ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Επιβεβαιώνονται παντού οι επικίνδυνες ελλείψεις

Με τους πυροσβέστες στον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθήνας συζήτησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Η Δ. Μανωλάκου μιλά με τους πυροσβέστες της βάρδιας του Σταθμού
Η Δ. Μανωλάκου μιλά με τους πυροσβέστες της βάρδιας του Σταθμού
Στον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθήνας, που εδρεύει στο Περιστέρι, περιόδευσε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η Δ. Μανωλάκου άκουσε τις απόψεις και τις καταγγελίες των πυροσβεστικών υπαλλήλων για τις τραγικές ελλείψεις, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι.

Οπως και για τα προβλήματα, που αφορούν ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό, σε ατομικό εξοπλισμό αλλά και σε σύγχρονα οχήματα και Μέσα και οι οποίες καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, με σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους αλλά και για τους πολίτες. Η Δ. Μανωλάκου από την πλευρά της κατήγγειλε τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που κάθε χρόνο μειώνουν τα κονδύλια για την Πυροσβεστική.

Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα επάγγελμα που θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις δεν είναι (σ.σ. βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα), παρότι έχετε να κάνετε με τη φωτιά, το σεισμό, την πλημμύρα. Είναι και η υποδομή που πρέπει να έχετε».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της "δίκαιης ανάπτυξης" της κυβέρνησης, δεν δίνονται χρήματα για πυρασφάλεια και δασοπροστασία, και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σύνολο δεν παίρνει μέτρα, ούτε δίνει πόρους. Γι' αυτούς δίκαιο είναι να δουλεύει ο λαός σαν σκλάβος και να κερδίζουν περισσότερο οι επιχειρηματίες. Αυτό το σύστημα είναι άδικο και απάνθρωπο. Δεν γίνεται στον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα για Υγεία και Παιδεία να συρρικνώνονται. Αρα είσαι κατά των αναγκών της μεγάλης μάζας του λαού. Να μην το επιτρέψουμε».

Ακινητοποιημένο το διασωστικό όχημα

Στις συζητήσεις που είχε η Δ. Μανωλάκου με το προσωπικό του Σταθμού, προέκυψε πως στον συγκεκριμένο Σταθμό το διασωστικό όχημα, 1 από τα 10 συνολικά οχήματα που διαθέτει, είναι ακινητοποιημένο, διότι τα λάστιχα είναι χαλασμένα και δεν δίνονται χρήματα για αγορά καινούργιων. Από τα υπόλοιπα, τα τέσσερα υδροφόρα είναι σε περιπολία, τα δύο υδροφόρα παραμένουν στο Σταθμό, με ένα μικρότερο όχημα, και ένα βρίσκεται στο συνεργείο, αφού δεν εγκρίνεται το ποσό της επισκευής του. Το δέκατο είναι εφεδρικό, αλλά δεν ανήκει στον Σταθμό.

Οι επιχειρησιακές στολές που έχουν χορηγηθεί δεν είναι βαρέος τύπου όπως οι παλιότερες, με αποτέλεσμα να υφίστανται πιο εύκολα φθορές. Κυρίως «είναι για να παρουσιαζόμαστε, όχι για να "πολεμάμε"», είπε ένας πυροσβέστης χαρακτηριστικά. Προβληματικά είναι και τα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας, αφού είναι τα παλιά, αναλογικά.

Ο Σταθμός είναι 3ης τάξης, αλλά θα έπρεπε να είναι 1ης, αφού καλύπτει περιοχή από τον Σχιστό και το Χαϊδάρι μέχρι το Βούτημα, στα σύνορα Βοιωτίας και Αττικής, αλλά και τον Ασπρόπυργο και το Ποικίλο. Επίσης, διαθέτει «στα χαρτιά» 103 άτομα, με παρούσα δύναμη 80, αριθμό ανεπαρκή για σταθμό 3ης τάξης, όπως είπαν.

Αρκετοί εξέφρασαν το παράπονό τους γιατί κάποιοι μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τούς «πυροβολούν». Οπως είπαν, «εργαζόμαστε 24, αλλά αρκετές φορές και 48 ώρες. Κανείς δεν θα παραπονεθεί. Αρκεί να μας δίνουν τα μέσα για να είμαστε αποτελεσματικοί και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Στις φωτιές "σκορπίζουμε" σε όλη τη χώρα, δουλεύοντας διπλοβάρδιες. Πήραν από τις Υπηρεσίες μας άτομα για τα ιδιωτικά αεροδρόμια και τους αυτοκινητόδρομους και δεν τα αντικατέστησαν».

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», τόνισε η Δ. Μανωλάκου. «"Πυροβολούν" τους πυροσβέστες γιατί θέλουν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες τους. Τα μέτρα που ανακοινώνουν είναι για τα αυθαίρετα, όχι για το πώς θα ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα με κόσμο και υλικά μέσα. Ετσι αποπροσανατολίζουν. Τα παιχνίδια αυτά τα παίζουν για να διαιωνίζεται αυτή η εξουσία. Μια εξουσία που είναι σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Είτε ΠΑΣΟΚ λέγεται, είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ιδια πολιτική ακολουθούν. Τις ανάγκες του λαού τις τσαλαπατούν. Τις ανάγκες του κεφαλαίου τις έχουν σε προτεραιότητα».

Στους 93 ο αριθμός των νεκρών

INTIME NEWS

Ο κατάλογος με τα ονόματα των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά δόθηκε χτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, 20 μέρες μετά από ένα απίστευτο αλαλούμ σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων. Για παράδειγμα, ενώ γινόταν γνωστό ότι οι νεκροί ήταν 91, τα στοιχεία της Εισαγγελίας έκαναν λόγο για 92. Χτες το πρωί, ανακοινώθηκε και ένας ακόμη νεκρός με την τραγική λίστα να ανεβαίνει στους 93. Στη λίστα δίνονται τα ονόματα 90 νεκρών, ενώ δύο σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αφού δεν τηρήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία καθώς δεν βρέθηκαν συγγενείς.

Συνολικά, 34 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Μετά την επιτυχή αποσωλήνωση ασθενούς, οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Θριάσιο» είναι πλέον 6. Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Η λίστα των νεκρών ήρθε να επιβεβαιώσει πως ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν από την πυρκαγιά. Οπως η οικογένεια Φιλιππόπουλου, η τραγική ιστορία με τα δίδυμα κοριτσάκια. Η φωτιά πήρε τη ζωή του παππού Φίλιππου, της γιαγιάς Σοφίας και των δύο κοριτσιών, Σοφίας και Βασιλικής, εννέα χρόνων. Πέθαναν αγκαλιασμένοι στο οικόπεδο όπου χάθηκαν 26 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να σωθούν προς τη θάλασσα. Στη λίστα και η γνωστή ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρνακιώτης. Τρία μέλη έχασε η οικογένεια Φύτρου, τον πατέρα, τη 13χρονη κόρη που σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό και τον 11χρονο γιο. Μόνο η μητέρα έζησε διότι εκείνη τη μέρα εργαζόταν. Και η οικογένεια Κλάδιου ξεκληρίστηκε καθώς χάθηκαν ο πατέρας, η μητέρα και ο γιος.

Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) μπορούσαν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση του καταλόγου με τα ονόματα των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση, έπειτα από αίτησή τους».

Στο μεταξύ, ένας 44χρονος συνελήφθη προχτές για εμπρησμό από πρόθεση, από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου. Η σύλληψη έγινε σχετικά με την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί μερικές ώρες πριν (7/8) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελευθέριδες Καρλοβάσου. Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει αναπτήρα για να βάλει τη φωτιά που ξέσπασε στην παραπάνω περιοχή.

Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Ανδρο

Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στη Ζάκυνθο, στα χωριά Μαχαιράδο στη θέση «Καταλούπου» και στο χωριό Κοιλιωμένος. Οι δύο πυρκαγιές έκαιγαν δασική έκταση, ενώ δεν κινδύνευαν τα δύο χωριά. Οι δύο εστίες άναψαν με λίγα μόνο λεπτά διαφορά η μία από την άλλη.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά χτες το απόγευμα και στην Ανδρο. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση σε κορυφογραμμή στην περιοχή Αμμόλοχος στα βόρεια του νησιού. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org