ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αγωνιστική πρόταση, που παίρνει υπόψη τις διαθέσεις του κλάδου, κατέθεσαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη διαμόρφωση εισήγησης προς τις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών. Προηγήθηκε μία μαραθώνια συνεδρίαση χτες, γύρω από το ζήτημα της απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατέθεσαν, χτες, αγωνιστική πρόταση, που παίρνει υπόψη τις διαθέσεις του κλάδου και εστιάζει στην αναγκαιότητα να δοθεί συνολική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - τρόικας. Πρότεινε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας και Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη προκειμένου να καθοριστεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Επισήμανε ότι αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή στην απεργία και στον αγώνα το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προτείνει κλιμάκωση με νέα απεργία και την επόμενη βδομάδα. Στην ψηφοφορία που έγινε, η πρόταση συγκέντρωσε πέντε ψήφους από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Συνεργασία (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) και Παρεμβάσεις, ενώ οι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ την καταψήφισαν με διάφορες προφάσεις.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - Συνεργασία - Παρεμβάσεις επανέφεραν την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις πανελλαδικές. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ δήλωσαν την αντίθεσή τους σε αυτή τη μορφή, σημειώνοντας ότι ανοίγει το δρόμο στον εκφυλισμό καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη συμμετοχή που μπορεί να είναι μεταβαλλόμενη και τις πραγματικές διαθέσεις του κλάδου. Επιπλέον, δεν εξασφαλίζει τη συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι ο όρος να παρθούν αποφάσεις στις ΕΛΜΕ με «αυξημένη πλειοψηφία», που έθεσαν οι άλλες παρατάξεις, αποτελεί εφαρμογή στην πράξη των αντιδραστικών ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος και την υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος. Οπως σημείωσαν, η εφαρμογή της σχετικής πρότασης των άλλων δυνάμεων στο ΔΣ, όπως και της πρότασης που κατατέθηκε για ψηφοφορία με κάλπη, καθιστά την ΟΛΜΕ «λαγό» στην εφαρμογή των ρυθμίσεων που θέλει να φέρει η συγκυβέρνηση.

Μετά την παρέμβαση αυτή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η ΔΑΚΕ απέσυρε την πρότασή της προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω και η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς να παρθεί απόφαση.

Τοποθετήσεις από τα κόμματα

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών αν προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις αφήνει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε χτες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, μιλώντας χτες το πρωί στο «Μέγκα», καταδίκασε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν θέλουν να εργαστούν δύο ώρες περισσότερο». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρτέλης, με χτεσινές του δηλώσεις, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης επιστράτευσης, δήλωσε ότι «η επιστράτευση, ως μέτρο, είναι κάτι που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία». Ωστόσο πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει κανείς να σκέφτεται την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου».

Με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, την ώρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παίζει κομματικά παιχνίδια σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Στρέφεται ευθέως, ανεύθυνα και αδίστακτα, εναντίον του κοινωνικού συνόλου». Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι «παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας» και κάλεσε την κυβέρνηση «να παγώσει τώρα τις αποφάσεις της και να ξεκινήσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω στα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη απεργία των εκπαιδευτικών εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος. «Η στάση μας σε σχέση με την κυοφορούμενη απεργία των εκπαιδευτικών λειτουργών, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι απολύτως καθαρή, απολύτως αρνητική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εξοργιστική διαφήμιση των ναρκωτικών

Αποκαλυπτικά τα όσα... απροκάλυπτα ειπώθηκαν χτες στο φεστιβάλ της ναρκωκουλτούρας στο Γκάζι

Εξοργιστική διαφήμιση των ναρκωτικών που κόντεψαν να τα παρουσιάσουν έως και ωφέλημα(!) έγινε στο ναρκωφεστιβάλ που πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά αυτές τις μέρες.

Να αποποινικοποιηθούν τα ναρκωτικά. Να υπάρξει διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Να δημιουργηθούν χώροι υγιεινής χρήσης όπως σε όλη την Ευρώπη. Να πριμοδοτηθούν τα προγράμματα υποκατάστασης και να δημιουργηθούν προγράμματα ηρωίνης! Η θεραπεία δεν πρέπει να συνδέεται απόλυτα με το αποτέλεσμα αποχής από τα ναρκωτικά!!!

Αυτά είναι τα κεντρικά σημεία προπαγάνδας τα οποία αναπτύχθηκαν με αντιεπιστημονικά και φασιστικής έμπνευσης ιδεολογήματα κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων του 9ου ναρκωφεστιβάλ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Σημεία που συναποτελούν το στρατηγικό στόχο της ΕΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών, απογυμνώνοντάς το από τα κοινωνικά αίτια προσδίδοντάς του ιατρικά χαρακτηριστικά. Η χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε πλατφόρμα συνάντησης δικτύων ΜΚΟ (από διάφορες χώρες της Ευρώπης) που όπως επιβεβαιώνεται έχουν αναλάβει το δικό τους σημαντικό μερίδιο στη ζύμωση και υλοποίηση μιας επικίνδυνης και καταστροφικής ναρκωπολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο στην Ελλάδα δίνει το πράσινο φως σε ΜΚΟ να εισχωρήσουν και να δραστηριοποιηθούν σε όλους τους τομείς (πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη) που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση.

«Οποιος θέτει θέμα αποποινικοποίησης αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό, ότι θέλουμε τα 15χρονα να πέσουν στα ναρκωτικά. Δείχνει ανθρώπους που έχουν άγνοια, χωρίς αντιπρόταση», είπε προκλητικά κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ενώ δημοτικός σύμβουλος της «Δράσης» (Φιλελεύθερη Συμμαχία) στο δήμο της Αθήνας ζήτησε συνταγογράφηση υποκαταστάτων και ηρωίνης από δημόσιες ή ιδιωτικές κλινικές, και όλα τα ναρκωτικά να είναι ελεύθερα.

«Πρότυπο για μας είναι η Ολλανδία και η Ελβετία. Να φτάσουμε στο σημείο ανοχής άλλων χωρών», είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κ. Γαζγαλίδης, του Οργανισμού που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποτιθέμενη αντιναρκωτική πολιτική, ενώ μίλησε για ναρκωτικά και τρόπους χρήσης που μπορούν να είναι ασφαλείς.

Εκπρόσωποι δικτύων ΜΚΟ από Ισπανία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν λόγο για «ευεργετικά αποτελέσματα» της μείωσης της βλάβης όπως... «μείωση της κοινωνικής όχλησης», για κέρδη που θα έχει το κράτος από τους φόρους που θα εισπράττει από τα δενδρύλια κάνναβης, για τους τρόπους εκμετάλλευσης της γκρίζας ζώνης των νομοθεσιών των χωρών τους προκειμένου να λειτουργούν ελεύθερα επί σειρά ετών ιδιωτικές λέσχες καλλιέργειας και διανομής κάνναβης. Οσο για την Ολλανδία -παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- χαρακτηρίστηκε ότι έχει πετυχημένη πολιτική με μοναδικό μειονέκτημα το... μπλοκάρισμα στους δρόμους από 2.000 αυτοκίνητα που έρχονται τη μέρα από γειτονικές χώρες για ναρκωτουρισμό. Ενώ για την πρόληψη αυτό που βρήκαν να πουν είναι ότι στην Ελλάδα «διαρκώς πριμοδοτείται και χρησιμοποιείται για να μη γίνονται πράγματα». Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είναι μήνες απλήρωτοι και οι δομές απειλούνται με λουκέτο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά κι όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά

Με αφορμή τη διεξαγωγή του ναρκωφεστιβάλ το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«

Σε μια περίοδο που σβήνουν από τη ζωή της νέας γενιάς τα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, που πάνω από το 60% των νέων είναι άνεργοι και όσοι εργάζονται παίρνουν μισθούς των 300 και 400 ευρώ, διάφοροι γνωστοί υπερασπιστές της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και του διαχωρισμού σε "σκληρά" και "μαλακά", διαφημίζουν για μια ακόμη χρονιά, μέσω του ναρκωφεστιβάλ που διοργανώνουν, το "δικαίωμα" στη μαστούρα. Προβάλλουν μια στάση ζωής υποταγμένη, βολική στους εκμεταλλευτές και το σύστημά τους για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική σε βάρος της νεολαίας, βολική στους εμπόρους του "θανάτου" για να συνεχίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Συναντιούνται για μία ακόμη χρονιά ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα "Εποχή", Οικολόγοι, μαζί με αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις όπως ο Βαλλιανάτος, με διάφορες ΜΚΟ, ακόμα και έμπορους διαφόρων εξαρτημάτων συναφών με τη χρήση. Οι δυνάμεις αυτές επανειλημμένα προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών. Μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, υπονομεύουν πρώτα και κύρια στη συνείδηση της νεολαίας την πολιτική πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης, γενικεύοντας το συμβιβασμό και τη διαχείριση της ναρκωεξάρτησης.

Η φετινή συνάντηση των υποστηρικτών της ναρκωκουλτούρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του δημάρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη.

Οι προτάσεις τους είναι σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές. Διαφημίζουν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την καλλιέργεια του χασίς, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά".

Την ίδια ώρα στην Πανελλήνια Ερευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών από τους μαθητές - Ερευνα ESPAD 2011, αποτυπώνονται σχεδόν πενταπλάσια ποσοστά χρήσης κάνναβης στους μαθητές 15 - 19 ετών του 2011 σε σχέση με το 1984. Μία από τις εξηγήσεις ειδικών για την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης, τα τελευταία χρόνια, είναι η άμβλυνση της συνείδησης σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών και ιδιαίτερα του χασίς, που προκλήθηκε και από τις συστηματικές δηλώσεις και συζητήσεις περί "αθώου χασίς", "καλής και ακίνδυνης κάνναβης". Ο,τι ακριβώς κάνουν σήμερα οι διάφοροι οπαδοί της ναρκωκουλτούρας.

Μιλούν για πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους, νομιμοποιώντας την κυβερνητική πολιτική της γενίκευσης της υποκατάστασης με μεθαδόνη, τη στιγμή που τα στεγνά προγράμματα οδηγούνται λόγω της υποχρηματοδότησης σε μαρασμό και οι εργαζόμενοί τους στο δρόμο.

Από την άλλη, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, παρά τα παχιά τους λόγια ενάντια στο ναρκωφεστιβάλ, είναι και εδώ εκτεθειμένοι, συστημικοί μέχρι το μεδούλι. Οι θέσεις τους διαπνέονται από το συμβιβασμό και τη διαχείριση του προβλήματος γιατί προτείνουν τη γενίκευση της υποκατάστασης. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική γραμμή και τα κόμματα της ναρκωκουλτούρας, χαρακτηρίζουν τους τοξικομανείς "αρρώστους", που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής - υποκατάστασης, δηλαδή κάποιων άλλων ναρκωτικών - υποκατάστατων. Υποστηρίζουν τη χορήγηση της "κρατικής πρέζας" μέσα από τα νοσοκομεία, η οποία θα παράγεται και στην Ελλάδα.

Ο καθένας με τον τρόπο του αποκρύπτει την ουσία της τοξικοεξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου, γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και φανερώνει με τον πιο δραματικό τρόπο όλη τη σαπίλα της σημερινής κοινωνίας.

Με αφορμή την πραγματοποίηση του φεστιβάλ της ναρκωκουλτούρας, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να παλέψει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Καλούμε τους νέους και τις οικογένειές τους να πουν:

  • Οχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.
  • Οχι σε όλα τα ναρκωτικά.

Καλεί σε συστράτευση με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της τοξικοεξάρτησης, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και διεκδικεί:

  • Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση.
  • Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.

Στη νεολαία δεν ταιριάζει η απάθεια και η φυγή στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Διέξοδος είναι η αγωνιστική και η ανυπότακτη στάση ζωής. Η πάλη για μια κοινωνία που με την εργατική τάξη στην εξουσία θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέες δυσμενείς εξελίξεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Motion Team

Στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προχωρά η πρυτανεία του ΑΠΘ, βάζοντας μπροστά τους εργολάβους που χρόνια τώρα λυμαίνονται τσάμπα ζεστό δημόσιο χρήμα.

Μετά τη λήξη της σύμβασης (30 Απρίλη) της εργολαβίας φύλαξης, μέσω της οποίας απασχολούνται 120 εργαζόμενοι στη φύλαξη και περίπου 150 εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, η διοίκηση του πανεπιστημίου προχώρησε σε ανανέωση της εργολαβικής σύμβασης για 4 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η εργολαβική εταιρεία, την Τετάρτη κάλεσε τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν με σύμβαση αορίστου χρόνου στους εργολάβους, να υπογράψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις οποίες καλούνται να αποδεχθούν κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και εφαρμογή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του 8ωρου και αντικατάσταση με 6ωρη εργασία, να αποδεχθούν δηλαδή να δουλεύουν για 400 ευρώ το μήνα.

Με παρέμβαση του Κλαδικού Συνδικάτου των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις. Στην απειλή του εργολάβου πως αν δεν υπογράψουν τη σύμβαση δε θα μπουν στο πρόγραμμα εργασίας και άρα δε θα εργαστούν, οι εργαζόμενοι απαντούν με την καθημερινή τους παρουσία στο χώρο εργασίας και ήδη με τη στήριξη του κλαδικού συνδικάτου έχουν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία όρισε τριμερή συνάντηση στις 17 Μάη.

Οπως κατήγγειλε χτες το κλαδικό συνδικάτο των εργολαβικών, η Πρυτανεία αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Κλαδικού Συνδικάτου. Επιβεβαίωσε έτσι, για άλλη μια φορά ότι η ίδια σπρώχνει τις εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση, κάνοντας πράξη όσα είχε προαναγγείλει ήδη από το φθινόπωρο, όταν καλούσε τους εργαζόμενους στην εργολαβία καθαριότητας που πάλευαν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους (κλαδική σύμβαση, 8ωρο, κ.λπ.), να δεχθούν να γυρίσουν στη δουλειά απλήρωτοι και με την ΕΣΣΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ