήθηκε στο ΣτΕ, όπου ο σύμβουλος επικράτεια Δ. Μπριόλας πρότεινε να γίνει δεκτή με επιφυλάξεις η αίτηση αναίρεσης της Β. Κατσαφαρέα, η οποία στρέφονταν κατά απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Με την αίτησή της η Β. Κατσαφαρέα ζητούσε αποζημίωση από το Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ για άδικη φυλάκιση. Ο εισηγητής πρότεινε επί της ουσίας να γίνει δεκτό το αίτημα της Β. Κατσαφαρέα. Η μόνη επιφύλαξη που διατύπωσε ήταν σχετικά με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Δηλαδή, αν η υπόθεσή της Β. Κατσαφαρέα υπάγεται στα διοικητικά ή στα πολιτικά δικαστήρια. Το ΣτΕ επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ