ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Ολοκληρώθηκε η 15ήμερη διαθεσιμότητα που επέβαλε η εργοδοσία για να κάμψει τις κινητοποιήσεις τους

Από το χτεσινό γλέντι αλληλεγγύης στο σταθερό αγωνιστικό πόστο έξω από την πύλη του εργοστασίου
Από το χτεσινό γλέντι αλληλεγγύης στο σταθερό αγωνιστικό πόστο έξω από την πύλη του εργοστασίου
Τον δίκαιο αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις μισθών, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη Κυριακή έκλεισαν ένα μήνα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Χτες Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της 15ήμερης διαθεσιμότητας στην οποία τους έθεσε η εργοδοσία σε μια προσπάθεια να κάμψει τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους. Παλεύουν για ΣΣΕ με 6% αύξηση τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο, επίδομα βάρδιας 130 ευρώ, αύξηση του μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που σήμερα είναι πολύ χαμηλός (600 ευρώ με τις βάρδιες), και μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς - όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά - μόνο τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν πέντε σοβαρά εργατικά «ατυχήματα».

Με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης

Χτες, τελευταία μέρα της διαθεσιμότητας, έξω από την πύλη του εργοστασίου όπου βρίσκονται καθημερινά στο πλαίσιο των 4ωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι έστησαν ένα γλέντι, σηματοδοτώντας το γεγονός ότι επιστρέφουν στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά, αισιόδοξοι για την πορεία του αγώνα τους, ενισχυμένοι με τη δύναμη της αλληλεγγύης των συναδέλφων τους από τον κλάδο τους και από άλλους κλάδους.

Εκεί, μαζί τους, βρέθηκαν οι γυναίκες και τα παιδιά τους, καθώς ο αγώνας των εργαζομένων είναι αγώνας όλης της οικογένειας, που ξέρει ότι τούτη την περίοδο θα μπουν ελάχιστα στο σπίτι, αλλά έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη.

Δίπλα τους, όπως κάθε μέρα, ήταν και οι συνδικαλιστές από την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τη συμπαράσταση της ΟΓΕ στον αγώνα των εργαζομένων και των οικογενειών τους μετέφερε αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γυναικών της Θεσσαλονίκης. Η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, δήλωσε ότι οι Σύλλογοι Γυναικών θα βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτού του αγώνα, απέναντι στην εργοδοτική επίθεση. «Δεν είναι δυνατοί οι εργοδότες», τόνισε. «Εμείς είμαστε η πλειοψηφία, και μπορούμε με τη δράση μας να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ολοι μαζί, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, όλοι οι άνθρωποι του λαϊκού μόχθου, πρέπει να είμαστε εδώ, στο μετερίζι του καθημερινού αγώνα για να έρθει άσπρη μέρα για το λαό μας. Μας πήρανε ένα σωρό δικαιώματα, από τις γυναίκες πολλά περισσότερα. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε πίσω μόνο αυτά, αλλά να διευρύνουμε δικαιώματα και κατακτήσεις, να ζήσουμε μια ζωή με δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να απολαύσουμε εν τέλει τον πλούτο που παράγουμε και σήμερα μας κλέβουν».

Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΣΙΔΕΝΟΡ», ευχαρίστησε για το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται και επανέλαβε την απόφαση των εργαζομένων για κλιμάκωση του αγώνα. Κατήγγειλε ότι η απόφαση της εργοδοσίας να τους θέσει σε διαθεσιμότητα αποτελεί ουσιαστικά «λοκ άουτ», είναι παράνομη, παράτυπη, καταχρηστική και πάνω απ' όλα εκδικητική. Αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας, καθώς είδε ότι δεν έπιασαν τα εξώδικα και οι απειλές που εξαπέλυσε για να κάμψει τον αγώνα τους. Οπως είπε ο Λ. Κιοσέογλου, «η ελληνική πολυεθνική, όντας μεγαθήριο, παίζει το φτωχαδάκι για να μη μας δώσει ένα ψίχουλο πίσω από όλα αυτά που εδώ και 10 χρόνια μάς έκοψε. Τις επενδύσεις εκατομμυρίων που έκανε τις έβγαλε από τις θυσίες τις δικές μας. Δεν αντέχουμε παρακάτω και δεν θέλουμε παρακάτω. Ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας αντοχής. Και έχουμε συναποφασίσει ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Στον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Ενωμένοι συνεχίζουμε. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα νικήσουμε».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στη «Neurosoft»

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στη «Neurosoft»
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση στη «Neurosoft»
Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της επιχείρησης «Neurosoft» (θυγατρικής της ΟΠΑΠ ΑΕ) προχώρησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης από την καθαριότητα την προηγούμενη βδομάδα, ενάντια στην οποία οι συνάδελφοί της αντέδρασαν και απαίτησαν την επαναπρόσληψή της. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προχωρήσει στην απόλυση εργαζόμενου που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την επαναπρόσληψη.

Το Συνδικάτο είχε προκηρύξει για χτες δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας. Οπως και τη Δευτέρα, έτσι και χτες, η εταιρεία κάλεσε την αστυνομία, ενώ παράλληλα στελέχη της εταιρείας επαναλάμβαναν μάταια στους εργαζόμενους πως «όποιος θέλει να μπει, μπορεί να μπει για δουλειά».

Μετά την επιτυχημένη στάση εργασίας, το Συνδικάτο θα καλέσει τις επόμενες μέρες τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, καταγγελία για την εκδικητική και συνδικαλιστική απόλυση έχει γίνει και στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας, όπου έχει οριστεί συνάντηση την Παρασκευή.

Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, η απόλυση ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς στην εταιρεία επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης, «με τους συναδέλφους να δουλεύουν συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, σχεδόν ολόκληρο μήνα, συνεχόμενες βάρδιες» και την ίδια στιγμή η εργοδοσία «τους τελευταίους δυο μήνες απολύει εργαζόμενους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την εντατικοποίηση».

Παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση στο «Grand Hyatt Athens»

Παρέμβαση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Grand Hyatt Athens», ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Με δεδομένο ότι κανένας από τους διευθυντές του ξενοδοχείου δεν έδωσε απάντηση στο αίτημα για άμεση επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά, το Συνδικάτο ζήτησε συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Δασκαλαντωνάκη. Μετά τον ορισμό της συνάντησης για την προσεχή Δευτέρα, στη 1 μ.μ., το Συνδικάτο αναβάλει την κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει για σήμερα στο ξενοδοχείο.

Το κλαδικό Συνδικάτο έχει καταγγείλει ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε στις 3 Ιούλη με την πρόφαση ότι η εταιρεία κάνει «περικοπές στην κουζίνα». Oπως επισημαίνει, αυτό που πραγματικά ενόχλησε την εργοδοσία ήταν η συμμετοχή του στην απεργία του κλάδου στις 19 Ιούνη. Αυτό αποτυπώθηκε και στην αιτιολόγηση της απόλυσης από τον προσωπάρχη και παράλληλα μέτοχο στη «δουλεμπορική» εταιρεία που προμηθεύει προσωπικό στο ξενοδοχείο, ο οποίος αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσαν τα αφεντικά να κρατήσουν στη δουλειά κάποιον που συνδικαλίζεται ανοιχτά στο χώρο»!

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κλαδικής απεργίας, το Συνδικάτο είχε καταγγείλει με παρέμβαση έξω από το ξενοδοχείο μια σειρά προβλήματα των εργαζομένων, όπως τις συχνές απολύσεις, την εντατικοποίηση, την κυριαρχία των εργολαβικών συνεργείων, τη μη τήρηση των κανόνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Οπως τονίζει, ο εργαζόμενος βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή με τη συμμετοχή του στην απεργία διεκδίκησε «να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εργολαβική εργασία μέσα στο ξενοδοχείο, να προσληφθεί προσωπικό». Καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εκδικητική απόλυση, να απαιτήσουν την επιστροφή του συναδέλφου τους στη δουλειά, αλλά και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org