ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει το «Φοιτητικό» της Ασφάλειας ζητώντας τα στοιχεία εκλεγμένων φοιτητών!

Καταστολή, η άλλη όψη του «πανεπιστημίου ΑΕ»

Από την χτεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων
Από την χτεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων
Το «Φοιτητικό» της Ασφάλειας φαίνεται πως επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει και κλιμακώνει το κλίμα τρομοκρατίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάζοντας στο στόχαστρο τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ιδρύματος, την ίδια περίοδο μάλιστα που προωθεί μια σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια.

Την Τρίτη 8 Ιούνη, το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, με κατεπείγον έγγραφό του προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ, ενημερώνει πως με βάση την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τις 17/5/21, πραγματοποιείται προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας ζητά από την Πρυτανεία την άμεση γνωστοποίηση των στοιχείων «των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ βάσει των τελευταίων φοιτητικών εκλογών» (sic).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γραφείο της Πρυτανείας, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον πρύτανη του Ιδρύματος, Νίκο Παπαϊωάννου, μεταφέρει το παραπάνω αίτημα των αστυνομικών αρχών στους προέδρους των Τμημάτων του ΑΠΘ και τους ζητά να γνωστοποιήσουν στην Πρυτανεία «άμεσα και το αργότερο έως 11/6» τα στοιχεία, προκειμένου να τα παραδώσει με τη σειρά της στην Αστυνομία.

Οι πρυτανικές αρχές αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά «βασιλικότερες του βασιλέως» και με άμεσες διαδικασίες, χωρίς να έχουν κάποια έγγραφη ενημέρωση για το χαρακτήρα της έρευνας, έσπευσαν να ζητήσουν ουσιαστικά τα στοιχεία όλων των εκλεγμένων προέδρων - φοιτητών συνδικαλιστών των Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος και να τα παραδώσουν στην Αστυνομία.

Το απαράδεκτο έγγραφο της Πρυτανείας που ανακλήθηκε κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις
Το απαράδεκτο έγγραφο της Πρυτανείας που ανακλήθηκε κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία από τις εισαγγελικές παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν μετά από πάρτι που έγιναν στον χώρο του ΑΠΘ εκείνη την περίοδο. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, επιβεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη εισαγγελική παραγγελία δεν περιείχε καμία αναφορά στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΑΠΘ.

Ξεκάθαρη στόχευση παρά τα προσχήματα

Ετσι κι αλλιώς το αίολο των προσχημάτων που αξιοποιούνται κάνει ακόμα πιο φανερή την ξεκάθαρη στόχευση και μεθόδευση: Από τη μία, η δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων, με στόχο να κρατηθούν ζωντανά τα πανεπιστήμια όλο αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα (αξιοποίηση χώρων, προσλήψεις προσωπικού κ.ο.κ.), είναι δημόσια, ανοιχτή και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Τα υπαίθρια μαθήματα που οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με διδάσκοντες του ΑΠΘ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από την άλλη, είναι γνωστό στους πάντες στην πόλη ότι όσοι διοργανώνουν τα πάρτι και κερδοφορούν από αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και συνολικότερα το Πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρύτανης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τη Δευτέρα 7/6, ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί στην Αστυνομία τα στοιχεία των αυτοκινήτων που μπαίνουν στο χώρο του ΑΠΘ και στήνουν τα «κορονοπάρτι» και σε μία περίπτωση, που αφορούσε φορτηγό γεμάτο ποτά, οι υπεύθυνοι εντοπίστηκαν.

Γίνεται έτσι ακόμη πιο ξεκάθαρο πως η έρευνα της Αστυνομίας στρέφεται προς το φοιτητικό κίνημα και τους εκλεγμένους του, ενώ παράλληλα «κάνει πλάτες» σε όσους κερδοφορούν όλο αυτό το διάστημα μέσα στο ΑΠΘ.

Προφανώς μόνο τυχαία δεν είναι όλα αυτά αφού είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση για τον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, μετά και τον κατάπτυστο νόμο Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως που βάζει την Αστυνομία στις σχολές για να «περιφρουρούν» τα συμφέροντα των επιχειρηματιών από την πάλη των φοιτητών. Πρόθεση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της Αστυνομίας έρχονται ως συνέχεια της κυβερνητικής κατεύθυνσης.

Αμεση η αντίδραση των φοιτητών

Η αντίδραση των Φοιτητικών Συλλόγων υπήρξε άμεση, με παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Πρυτανείας, χτες το μεσημέρι, ενώ ακολούθησε κινητοποίηση το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ κατήγγειλαν το απαράδεκτο έγγραφο, καλώντας τις πρυτανικές αρχές να απολογηθούν «γιατί αντί να επιστρέψουν την απαίτηση της Εισαγγελίας ως απαράδεκτη έχουν το θράσος να την κοινοποιούν!».

Μάλιστα, σε αντίστοιχη ανακοίνωση τόνισαν πως η προσπάθεια ωμής παρέμβασης στη λειτουργία των συλλόγων είναι ενταγμένη στη μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης στο φοιτητικό κίνημα. «Θέλουν να χτυπήσουν τον τρόπο οργάνωσης των φοιτητών, τους συλλόγους τους, να επιβάλουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες διαλύοντας κάθε συλλογική διαδικασία, να καταργήσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και οργάνωση των φοιτητών με τη δημιουργία ενιαίων ψηφοδελτίων. Φαίνεται τι τους ενοχλεί! Η οργάνωση, η πρωτοπόρα δράση συνδικαλιστών, τα επιθετικά αιτήματα του φοιτητικού κινήματος είναι που τους χαλάνε τη σούπα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο εργατικό κίνημα!», σημείωσαν, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσαν:

«Τα ονόματα, τα προσωπικά δεδομένα, τα στοιχεία των πρωτοπόρων προέδρων των Φοιτητικών Συλλόγων τα γνωρίζουν οι εκατοντάδες συνάδελφοί τους που τους εξέλεξαν. Τα γνωρίζουν οι συμφοιτητές τους που σε αυτούς απευθύνονται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα γνωρίζουν οι χιλιάδες φοιτητές που από κοινού το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν, διεκδίκησαν την επιστροφή στα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα, τη μη εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη».

Ως αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης και των πιέσεων, η Πρυτανεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει και με νέο έγγραφο γνωστοποίησε στους προέδρους των Τμημάτων πως το ερώτημα των αστυνομικών αρχών «θα απαντηθεί χωρίς κανένα στοιχείο».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η ωμή κυβερνητική παρέμβαση στους φοιτητικούς συλλόγους δεν θα περάσει!

«Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα ακυρώσουμε τα νέα κυβερνητικά σχέδια!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, αναφερόμενη στην προαναγγελία από την κυβέρνηση «ενιαίων ψηφοδελτίων» στις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων. Οπως τονίζεται αναλυτικά:

«Η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών δεν ορίζεται διά νόμου, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων! Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κα Κεραμέως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται για να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει ως μεμονωμένος υποψήφιος! Αυτό προβλέπεται και τώρα στα καταστατικά των συλλόγων. Αντίθετα, προβαίνοντας σε μία αντιδημοκρατική κίνηση, έρχεται να απαγορεύσει, με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου, το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για τις σπουδές και τη ζωή μας!

Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση "προσώπων" - "παραγόντων", σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Οι κυβερνητικές παρατάξεις, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, τη διαπλοκή και τη διαλυτική κατάσταση στους συλλόγους, θα μπορούν μια χαρά να κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από το προσωπείο των "ανεξάρτητων υποψηφίων"!

Η δικαιολογημένη απέχθεια πολλών φοιτητών για αυτά τα φαινόμενα πρέπει να γίνει οργανωμένη πάλη για συλλόγους σε κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης! Τέτοιο ελπιδοφόρο μήνυμα στέλνει η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε μία σειρά συλλόγους να στηθούν επιτροπές φοιτητών, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, να παραμεριστούν συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε Διοικητικά Συμβούλια μέσα από μαζικές διαδικασίες!».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους δείχνει τον φόβο τους για το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, τους χιλιάδες φοιτητές που φέτος βγήκαν μαζικά στον δρόμο διεκδικώντας να γίνουν ξανά φοιτητές, να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη! Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια!», καταλήγει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

«Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους»

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «προκλητική - χαφιεδίστικου τύπου - ενέργεια που συμπληρώνει το αντιδραστικό παζλ των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια και το συνολικότερο όργιο καταστολής» και πρόσθεσε πως «για ακόμη μια φορά η Πρυτανεία γίνεται λαγός των κυβερνητικών επιδιώξεων και αντί να γυρίσει σαν απαράδεκτη την απαίτηση αστυνομίας και εισαγγελίας, μεταβίβασε το αίτημα προς τα τμήματα, ζητώντας την παράδοση στοιχείων».

Παράλληλα, κάλεσε τους φοιτητές και τους καθηγητές να απαιτήσουν άμεσα να επιστραφεί πίσω το απαράδεκτο αίτημα της εισαγγελίας, να μη δεχτεί κανένας πρόεδρος Τμήματος να δώσει τα στοιχεία των φοιτητών συνδικαλιστών, όπως και η ίδια η Πρυτανεία «εδώ και τώρα να μαζέψει το απαράδεκτο κείμενο που διαβίβασε».

Να σημειωθεί πως παράλληλα, παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Γιάννης Δελής, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση των φοιτητών συνδικαλιστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ