Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13058

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κάλεσμα διεκδίκησης με παρέμβαση στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου
  • «Δεν τσιμπάμε σε υποσχέσεις "κάτω από το τραπέζι" που θάβονται την επόμενη μέρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της
  • Μεγαλώνουν τα ερωτήματα και οι ανησυχίες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη «στεγαστική συνδρομή»

ΣΕΛ.  3,    5
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Επιβεβαιώνονται παντού οι επικίνδυνες ελλείψεις

Μέτρα, πόρους και έργα πρόληψης από πυρκαγιές ζητάει από τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης


ΣΕΛ.  4,    17

Καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός σ' αυτούς που ευθύνονται για τις τραγωδίες του

ΚΚΕ: Επιταχύνονται αναδιαρθρώσεις σε δασοπροστασία και πυρόσβεση, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού, στο όνομα του εθελοντισμού

  • Μόνο ως φτηνό επικοινωνιακό κόλπο μπορεί να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση είδε τώρα το «φως το αληθινό», όταν επί τρία χρόνια υποβαθμίζει παραπέρα τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, εντείνει την εμπορευματοποίηση σε δάση, αιγιαλούς, για χάρη των επενδύσεων, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων.
  • Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τον αναγκαίο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, που παραμένει ακέραιος, όπως και για την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Εύλογα ερωτήματα από την αναφορά στην εμπειρία που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις από παρόμοιες καταστάσεις και καθιστά δήθεν απαραίτητη τη συμμετοχή τους.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σήμα κινδύνου

Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στο λαό οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, η κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών σχεδίων και η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο ανταγωνισμός μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Ενέργεια και τους διαύλους της στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που προκαλεί υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε θάλασσα, στεριά και αέρα.

Η εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς, ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, είναι πηγή κινδύνων για το λαό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αλλά και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, βάζουν την Ελλάδα στο κάδρο αντιθέσεων που δυναμώνουν και στις οποίες η κυβέρνηση διεκδικεί να παίξει πιο δραστήριο ρόλο, καθώς μέσα από εκεί περνάει ο δρόμος της «γεωπολιτικής αναβάθμισης», της ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, όπως επιδιώκει η αστική τάξη.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, η κυβέρνηση, με τη συναίνεση μάλιστα όλων των άλλων αστικών κομμάτων και δυνάμεων, υλοποιεί έναν σχεδιασμό εχθρικό και επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα, με άμεσες και πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η κλιμακούμενη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκφράζεται και με τη συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών, η αναφορά της Ρωσίας για πρώτη φορά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και τα σχέδια για άμεση έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία είναι πλευρές που συνδέονται με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ως «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η σημερινή κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες που έγιναν εκεί, ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως ορμητηρίου για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, με αναβάθμιση των παλιών βάσεων και τη δημιουργία νέων, ενώ σε βάσεις όπως ο Αραξος διαμορφώνεται υποδομή για τη φύλαξη ακόμα και πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή, που έχει αποκαλύψει και καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ εδώ και ένα χρόνο, αποκτά άλλη διάσταση στον απόηχο της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπου στη βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενούνται ΝΑΤΟικές πυρηνικές κεφαλές.

Αλλά και στο φόντο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η ιμπεριαλιστική συμμαχία αναπαράγει τη «θεωρία του πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και αναφέρει με κυνισμό ότι «όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανατριχιαστική η επισήμανση της Συνόδου ότι «η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρώπη» και ότι «η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων, ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή». Είναι αυτονόητο ότι στο σχεδιασμό για «κατανομή των πυρηνικών φορτίων» εντάσσεται και η Ελλάδα.

Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης, ενώ είναι το ακριβώς αντίθετο.

Γι' αυτό επείγει σήμερα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών.

Η ειρήνη, η φιλία, η αλληλεγγύη των λαών, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορεί να διασφαλιστούν μόνο με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.


ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Καταδίκη των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού και της ελληνικής εμπλοκής

Σε ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας, που βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό, κάλεσαν χτες ΕΕΔΥΕ, ΕΔΥΕΘ και άλλοι φορείς, από τις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις για τα 73 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.


ΣΕΛ.  7  -  9


ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι

ΣΕΛ.  15
ΠΓΔΜ
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις ενόψει δημοψηφίσματος

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org