ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αμυνα» στο «νέο δόγμα» Σημίτη

Αμυνα στην αντεπίθεση Σημίτη, ο οποίος άλλη μια φορά ηγείται στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, λεηλατώντας την ιδεολογία και τα συνθήματα του κόμματός του και απειλώντας να «διεμβολίσει» εκλογική βάση της ΝΔ, επιχειρεί να κρατήσει ο Κ. Καραμανλής.

Η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί αμήχανη τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί μια «στροφή» επί το συντηρητικότερον με σημαία το θέμα της «ασφάλειας», που «παραδοσιακά» ήταν κεντρικός άξονας της πολιτικής της. Περιορίζεται στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση αντιγράφει την πολιτική της και διαστρεβλώνει τις θέσεις της και πασχίζει να δείξει ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής της, επικαλούμενη τη «συνέπεια» και «καθαρότητα» της πολιτικής της.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στα όσα περί παρακράτους καταλόγισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

«Είναι θράσος - είπε - να τολμά ο κ. Σημίτης να διαστρεβλώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και για το μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας». Μετά από αυτό περιορίστηκε να επιδείξει τις «περγαμηνές» του κόμματός του (ψήφιση τρομονόμου, πάγια θέση το ξερίζωμα της τρομοκρατίας, καθώς και ότι «πλήρωσε και με αίμα την τρομοκρατία»), για να αποδείξει τη συμβολή του κόμματός του στην «εξάρθρωση της 17Ν».

Παράλληλα, προσπάθησε να αποδυναμώσει το σύνθημα του Κ. Σημίτη «ασφάλεια παντού», λέγοντας ότι «η οικονομία δεν είναι ασφαλής, όταν ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος - δύο από τους πιο κρίσιμους δείκτες της ΟΝΕ - δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πραγματική σύγκλιση και όταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των "15"». Η κριτική «από τα δεξιά» συνοδεύτηκε, ως συνήθως, από αχαλίνωτη δημαγωγία. «Δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μια κοινωνία, όταν 2,5 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν η κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο». Επέκρινε, επίσης, τον πρωθυπουργό, γιατί «λέει στους αγρότες να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, εγκαταλείποντάς τους στην τύχη τους», γιατί, «μοιραίος και άβουλος, παρακολουθεί τα λασπόνερα να πνίγουν τους συμπολίτες μας, τρεις φορές σε ένα μήνα, στον Κηφισό» και κατέληξε: «Του το έχω ξαναπεί, αλλά θα του το πω και πάλι: Τις εκλογές θα τις χάσει. Ας φροντίσει, επιτέλους, να τις χάσει με αξιοπρέπεια».

Την ίδια στιγμή, την έντονη δυσαρέσκεια της Ρηγίλλης έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου για τις «φοροελαφρύνσεις», ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολική» την κριτική που άσκησε η ΝΔ στο ζήτημα αυτό, ενώ δε δίστασε να χειροκροτήσει την ομιλία Σημίτη στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «ήταν από τις καλύτερες που έχω ακούσει σε εκθέσεις της Θεσσαλονίκης».

  • Ο Κ. Καραμανλής, εγκαινιάζοντας τις «επικοινωνιακές εξορμήσεις», επισκέφθηκε «αιφνιδιαστικά» (συνοδεία τηλεοπτικής κάμερας...) το Σχοινιά του Μαραθώνα και ζήτησε να αποφανθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συνέχεια των έργων που γίνονται εκεί για το κωπηλατοδρόμιο, ώστε να προστατευτούν τα αρχαία ευρήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Η νομή της εξουσίας το μόνο μέλημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, χτες βράδυ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, καλώντας όσους από το ίδιο βήμα «συνθηματολογούν και κάνουν άγονη μικροπολιτική», να απαντήσουν στο ερώτημα: «Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και τη λήξη του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης το 2006, τι θα κάνουμε; Επί πόσο χρόνο ακόμη πιστεύουμε ότι μπορούμε να κρύβουμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό;».

Οπως ανέφερε αποτελεί έσχατο και χυδαίο λαϊκισμό το να αρνείται κανείς τις συνέπειες των επιλογών του, προσπαθώντας να τις μεταθέσει στους ώμους άλλων, όπως γίνεται σήμερα από την πλευρά κυρίως της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι «με ευχολόγια, με επικοινωνιακή πολιτική, με διαπλοκή και φιέστες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, ούτε και καλύπτονται οι ευθύνες των δύο μονομάχων του δικομματισμού, που οδήγησαν σε αδιέξοδα την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ο Δ. Τσοβόλας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως «μετά την ένταξη στο ευρώ οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν και τέθηκε νέος στόχος υπερδεκαετής. Τα θύματα φυσικά πάλι τα ίδια, τα οποία στο όνομα της πραγματικής αυτή τη φορά σύγκλισης θα έπρεπε να δεχτούν και νέες θυσίες. Να παραιτηθούν δηλαδή από όλα τα κεκτημένα. Ενώ τόνισε ότι μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί η εξουσία, ενώ αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει ως ώριμο φρούτο να καταρρεύσει η κυβέρνηση για να κυβερνήσει στη συνέχεια υλοποιώντας την ίδια πολιτική.

Ο Δ. Τσοβόλας περιέγραψε με μελανά χρώματα και το διεθνές περιβάλλον, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, με την ύφεση αφενός που εμφανίζουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία αλλά και τον «αμερικανικό παγκόσμιο πόλεμο δήθεν κατά της τρομοκρατίας, που στην πραγματικότητα κρύβει την επιθυμία τους για την παγκόσμια ηγεμονία τους, για την αφαίρεση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και τελικά για την καθυπόταξη των λαών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανέφερε πως «είναι καιρός την ευημερία των αριθμών, που ούτε αυτή επιτεύχθηκε, παρά τις μακροχρόνιες θυσίες των πολλών, να αντικαταστήσει η ευημερία του ανθρώπου» και σημείωσε πως «για μια τέτοια κοινωνία αξίζει και πρέπει να αγωνιστούμε».

Οταν χειροκροτούν οι δύο πρόεδροι...

«

Ικανοποίηση ΓΣΕΕ και βιομηχάνων για τα φορολογικά». Ετσι τιτλοφόρησε χτες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις οικονομικές της σελίδες, τον ευνοϊκό τρόπο με τον οποίο σχολίασαν τις εξαγγελθείσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος. Ο πρώτος, εκφράζοντας - υποτίθεται - τα συμφέροντα των εργαζομένων, χαρακτήρισε «στο σύνολό τους ικανοποιητικές τις νέες ρυθμίσεις». Οσο για τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που εκφράζει επάξια και με συνέπεια τα συμφέροντα των βιομηχάνων και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν περιορίστηκε μόνο να επικροτήσει τις εξαγγελθείσες φορολογικές ρυθμίσεις (τις χαρακτήρισε «μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων». Εκανε ένα βήμα παραπέρα. Ετσι, αναλαμβάνοντας υπό την προστασία του την εξαγγελθείσα φορολογική μεταρρύθμιση, μέμφθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, επειδή - εκφράζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης - χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα «μίζερα» και «άτολμα»!

Οταν λοιπόν, οι επικεφαλής των δυο κορυφαίων οργανώσεων - της ΓΣΕΕ (που υποτίθεται όχι μόνο εκφράζει αλλά και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εκμεταλλευομένων) και του ΣΕΒ (που εκφράζει και υπερασπίζεται επάξια τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών) - εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Οχι βέβαια για το μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε είδους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ορισμένοι άλλοι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων.


Λ.Τ.

Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σύρρος

Την Κυριακή, 8/9, έπαψε να χτυπά η καρδιά του κομμουνιστή Γιάννη Σύρρου στη μακρινή Ουγγαρία, στο χωριό Μπελογιάννη, όπου θα γίνει και η κηδεία του το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Γ. Σύρρος από τα νεανικά του χρόνια έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Συμμετείχε στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στους ξένους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Το 1947 συλλήφθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία για την αντιστασιακή του δράση.

Τον Αύγουστο του 1948 μετά την Ικαρία πήρε το δρόμο για το βουνό και πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια των νέων Αγγλο-αμερικάνων κατακτητών και των υποτελών τους στη χώρα. Μετά την ήττα του ΔΣΕ έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και σε συνέχεια στην Ουγγαρία, όπου εργάστηκε σε εργοστάσια και σε κολχόζ για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη σοσιαλιστική Ουγγαρία.

Αναδείχτηκε σε άξιο, πιστό και δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ και έμεινε αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Σύρρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ