ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 23 Μάη για την υπεράσπιση των Συμβάσεων

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου ρίχνεται με όλες τις δυνάμεις της στη μάχη. Ανακοίνωση από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Εντείνονται οι προετοιμασίες από τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 23 Μάη, που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, για την υπεράσπιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ και 42 κλαδικών ΣΣΕ, λήγει στις 14 Μάη, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι να δεχτούν την πίεση της εργοδοσίας για ακόμη μεγαλύτερη μείωση μισθών, πέρα από τις αλυσιδωτές συνέπειες που δημιούργησε για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η μείωση 22% και 32% στον κατώτατο μισθό που επιβλήθηκε από το Φλεβάρη του 2012 με τη σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια στις 7 μ.μ.

Προχτές το βράδυ, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή σωματείων, συνδικάτων και πρωτοπόρων εργατών, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των συμβάσεων. Σταθμός σε αυτήν την πορεία κρίθηκε το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στις 23 Μάη. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να σπάσει ο φόβος και η ανοχή, που κυριαρχούν σε μια σημαντική μερίδα εργαζομένων. «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε ο Γ. Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στη σύσκεψη. Και πρόσθεσε: «Να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σπάσει ο φόβος, να γίνεται συνείδηση βήμα - βήμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θετικά παραδείγματα του κλάδου, όπως για παράδειγμα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα στην SOFTEX. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να γίνει συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, είτε με συσκέψεις, είτε με συνελεύσεις, είτε με δουλειά εργάτη τον εργάτη, με ιεράρχηση και σχέδιο. Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για την ανάγκη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του κλάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και επιβίωσης. Ως πρώτη προτεραιότητα, στη σύσκεψη συζητήθηκε η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον ... Αύγουστο του 2011 και οι οποίοι είναι κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 23 Μάη και υπογραμμίζει την ανάγκη «να μην παραιτηθούν από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να πάρουν τη ζωή τους, το μέλλον τους στα χέρια τους για να μη ζήσουμε σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς. Να δυναμώσει η οργάνωσή τους σε κάθε τόπο δουλειάς. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ολους όσοι κλαψουρίζουν περί ενότητας και την ίδια στιγμή σκύβουν το κεφάλι μπροστά στα αφεντικά και στην πολιτική της ΕΕ. Να χτίσουν την ενότητά τους στις στέρεες βάσεις της ταξικής ενότητας, με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παζαρεύουν τη χασούρα

Συνεχίστηκε και χτες ο «διάλογος» των «κοινωνικών εταίρων» για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ευθαρσώς ότι δε συζητάνε για το ποσό του κατώτερου μισθού, το οποίο θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά για... επιδόματα! Ετσι, οι «κοινωνικοί εταίροι» και φυσικά η ΓΣΕΕ ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται αποκλειστικά από τις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη της εργοδοσίας. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια των «εταίρων» περί δήθεν προσπάθειας συγκράτησης του κατώτατου μισθού, μέσα απ' τους «διαλόγους».

Στη χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (δε συμμετείχε ο ΣΕΒ) πήραν μέρος οι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ. Ολοι τους έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο «διάλογος», ως δήθεν το μοναδικό αντιστάθμισμα στην κατρακύλα των μισθών. «Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευόμαστε», είπε ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Βερνίκος, από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι «πρέπει να δώσουμε έμφαση στον κοινωνικό διάλογο για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προχωρήσει». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να σπείρουν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι δήθεν αν προχωρήσει ο «κοινωνικός διάλογος», τότε θα υπάρχουν αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ζήτησε «να σταματήσουμε αυτά τα ασανσέρ μισθών στην αγορά», δίχως, βέβαια, να διευκρινίσει αν το ασανσέρ θα σταματήσει στο... υπόγειο! Ο Γ. Καββαδάς, από την ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε πως στόχος των κοινωνικών εταίρων είναι «να συγκρατήσουν την κάθοδο των μισθών, να συγκρατήσουν την κοινωνική συνοχή». Πόθος των εταίρων είναι να κρατήσουν τους εργαζόμενους, που υποφέρουν από την άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, στα όρια της «κοινωνικής συνοχής». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε με τον πλέον ακριβή τρόπο ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, δεν μπορεί να συζητά ουσιαστικά για τον κατώτερο μισθό. Μπορεί, όμως, να συζητήσει για άλλα θέματα θεσμικά και να μην κατρακυλήσει περαιτέρω ο κατώτερος μισθός».

Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας κατά των εργαζομένων είναι το ότι οι «εταίροι» κάνουν δήθεν προσπάθεια για τα θεσμικά ζητήματα, όπως είναι τα επιδόματα, ωστόσο, τα επιδόματα αυτά θα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δέχεται ανελέητα χτυπήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης για το «μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού», ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με βάση τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας, το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με το πρόσχημα, δε, της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία (ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν... πιο εύκολα δουλειά). Επιπλέον, προβλέπεται διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή (τις συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτή), αλλά και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός. Υπάρχει μόνο το δικαίωμα του κάθε μονοπωλίου να προασπίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, ξεζουμίζοντας τον εργάτη όλο και περισσότερο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΑΣ
Επιστολή - παρέμβαση στην πρόκληση

Προτείνει να συγκληθεί σύσκεψη όλων των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων

Με χτεσινή της επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ζητά να συνεδριάσει άμεσα η ολομέλεια της διοίκησης, για να διακοπεί η συζήτηση με τον ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ και να συγκληθεί σύσκεψη με τις διοικήσεις όλων των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών με θέμα την οργάνωση της πάλης.

Η επιστολή της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητούν την άμεση συζήτηση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα την άμεση διακοπή της συζήτησης με τον ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διότι η συζήτηση που διεξάγεται γίνεται σε βάση που υπονομεύει τα εναπομείναντα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, ζητάμε να αποφασιστεί σύγκληση σύσκεψης με την παρουσία των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ