ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στις διώξεις όσων δεν ανέχονται εργοδότες μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ερώτηση στη Βουλή για τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο

«Οι εργοδότες δεν έχουν καμία θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων», τονίζει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για την επιχειρηματική δραστηριότητα του «συνδικαλιστή» της ΠΑΣΚΕ Δ. Καραγεωργόπουλου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης - «συνδικαλιστής» πρωτοστατεί στην επιχείρηση για δικαστική ακύρωση των διαδικασιών του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, παραβλέποντας προκλητικά την αποφασιστική καταδίκη που εισέπραξε από τους εργαζόμενους της πόλης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Μωραΐτης έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στο προσκήνιο το σοβαρότατο θέμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ''συνδικαλιστή'' της ΠΑΣΚΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μέχρι πρότινος μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ.

Ο συγκεκριμένος πολυθεσίτης ''συνδικαλιστής'' είναι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με την επωνυμία ''Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ Ανώνυμη Εταιρεία'', η οποία σύμφωνα με τους σκοπούς της:

-- Διαθέτει και διαχειρίζεται μετοχές και μερίδια εταιρειών τυχερών παιγνίων.

-- Παρέχει διοικητικές υπηρεσίες σε καζίνο, ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

-- Διαχειρίζεται και αξιοποιεί ακίνητα.

-- Παρέχει με το αζημίωτο εκπαίδευση σε εργαζόμενους και συμβουλές σε εταιρείες.

Είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες το γεγονός ότι τόσο απροκάλυπτα ένας επιχειρηματίας διεκδικεί και αναλαμβάνει σημαντικές θέσεις στα συνδικαλιστικά όργανα του εργατικού κινήματος, γεγονός που δίκαια έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις δεκάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών, που απαιτούν την αποπομπή του από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το θράσος του μάλιστα δεν έχει όρια, καθώς παρά τις παραπάνω αποκαλύψεις που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη του οργίου νοθείας στο πλαίσιο του πρόσφατου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, πρωτοστατεί στο να σέρνει στα δικαστήρια και να απαιτεί την ακύρωση των διαδικασιών του Συνεδρίου, παραβλέποντας προκλητικά την αποφασιστική στάση και καταδίκη που εισέπραξε από τους εργαζόμενους της Πάτρας.

Είναι κοινή παραδοχή πως οι εργοδότες δεν έχουν καμία θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων. Με δεδομένο αυτό ερωτάται η κ. υπουργός: Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα και τι μέτρα θα πάρει, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις που γίνονται ενάντια στα Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και αγωνιστές συνδικαλιστές που δεν ανέχονται την ύπαρξη εργοδοτών στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα όργανά του και τους αποβάλλουν με μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες;».

  • Στο μεταξύ, αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ζητούν την αποπομπή του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος στα οποία συμμετέχει. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν το παραπάνω αίτημα προστέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ανάκληση απολύσεων

Από τη νέα κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στη «Leroy Merlin»
Από τη νέα κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στη «Leroy Merlin»
Νέα αγωνιστική παρέμβαση, αυτήν τη φορά στο κατάστημα της «Leroy Merlin» στην οδό Πειραιώς, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα κλαδικά συνδικάτα Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Λαυρεωτικής.

Απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας, στην οποία προέβη η εργοδοσία στο κατάστημα του εμπορικού πάρκου του αεροδρομίου.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την απόλυση, καθώς και τη στάση της εργοδοσίας, η οποία κρύβεται και δεν δέχεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, και πως το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις και σε άλλα καταστήματα της εταιρείας, μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση.

Κινητοποίηση στη «Simos Foods»

Κινητοποίηση στην εταιρεία μεταφοράς τροφίμων «Simos Foods» στο Κρυονέρι πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Αργοσαρωνικού, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου.

Παράλληλα, το Σωματείο κατήγγειλε την εντατικοποίηση στο χώρο δουλειάς, η οποία σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έλλειψη μέτρων προστασίας δημιουργεί προϋποθέσεις πρόκλησης ατυχημάτων στους εργαζόμενους. Το προηγούμενο διάστημα τραυματίστηκε οδηγός.

Νέα συνέλευση στη «Γεωανάλυση»

Σε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12/7, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας τους εργαζόμενους της «Γεωανάλυσης ΑΕ».

Την περασμένη Πέμπτη, με απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Την κινητοποίηση στήριξαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων και αντιπροσωπείες από άλλα ταξικά συνδικάτα και φορείς. Συνεχίζουν έτσι τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση τεσσάρων απολύσεων εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

«Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να φοβίσει και να απομονώσει τους εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, «αποκτούμε πείρα να αγωνιζόμαστε συλλογικά. Συνεχίζουμε! Κάνουμε απολογισμό της δράσης μας και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα μας».

Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία στη «ΣΕΛΕΚΤΑ»

Κάλεσμα σε κάθε σωματείο και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσουν την παράνομη απόλυση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην απολυμένη συνδικαλίστρια στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤΑ», γραμματέα του Συνδικάτου, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας, με αφορμή την εκδίκαση την περασμένη Τετάρτη των ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της απόλυσης.

Το Σωματείο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εκδίκασης «οι εκπρόσωποι καθώς και ο μάρτυρας της επιχείρησης παραδέχθηκαν ουσιαστικά ότι η απόλυση έγινε λόγω της συνδικαλιστικής δράσης της συναδέλφου. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι η συνάδελφος έκανε προσπάθειες να οργανώσει τις εργαζόμενες ώστε να διεκδικήσουν ΣΣΕ και να πάψει να υφίσταται το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου. Παραδέχθηκαν επίσης ότι η συνάδελφος πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί επιχειρησιακό σωματείο. Η εργοδοσία έκανε προσπάθεια να αποδείξει ότι η εργαζόμενη δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της, τη στιγμή που από το Σεπτέμβριο του 2017 η επιχείρηση την έχει απομονώσει, χωρίς να της παρέχουν αντικείμενο εργασίας».

Τέλος, θυμίζει πως «η Προσωρινή Διαταγή που εκδικάστηκε πριν από 3 εβδομάδες αποφάσισε να επιστρέψει η συνάδελφος στην εργασία της. Από τότε η εργοδοσία συνεχίζει να μην παρέχει αντικείμενο εργασίας στην εργαζόμενη, καθώς και δεν της εξοφλεί τις μισθοδοσίες Μαΐου και Ιουνίου». Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε φωνής αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

-- Λαϊκό γλέντι θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο στούντιο του webradio του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. Ο Αναστάσης Κατσαβός και η παρέα του, στο πλαίσιο της εκπομπής «Λαϊκό Πάλκο», θα παρουσιάσουν ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

-- Στο σημερινό πρόγραμμα του webradio θα μεταδοθούν οι εξής εκπομπές σωματείων: Στις 17.00, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Στις 18.00, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στις 19.00, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. Στις 20.00, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο η παγκρήτια συγκέντρωση

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους του νησιού να συμμετάσχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση που οργανώνει αύριο Τετάρτη στον Αγιο Νικόλαο απευθύνουν τα Συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία της Κρήτης.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου ανακοινώνει πως η αναχώρηση των λεωφορείων από το Ηράκλειο θα γίνει στις 9 π.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους

Νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 12/7 οι απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 9.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η απόφαση για τη νέα κινητοποίηση πάρθηκε κατά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 5/7 οι απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Συνεχίζουμε ακόμα πιο οργανωμένα, πιο μαχητικά. Μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης από σωματεία υγειονομικών, εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς σε μια σειρά περιοχές της χώρας, για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Για τη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί τα εξής:

-- Σήμερα Τρίτη, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειο», Αγ. Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

-- Κάλεσμα στα ΔΣ των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Λευκάδας να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Τετάρτη, απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στην τραπεζαρία του νοσοκομείου.

-- Σε κοινή σύσκεψη σωματείων και φορέων της Αργολίδας αποφασίστηκαν δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας: Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Την Παρασκευή 13/7, στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο Αργους.

-- Στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη συμβασιούχων της Θεσσαλονίκης (επικουρικών γιατρών, επικουρικού λοιπού προσωπικού, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ), την Πέμπτη 12/7 θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην 4η ΥΠΕ, στη 1 μ.μ., για τους 20 επικουρικούς που μένουν εκτός παράτασης για 2ο έτος χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

-- Εργατικά σωματεία, σωματεία υγειονομικών και μαζικοί φορείς της περιοχής προγραμματίζουν πανηπειρωτική μέρα δράσης την Τρίτη 17/7, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org