ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ συζητά με τις γυναίκες
  • Συγκέντρωση - συζήτηση τη Δευτέρα, 13 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο «Ακροπόλ»
  • Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Εντατικά προετοιμάζεται η συγκέντρωση - συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Ακροπόλ», (Ιπποκράτους 9-11), με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλιάς όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, το κάλεσμα της συγκέντρωσης επιχειρείται να φτάσει όσο πιο πλατιά είναι δυνατόν, σε όσο περισσότερες γυναίκες. Πρόκειται για ένα κάλεσμα συζήτησης, διαλόγου, γνωριμίας με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά κυρίως ένα κάλεσμα αγώνα και δράσης.

Ενα κάλεσμα στις γυναίκες της Αθήνας, στην κάθε μία που δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική λαϊκή οικογένεια, στη βάση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στις εργασιακές σχέσεις και την Παιδεία, επίθεση που αφαιρεί δικαιώματα που με σκληρούς ταξικούς αγώνες έχει κατακτήσει η εργατική τάξη, γυναίκες και άντρες.

Χτες, στελέχη του ΚΚΕ απηύθυναν κάλεσμα στις εργάτριες της «ΣΕΞ - ΦΟΡΜ» να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα, 13 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ». Με την ανακοίνωση στο χέρι τα στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου και κάλεσαν τις γυναίκες «να γνωρίσουν από κοντά τις θέσεις του ΚΚΕ, για διάλογο μαζί τους και παράλληλα να αγωνιστούν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να πάρει σάρκα και οστά το λαϊκό μέτωπο, μέσα από ταξικούς ενωτικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Αντίστοιχες εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, αλλά και όπου βρίσκονται γυναίκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Η ΚΟΑ του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, τονίζοντας πως «οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα των γυναικών έχουν ταξικές αιτίες και η πραγματική ισορροπία των δύο φύλων μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την κατάργηση της ταξικής ανισότητας», υπογραμμίζει, ωστόσο, πως «πιστεύουμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το αγωνιστικό γυναικείο και λαϊκό κίνημα μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να αποσπάσουν ορισμένες κατακτήσεις σήμερα, που θα γίνουν το σημείο εκκίνησης για βαθιές αλλαγές στην πορεία και στο επίπεδο της εξουσίας (...). Μόνο τότε θα ανοιχτεί ο δρόμος για να διεκδικηθεί η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων και η κατάργηση της εκμετάλλευσής τους».

Στη βάση αυτή, το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες σε συζήτηση για τα δικαιώματά τους, αλλά και για την αναγκαιότητα αντεπίθεσης και ρήξης με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Τις καλεί να γνωρίσουν από κοντά τις θέσεις του και να αγωνιστούν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης του λαϊκού μετώπου. Μόνο τότε, σημειώνει, θα ανοιχτεί ο δρόμος για να διεκδικηθεί η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων και η κατάργηση της εκμετάλλευσης και των δύο.

PKK: Η ατιμία ολοκληρώθηκε!

«

Το PKK πάντα χαρακτηριζόταν από την ελληνική κυβέρνηση ως μια παράνομη οργάνωση»! Πρόκειται για προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Μια δήλωση που έγινε, για να προσδώσουν οι κυβερνώντες ακόμα και αναδρομική ισχύ (!) στην τελευταία τους αθλιότητα. Η τελευταία τους αθλιότητα δεν είναι άλλη από την υπογραφή που έβαλαν (σ.σ: συνηθισμένοι είναι, άλλωστε) κάτω από την απόφαση της ΕΕ, με την οποία το PKK συμπεριλαμβάνεται και επισήμως πλέον στη χορεία των «τρομοκρατικών» οργανώσεων...

***

Η μετάλλαξη των κυρίων του ΠΑΣΟΚ είναι απίθανη. Δεν περιορίστηκαν να είναι αυτοί που πρώτοι ανακήρυξαν σε «τρομοκρατικό» το PKK ήδη από τις 22 Γενάρη, δηλαδή 4 μήνες πριν λάβει τη σχετική απόφαση η ΕΕ, αλλά έφτασαν στο σημείο να καμώνονται τις «μετανοούσες Μαγδαληνές», φτύνοντας το ίδιο τους το πρόσωπο. Ναι! Οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ προσποιούμενοι (τώρα) ότι δεν ξέρουν τίποτα για το PKK, φτάνουν να φτύνουν το ίδιο τους το πρόσωπο με ρυθμό που υπαγορεύει ο ταμπουράς των ΗΠΑ και τα κλαρίνα της «ελληνοτουρκικής φιλίας» υπό τον ήχο των οποίων λικνίζεται ο κ.Παπανδρέου ενώπιον του Τζεμ. Και όλα αυτά γιατί; Μα για να γίνουν πιο πειστικοί στα αφεντικά τους ότι είναι δούλοι και ραγιάδες!

***

«

Πάντα ήταν μια παράνομη οργάνωση το PKK», λέει τώρα η κυβέρνηση. Ουδέποτε το PKK είχε γραφεία στην Ελλάδα, λέει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών!

Αλήθεια, αν ήταν «πάντα» έτσι, τότε γιατί το 1998 οι 113 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ αυτών 15 υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης Σημίτη) καλούσαν τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα, για να βρει άσυλο; Δεν ήξεραν ότι... «πάντα» το PKK ήταν «παράνομο»;

Αλήθεια, αν ήταν «πάντα» έτσι, τότε γιατί τα γραφεία του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν» (ERNK), η πολιτική έκφραση του PKK, στεγάζονταν με κάθε νομιμότητα επί χρόνια στη Βασιλίσσης Σοφίας 54, περίπου τριακόσια μέτρα από το υπουργείο Εξωτερικών;

***

Τώρα, βέβαια, οι κυβερνώντες έχουν πάθει τέτοια μετάλλαξη που δε θέλουν να θυμούνται τίποτα. Ούτε καν τον υποκριτικό εαυτό τους.

Συνεπώς, το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η ατιμία είναι να κινηθούν στο πνεύμα της υπόθεσης Οτσαλάν και να αρχίσουν να συλλαμβάνουν αγωνιστές Κούρδους και να τους παραδίδουν σαν «τρομοκράτες» στον «φίλο» Τζεμ...


Ν.Μπ.

«Ενοχές» από το παρελθόν

Οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν είχαν καμία ανάμειξη «στη Σφαγή στη Σεμπρένιτσα», δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αυτή τη δήλωση όταν δημοσιογράφος επισήμανε ότι η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, η οποία - αξίζει να σημειωθεί - προκάλεσε προ ημερών την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, συνδέει την Ελλάδα με τα γεγονότα στη Σεμπρένιτσα, την περίοδο 1994 - '95. Συγκεκριμένα, η έκθεση υποστηρίζει ότι ελληνικά ελαφρά όπλα και πυρομαχικά έφταναν στις σερβικές δυνάμεις και πως Ελληνες πολίτες έλαβαν μέρος στις σφαγές υψώνοντας μάλιστα την ελληνική σημαία.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές με αυτό το θέμα ερωτήσεις είπε: «Διερευνούμε ήδη αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κάτι που να αφορά κρατικές αρχές. Από κει και πέρα, διερευνούμε τις σχετικές εκθέσεις και όταν είμαστε έτοιμοι θα σας απαντήσω».

«Απίστευτες» δηλώσεις μουσουλμάνου βουλευτή

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο μουσουλμάνος βουλευτής Γκαλίπ Γκαλίπ για όσα φέρεται ότι είπε σε βάρος της Ελλάδας, σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιδιώκει το διαμελισμό της Τουρκίας συνεργαζόμενη με το ΡΚΚ και εκπαιδεύοντας Πόντιους αντάρτες με σκοπό να κάνουν σαμποτάζ σε τουρκικό έδαφος.

Ολα αυτά ο Γκαλίπ Γκαλίπ τα είπε κατά την παραμονή του στη Σαμψούντα, προσκεκλημένος του νομάρχη της περιοχής και των τουρκικών αρχών. Οταν ο εκπρόσωπος της ελληνική κυβέρνησης ρωτήθηκε για το αν «παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γκαλίπ Γκαλίπ», ο Χρ. Πρωτόπαπας είπε: «Διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα. Επικοινωνήσαμε με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμά Σφυρίου, ο οποίος θα καλέσει τον κ. Γκαλίπ, προκειμένου να δώσει σχετικές εξηγήσεις».

Στη Γιουγκοσλαβία ο πρωθυπουργός

Συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου υπέγραψε χτες με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ντέγκισα Πέσιτς, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν στους τομείς των μεταφορών. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέδωσε στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση το σχέδιο συμφωνίας που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, η υπογραφή της οποίας τοποθετείται τον Ιούνη.

Η Ελλάδα θα διαθέσει 230 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή του διαδρόμου 10 (της βασικής εμπορικής οδικής αρτηρίας της Γιουγκοσλαβίας που χρησιμοποιούσαν κάποτε τα ελληνικά φορτηγά στο δρόμο προς την Κεντρική Ευρώπη).

Ο Κ. Σημίτης, χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, ενώ σήμερα προβλέπεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ