ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κάλεσμα διεκδίκησης με παρέμβαση στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου

«Διεκδικούμε τις ζωές μας πίσω. Δεν τσιμπάμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους

Copyright 2018 The Associated

Σε μαζική κάθοδο στην Αθήνα, στις 20 Αυγούστου, για να καταθέσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων που αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες τους, καλεί τους πυρόπληκτους, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των περιοχών τους η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη «να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα».

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει:

«Εμείς οι κάτοικοι των περιοχών από το Μάτι, το Νέο Βουτζά, το Κόκκινο Λιμανάκι κ.λπ. είδαμε μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται άδικα ζωές ανθρώπων. Είδαμε τα σπίτια μας να καταστρέφονται. Είδαμε το καταπράσινο τοπίο που με φροντίδα συντηρούσαμε να γίνεται στάχτη. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι περισσότερες κατοικίες είχαν γίνει με τους κόπους και τη δουλειά μιας ολόκληρης ζωής, που για πολλούς τελείωσε άδοξα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Μια καταστροφή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, κάθε καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι φταίει η άτυχη στιγμή, ότι φταίει ο "Στρατηγός Ανεμος", ότι φταίνε απλά δυο - τρεις.

Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να προβλέπουν και να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα με ανάλογα μέσα, προσωπικό, υποδομές, σχέδιο, ενημέρωση, προετοιμασία. Ομως, τις ανάγκες και την προστασία της ζωής του λαού οι κυβερνήσεις τις θεωρούν κόστος.

Το χειμώνα συνάνθρωποί μας πλημμύρισαν και πνίγηκαν στη Μάνδρα, τώρα καήκαμε στο Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι και στο Νέο Βουτζά κ.λπ., αύριο κάπου αλλού. Στις φωτιές καμένοι, στις βροχές πνιγμένοι... Φτάνει πια!

Το κράτος έχει δείξει τεράστια ικανότητα να μας φορολογεί, να φορολογεί τις κατοικίες μας και τώρα μας εγκαλεί γιατί δεν είχαμε τα χρήματα να πάμε εντός σχεδίου πόλεως και με πολλαπλάσιο κόστος να στήσουμε το νοικοκυριό μας ή την εξοχική μας κατοικία.

Καμιά αναμονή - δεν θα μας ξεγελάσουν ξανά

Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα. Τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξή μας δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Καλούμε τώρα όλους τους πυρόπληκτους των περιοχών μας, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των περιοχών μας να στηρίξουν τις παρακάτω διεκδικήσεις και να τις καταθέσουμε στις 20 Αυγούστου στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής με μαζική κάθοδο και συμμετοχή των κατοίκων:

1. Αμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς

2. Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

3. Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

4. Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

5. Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχινιά με ευθύνη του κράτους.

6. Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη περιφέρειας και κράτους.

7. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

8. Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Ν. Μάκρης με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

9. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

10. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληγέντων.

11. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

12. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις».

Συγκέντρωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και την προστασία του λαού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μάκρης, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.

Στην Αταλάντη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της ΚΟ Αταλάντης, αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος, σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στη Σκάλα Αταλάντης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Θάνο Νεόφυτο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ, παρουσίαση δρώμενου για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, ενώ η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org