ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κρούουν κώδωνα κινδύνου για τις μειωμένες συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία

Τις επικίνδυνες συνέπειες των συνεχών μειώσεων των οργανικών συνθέσεων αναδεικνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

INTIME NEWS

Τις επικίνδυνες συνέπειες των συνεχών μειώσεων των οργανικών συνθέσεων αναδεικνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία
Καμπανάκι κινδύνου για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται στα επιβατηγά πλοία, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων των οργανικών συνθέσεων από τους εφοπλιστές, με σοβαρές συνέπειες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, σημαίνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας την άμεση και επιτακτική ανάγκη για την οργάνωση παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων από τους ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Οπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση, «οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων στην επιβατηγό ναυτιλία, που έχουν διαμορφωθεί με τον ν.4150/2013 και τις υπουργικές αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει συνθήκες με εξαντλητικά ωράρια για τους ναυτεργάτες, παραβιάζοντας ακόμα και τις ελάχιστες ώρες εργασίας και ανάπαυσης που προβλέπονται από την κείμενη και διεθνή νομοθεσία, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή».

Ο νόμος 4150/2013 προβλέπει τη διαμόρφωση των οργανικών συνθέσεων από τους εφοπλιστές κατά το δοκούν και ανάλογα με την κερδοφορία τους. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται ήδη στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, όπου οι εφοπλιστές μειώνουν όλο και περισσότερο τις οργανικές συνθέσεις. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία ΑΝΕΚ, στα πλοία «CHAMPION SPIRIT» και «HELLENIC SPIRIT» που είναι δρομολογημένα σε αυτήν τη γραμμή και τη θερινή περίοδο μεταφέρουν 1.500 επιβάτες, έχει αφήσει πλέον 4 μαγείρους και δύο χυτροκαθαριστές για να τα «βγάλουν πέρα». Οπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, οι ώρες εργασίας τους ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές... Συνολικά, με το νόμο 4150 μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία αυτής της γραμμής κατά 50%!

Στο εσωτερικό, στα πλοία της ακτοπλοΐας, ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε καταρχήν στους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μαγείρους, καμαρότους), οι οποίοι μειώνονται κατά 50% τη χειμερινή περίοδο.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών και των ανθρώπων τους στην ΠΝΟ

Οι εφοπλιστές τώρα αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή του παντού, και στο σύνολο του πληρώματος και στα ακτοπλοϊκά πλοία. Η εφαρμογή του νόμου ήταν και ο όρος που έθεσαν οι εφοπλιστές στην ηγεσία της ΠΝΟ για να υπογραφεί η ΣΣΕ για την ακτοπλοΐα. Την αξίωση αυτή έσπευσε να ικανοποιήσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΠΝΟ, βάζοντας την υπογραφή του σε αυτήν τη Σύμβαση, με «τυράκι» το ψίχουλο του 2% που έδωσαν οι εφοπλιστές ως αύξηση στους μισθούς, αλλά και την «πρόσληψη ελάχιστων ναυτεργατών για δύο μήνες τη θερινή περίοδο», όπως αποκαλύπτουν στους ναυτεργάτες με την ανακοίνωσή τους τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

«Οι μεθοδεύσεις εφοπλιστών και ναυτεργατικών σωματείων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ, με συμφωνίες για πρόσληψη ελάχιστων ναυτεργατών για 2 μήνες τη θερινή περίοδο, υπονομεύουν τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες του συνόλου των ειδικοτήτων των ναυτεργατών, στρώνουν το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ, να συνεχίσει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών», τονίζουν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Και υπογραμμίζουν: «Απαιτούμε την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις που υπονομεύουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Καταγγέλλει απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας

Σε συνθήκες καύσωνα νοσηλεύονται ασθενείς και εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς 6 συστήματα κλιματισμού βγήκαν εκτός λειτουργίας. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, επισημαίνοντας ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού μηχανημάτων λόγω παλαιότητας, όπως και για την ανάγκη να υπάρξει η όποια συντήρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Η εκ των υστέρων έγκριση πίστωσης για την προμήθεια 6 κεντρικών συστημάτων κλιματισμού μόλις στις 12/6 δεν αναιρεί τις ευθύνες ούτε εξασφαλίζει την άμεση λύση του προβλήματος», τονίζει το Σωματείο. «Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατάσταση - ανανέωση - επισκευή των κλιματιστικών συστημάτων, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών, και αυτό γίνεται μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και στην καταπόνηση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως το ΠΑΓΝΗ, δεν διαθέτουν δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσαν να βρουν έστω προσωρινά ανακούφιση οι πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κλιματισμό».

«Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτελέσματα έλλειψη φαρμάκων - υλικών και ανεπαρκή συντήρηση μηχανημάτων», υπογραμμίζει το Σωματείο και διεκδικεί: Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού του ΠΑΓΝΗ. Να σταματήσουν η καταπόνηση των εργαζομένων και η επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στο «Θριάσιο»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη στη 1.30 μ.μ. έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Τα θέματα είναι η ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις και ο προγραμματισμός της δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την πρωτοβουλία για σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και το επιτελείο της εκπομπής παρουσιάζουν το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

Στάση εργασίας στην «PD Solutions»

Στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (PDS - θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς).

Κατά τη διάρκειά της θα γίνει Γενική Συνέλευση στο κτίριο της Αθήνας (Γαμβέτα 8), προκειμένου οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την παραπέρα δράση τους, μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ της εργοδοσίας, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και της Σωματειακής Επιτροπής του στην εταιρεία.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργαζοόμενοι απασχολούνται με καθεστώς «ενοικίασης» από τις εταιρείες «Mellon» και «Teleperformance».

ΠΑΤΡΑ
Πτώση εργαζόμενου από σκαλωσιά

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί στην περιοχή του Γλαύκου Πατρών, όταν εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών. Ο 40χρονος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» - ΛΑΡΚΟ
Πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων

Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους κατάφεραν οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ» στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28/6 είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ», ενώ από τη Δευτέρα 1η Ιούλη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 8 Ιούλη πραγματοποιούσαν 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, διεκδικώντας την εξόφληση Μάη, προκαταβολή και εξόφληση Ιούνη, τα επιδόματα κανονικών αδειών και καύσιμα.

ΣΕΒ
Προσφεύγει στο ΣτΕ για τις τριετίες του κατώτατου μισθού

Την ακύρωση της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες), ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ από την πρώτη στιγμή είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης όσον αφορά το σκέλος των τριετιών, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τους νόμους 4093/2012 και 4172/2013 και ειδικότερα τη διάταξη όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως «μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς». Η προσφυγή, που έγινε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα εκδικαστεί στις 8/10/2019.

Θυμίζουμε επίσης ότι η επίμαχη εγκύκλιος έτσι κι αλλιώς αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, αφού η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτη τη διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 που προβλέπει το «πάγωμα» των τριετιών από το Φλεβάρη του 2012 και μετά, και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ