ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Πυκνώνουν επισκέψεις και παρεμβάσεις ΕυρωΝΑΤΟικών ενόψει δημοψηφίσματος

Επίσκεψη χτες του επικεφαλής των ΝΑΤΟικών και των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη

Vlatko Perkovski

Τελειωμό δεν έχουν οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, ενόσω εντείνονται παρεμβάσεις και πιέσεις στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν θετικά στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για ένταξη σε ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ.

Σειρά είχε χτες ο Αμερικανός στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών και των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, ο οποίος συνοδεία άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και στελεχών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ παρακολούθησε άσκηση στο στρατόπεδο του Ιλιντεν, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ.

«Το έθνος σας έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον και προοδεύει. Το ΝΑΤΟ μοιράζεται με σας τη δέσμευση για δημοκρατία, κράτος δικαίου, όπως και για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Η συνεχής υποστήριξή σας είναι σημαντική όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμένω την είσοδό σας ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας στο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σκαπαρότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ μέσα από τη μακρόχρονη «εταιρική σχέση» που έχει αναπτύξει με το ΝΑΤΟ έχει κάνει ήδη σημαντικές αναδιαρθρώσεις στον στρατιωτικό τομέα και έχει πετύχει την περιλάλητη «διαλειτουργικότητα» με τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Δραττόμενη της ευκαιρίας, η υπουργός Αμυνας και αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκέρινσκα συνέδεσε το θέμα με το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι στην ψηφοφορία οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν το ...συμφέρον τους και να ψηφίσουν «Ναι» στο ερώτημα «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Οτι «η επιλογή είναι καθαρή: Μέλλον ή απομόνωση, υποψηφιότητα μέλους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή άλλη μια χαμένη δεκαετία».

Η ίδια, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, είπε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ θυμίζοντας ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ έχουν δημόσια στηρίξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του αντιπολιτευόμενου VMRO, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το δημοψήφισμα να καταστεί όμηρος εξωτερικών πολιτικών υπολογισμών», «δείχνοντας» προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τη διαδικασία, κάτω από την επιρροή άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία, που αντιδρά στο ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο και την επιρροή στη Βαλκανική.

Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πέτυχε μια συμφωνία που «διαφυλάσσει την ταυτότητα της χώρας» και την ίδια ώρα ανοίγει το δρόμο προς ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας από μια πιθανή αποσταθεροποίηση και φόβους που σχετίζονται με μια τέτοια πιθανότητα», κατέληξε.

Κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία

Κλιμακώνεται η κόντρα Ελλάδας - Ρωσίας. Κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν πως ο Ελληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε να τους χορηγήσει βίζα, χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις, τις οποίες έσπευσε να ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ίδια η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χτες ότι «έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)... Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά».

Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη. «Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά την έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεκτη», δήλωσε η ίδια.

Η υπόθεση με τις βίζες έρχεται στη σκιά της έντασης που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις από τις αρχές Ιούλη, όταν η Αθήνα ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, καταγγέλλοντας πως δρούσαν υπονομευτικά για τη συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η Ρωσία απάντησε ανάλογα, προβαίνοντας στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών τη Δευτέρα.

Η στάση της Μόσχας ενόχλησε την κυβέρνηση, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για «ασύμμετρη» ενέργεια, καθότι η Ρωσία δεν μπορούσε να προσάψει υπονομευτική ή εχθρική δράση στους Ελληνες διπλωμάτες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει περαιτέρω «δράσεις» ως απάντηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα κλήθηκε τη Δευτέρα στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις.

Κι άλλα αμερικανικά μαχητικά στη Λάρισα

Ενα ζεύγος αεροσκαφών «F-22 Raptor» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, «αόρατα» («χαμηλής παρατηρησιμότητας»), που τη στιγμή αυτή αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» που δημοσιεύει την είδηση, τα δύο αμερικανικά μαχητικά, με συνοδά αεροσκάφη, θα αξιοποιήσουν το αεροδρόμιο της Λάρισας προκειμένου να σταθμεύσουν για λίγες ώρες κατά τη διέλευσή τους και όχι στο πλαίσιο κάποιας άσκησης.

Ομως, η παρουσία τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη «στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια Πτέρυγα Μάχης έχουν εγκατασταθεί και δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper» («θεριστές»), τα οποία επιχειρούν με απόρρητες αποστολές προς τα νότια της χώρας μας. Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ περί συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασος». Η συμφωνία παραμονής λήγει στα τέλη Αυγούστου, αλλά επίκειται νέα συμφωνία για 6μηνη παράταση.

Στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ

Τον ομόλογό του από το Κατάρ, Καλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατιγιάχ, υποδέχτηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας ο Π. Καμμένος. Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Καταριανός υπονόησε ότι το εμιράτο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι «Εμείς με τους φίλους μας στην Τουρκία μπορούμε να συμβάλουμε στη διευκόλυνση του διαλόγου σχετικά με ορισμένα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός στάθηκε στις επενδύσεις που έχουν κάνει καταριανά κεφάλαια στην Ελλάδα, στη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και την εκπαίδευση που μπορεί να παρασχεθεί σε Καταριανούς πιλότους στην Ελλάδα.

Η «αριστερά» και ο πυρηνικός εφιάλτης

Πριν από λίγες μέρες το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε ένα άρθρο για τα 73 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Αρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ιστοσελίδες και αναπαρήγαγε και πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ. Στο άρθρο, πέρα από γνωστά ιστορικά στοιχεία και γενικόλογες πασιφιστικές αναφορές του δημάρχου της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, υπήρχε και μια επικριτική αναφορά στην κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε. Σημειωνόταν: «Πέρυσι, η δεξιά, εθνικιστική κυβέρνηση της Ιαπωνίαςεπέλεξε να μην υπογράψει μια διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ (...)».

Σωστό! Ωστόσο, το άρθρο αποσιωπά τη στάση των «αριστερών» κυβερνήσεων. Αλήθεια, τι έπραξε στο συγκεκριμένο ζήτημα της Συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων η «αριστερή» ελληνική κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ; Μήπως διαφοροποιήθηκε κατά την ψηφοφορία από τη «δεξιά, εθνικιστική» κυβέρνηση της Ιαπωνίας;

Οχι, βέβαια! Συντάχθηκε μαζί με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, μαζί με τις ΗΠΑ και τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις, που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία!

Επιπλέον, η ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση περηφανεύεται για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την παράδοση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη που αποτελεί ορμητήριο για αμερικανοΝΑΤΟικά σκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Ακόμη, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, πραγματοποιεί εργασίες εκσυγχρονισμού στη βάση του Αραξου, για να δεχτεί στην Ελλάδα πυρηνικά όπλα, μετατρέποντας τη χώρα σε «θέατρο» μιας μελλοντικής πυρηνικής σύγκρουσης και τον ελληνικό λαό σε «θύτη» στο «βωμό» των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων.

Αλλά μήπως έπραξε διαφορετικά η «αριστερή» γαλλική κυβέρνηση του κ. Μακρόν; Οχι, βέβαια! Αντίθετα, ήταν αυτή που συνυπέγραψε κοινή τοποθέτηση με ΗΠΑ και Βρετανία υποστηρίζοντας πως η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων δεν συμβαδίζει με «τις πραγματικότητες του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας».

Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, και στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων τα καπιταλιστικά κράτη «έχουν συνέχεια» στην πολιτική τους, είτε κυβερνούν «δεξιά» είτε κυβερνούν «αριστερά» κόμματα. Μάταια οι διαστρεβλωτικοί φακοί των απολογητών του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν ουσιαστικές διαφορές. Η μόνη διαφορά εδώ βρίσκεται στο ότι οι «αριστεροί» τύπου ΣΥΡΙΖΑ προωθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια έχοντας το θράσος και την υποκρισία να προφέρουν ταυτόχρονα και διάφορα πασιφιστικά ευχολόγια, του είδους ότι «στηρίζουν τον πυρηνικό αφοπλισμό».

Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Τα πυρηνικά όπλα κατέχουν εξέχουσα θέση και αναβαθμίζουν τη στρατιωτική ισχύ της κάθε καπιταλιστικής δύναμης και των συμμαχιών της. Αξιοποιούνται ως «εργαλεία» στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τις πρώτες ύλες, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων, ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Είναι στη φύση των καπιταλιστών και στην πάλη τους για το κέρδος να οπλίζονται σαν αστακοί, σήμερα και με πυρηνικά όπλα.

Να γιατί η πάλη ενάντια στα πυρηνικά όπλα είναι σήμερα αναπόσπαστα δεμένη με την επίκαιρη και αναγκαία πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, κάτι που θα σημάνει και την οριστική απεμπλοκή της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.


Ε. Β.

Συλλυπητήρια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στη σ. Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ, για το θάνατο της μητέρας της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ