ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
Εξοδος

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να ξαναζεστάνει το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια σε μερικές μέρες από σήμερα, έρχεται άλλη μια έκθεση να επιβεβαιώσει ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους σχεδιασμούς και τα πανηγύρια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για το δήθεν «τέλος των μνημονίων». Ετσι, μετά την ΕΚΤ, την Κομισιόν, τον ESM και το ΔΝΤ, έρχεται και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να παρουσιάσει την έκθεσή του για το β' τρίμηνο του 2018, όπου ορθά - κοφτά αναφέρεται ότι μετά την «έξοδο» δεν πρέπει να σταλούν μηνύματα για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται «στο μικροσκόπιο των αγορών». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και ότι «θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος». Με άλλα λόγια, η καλύτερη εγγύηση για έξοδο από τα μνημόνια είναι η ...συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, σε βάρος του λαού, των δικαιωμάτων και των αναγκών του.

Βολεύει;

Δεν περνάει μέρα που κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης να μην απασχολεί την επικαιρότητα με προκλητικές δηλώσεις, στρέφοντας πάνω του την αγανάκτηση για τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατ. Αττική, αλλά και τα «φώτα» μιας εύκολης κριτικής από την πλευρά της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. Πρώτα ήταν ο Πολάκης, που έλεγε ότι οι νεκροί θολώνουν την άψογη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση. Μετά ήρθε ο Κουβέλης, που ζήτησε να μην ξεχάσουμε την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τελευταίο κρούσμα η Ελ. Αυλωνίτου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που με τους χαρακτηρισμούς και την αθυροστομία της για τη ΝΔ έγινε χτες το «νούμερο ένα» θέμα στα ΜΜΕ και στον καβγά μεταξύ των αστικών κομμάτων. Τέτοιες τοποθετήσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης για το «ύφος» της κυβέρνησης στη διαχείριση της μεγάλης καταστροφής, συμβάλλουν στο να διαχέονται οι ευθύνες σε ένα - δυο στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, σε ό,τι αφορά τόσο τις ευθύνες όσο και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, και τελικά να μένουν θαμμένες κάτω από τα αποκαΐδια οι πραγματικές αιτίες της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χώρια που η εκτόνωση της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν βρεθούν εκτός κυβέρνησης ή παραμεριστούν ορισμένα από τα «ανίκανα» ή «προκλητικά» στελέχη, που στοχοποιεί με την κριτική της και η ΝΔ. Κατά τ' άλλα, κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι ψηφίζουν μαζί τις ψευτοπαροχές στους πληγέντες και τις διατάξεις για τα αυθαίρετα, που κουκουλώνουν το πρόβλημα, και βέβαια δεν λένε κουβέντα για τις πραγματικές διαχρονικές ευθύνες που μοιράζονται για τους θανάτους και τις καταστροφές, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Τα μνημόνια...

«Τα μνημόνια έκαψαν την Πυροσβεστική», γράφει στο πρωτοσέλιδό της χτεσινή εφημερίδα, στην προσπάθειά της να στηρίξει το κυβερνητικό παραμύθι ότι τώρα που «τελειώνουν» τάχα τα μνημόνια, όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο για το λαό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην περίοδο της κρίσης και της διαχείρισής της υπέρ του κεφαλαίου από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες οδήγησαν σε μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση και της Πυροσβεστικής. Αυτό όμως δεν μπορεί να αξιοποιείται ως άλλοθι για να βγαίνει λάδι η πολιτική που υποβαθμίζει συνειδητά υποδομές, σχέδια και Μέσα που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει το σχεδιασμό και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

... ως άλλοθι

Αλλωστε, για τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα μιλούσαμε και με αφορμή τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, αν και τότε δεν υπήρχαν ακόμα μνημόνια και κρίση. Χώρια που λίγους μόλις μήνες πριν από τη φονική πυρκαγιά, ο γγ Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ ότι το επίπεδο ετοιμότητας της Πυροσβεστικής είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων και ότι με ένα όχημα το κράτος μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε φωτιά! Προφανώς, τα μνημόνια προέκυψαν ως προπαγανδιστικό άλλοθι της κυβέρνησης μετά τη μεγάλη καταστροφή της 23ης Ιούλη. Κανείς να μην υποκύψει στην προσπάθεια διαστρέβλωσης και απόκρυψης των πραγματικών αιτίων, για τα οποία η δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία βρίσκονται σήμερα σ' αυτό το χάλι. Και, βέβαια, καμιά αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει ότι από τον Αύγουστο, ως διά μαγείας, το κράτος που ευθύνεται για 93 θανάτους μέχρι στιγμής και σήμερα προσπαθεί να «κουλαντρίσει» τους πληγέντες με κάποιες ψευτοπαροχές, θα αλλάξει χαρακτήρα και προσανατολισμό και θα βάλει σε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Στο Μεσοπόλεμο επισκέφτηκε την ΕΣΣΔ μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928, σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, οι Ν. Καζαντζάκης και Π. Ιστράτι μίλησαν για τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ και τις ιμπεριαλιστικές σκευωρίες εναντίον της. Η κυβέρνηση απέλασε τον Ιστράτι.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας, η τελευταία από τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών, μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Προέβλεπε την απόσπαση από την Τουρκία της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που μετατρέπονταν σε αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας (η Αγγλία έπαιρνε το Ιράκ και την Παλαιστίνη και η Γαλλία τη Συρία και τον Λίβανο, την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία). Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν σε Αρμενία και Κουρδιστάν. Με την ίδια Συνθήκη δίνονταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Στη Συνθήκη έβαλε τέρμα η Μικρασιατική Καταστροφή.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στον Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ