ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Τιμήθηκε περήφανα και αγωνιστικά

Αγωνιστικά και περήφανα, οι αντιστασιακοί, οι αγωνιστές της ειρήνης, εργαζόμενοι του καθημερινού μόχθου, τίμησαν χτες το απόγευμα, τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών στις 9 Μάη του 1945.

Ηταν πολλές εκατοντάδες οι αγωνιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), που συγκεντρώθηκαν χτες στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, για να τιμήσουν την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, αλλά και την ηρωική Εθνική μας Αντίσταση και την προσφορά του ελληνικού λαού στον αντιφασιστικό αγώνα. Για να δώσουν τη δική τους διαβεβαίωση πως συνεχίζουν τον αγώνα, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και τον αγώνα για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης και εγκρίθηκε ομόφωνα, εκτός των άλλων, χαιρετίζεται η Αντιφασιστική Νίκη των λαών, καταγγέλλονται οι τρομοκρατικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών που αντιστέκονται, εκφράζεται η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και καταγγέλλεται η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμμετοχή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θέμης Γκιώνης Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και ο Θανάσης Παφίλης ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Νίκος Καραντηνός πρόεδρος του συνδέσμου αντιστασιακών δημοσιογράφων, ο Γρηγόρης Φώτου πρόεδρος ΠΕΕΠΠ, από την ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, ο Βασίλης Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΙΚΑ, ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Γιώργος Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής, ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς και πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Αντίστασης.


Την εκδήλωση άνοιξε η Αρετή Μήτση, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων ΕΑ - ΔΣΕ, ενώ τραγούδησε αντιστασιακά τραγούδια η χορωδία της ΠΕΑΕΑ και η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από το σύνδεσμο διάδοσης δημοτικών τραγουδιών της Ε. Λύτρα.

Μεγάλη η προσφορά
των Ελλήνων πατριωτών

Στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Κουβάς, αγωνιστής και συγγραφέας, κάνοντας αναφορά στον τιτάνιο αντιφασιστικό αγώνα θα τονίσει ανάμεσα στα άλλα: «Εκεί στο Στάλινγκραντ διαλύθηκε για πρώτη φορά ο μύθος για το ακαταμάχητο του ναζιστικού στρατού μα και τα σφυροκοπήματα στο ναζιστικό τέρας ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής και από τις αντιστασιακές οργανώσεις των κατεχόμενων κρατών, όπως εδώ στην Ελλάδα με το ΕΑΜ, τον τιμημένο ΕΛΑΣ και τη σπονδυλική του στήλη το ΚΚΕ, που κατάφεραν καίρια χτυπήματα στους κατακτητές. Μεγάλη και η προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο τούτο. Εξακόσιες χιλιάδες οι νεκροί και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Ομως και ο πόλεμος της Αλβανίας από τη μια και η Κρήτη από την άλλη καθυστέρησαν κατά πολύ τα σχέδια του Χίτλερ.

Αλλά φύγανε οι φασίστες και οι ναζιστές, ήρθαν οι λεγόμενοι «φίλοι» και «σύμμαχοι» πιο στυγνοί καταχτητές από τους οχτρούς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ομιλητής θα επισημάνει: «Οι εστίες πολέμου δεν τέλειωσαν και ας τέλειωσε ο πόλεμος στις 9 του Μάη, τη μέρα που γιορτάζεται σαν μέρα νίκης. Ο καπιταλισμός σαρώνει και καταβροχθίζει λαούς που τους θέλει υποτελείς. Τα κατάφεραν ακόμα και η μεγάλη Σοβιετική Ενωση να ανατραπεί. Και οι Εβραίοι, οι Ισραηλίτες που υποφέρανε με τα κρεματόρια, τα στρατόπεδα και τον αφανισμό, τώρα ξεσπούν σε ένα λαό άοπλο, τον Παλαιστινιακό λαό και κάνουν τα κακουργήματα των ΕΣ-ΕΣ υπό τις ευλογίες του Μπους, ενώ η ΕΕ σαν Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της.

Ομως εμείς οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ πιστοί στα ιδανικά μας τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της αντιφασιστικής νίκης, συμπλήρωσε ο ομιλητής και κατέληξε καταγγέλλοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ακόμα και για την άρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις κλπ.

Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Γρηγόρης Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. «Καταγγέλλουμε, τόνισε στην ομιλία του, όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μαζί και τη δική μας - που αποφάσισαν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών, μετά από απαίτηση της Γερμανίας για να ξεχαστεί η άνευ όρων παράδοσή της, το μεγάλο νόημα της σημερινής επετείου, καθιερώνοντας την 9η Μάη ως μέρα της ΕΕ». Παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη του συλλόγου στους Παλαιστινίους, τους Κολομβιανούς και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται, τονίζοντας πως «είμαστε πεισμένοι ότι όσο κι αν φαίνεται ισχυρότατος σήμερα ο ιμπεριαλισμός, δεν είναι ανίκητος και σύντομα οι λαοί θα φέρουν την ημέρα της νέας τους νίκης κατά του φασισμού της νέας τάξης». Αφού εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, για το έπος που δημιούργησαν κατά την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής που όμοιό του είναι μόνο το 1821, και για τον αγώνα που δε σταματούσε μόνο στην απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά είχε στόχους όπως την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη λαϊκή δημοκρατία, τόνισε απευθυνόμενος στους αγωνιστές που είναι σε προχωρημένη ηλικία «δείχνετε σε μας τους νεότερους το δρόμο του αγώνα πάντα από την πρώτη γραμμή και πρωταγωνιστείτε, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανατροπή του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και των άλλων λαϊκών κατακτήσεων».

Καταλήγοντας πρόσθεσε πως «ο σύλλογός μας μαζί με την ΠΕΑΕΑ παλεύουμε για να περάσει αναλλοίωτη η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολικά βιβλία. Να στηθούν μνημεία της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την Ελλάδα, για να βλέπουν και να θυμούνται οι μελλοντικές γενιές τα ανεπανάληπτα πατριωτικά κατορθώματά σας στους αιώνες. Για πλήρη αποκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα και για όλα τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα».

Την υπόσχεση πως οι νέοι της ΚΝΕ θα είναι άξιοι συνεχιστές της παρακαταθήκης που τους άφησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, έδωσε ο Κώστας Παπαδάκης μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. «Σήμερα που η δοκιμασία των λαών, τόνισε, αποτελεί κανόνα, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, που ο αγώνας και η πάλη των λαών βαφτίζεται τρομοκρατία και στο στόχαστρο μπαίνουν τα κράτη και οι λαοί που αγωνίζονται, η 9η Μάη είναι φωτεινός οδηγός. Αυτό που πρέπει σήμερα να κάνουμε είναι να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό για μια άλλη κοινωνία, για το σοσιαλισμό».

Αναγκαία και σήμερα η αντίσταση
των λαών

«Αυτή η μέρα έμεινε στη συνείδηση των λαών σαν μέρα συντριβής του φασισμού, τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Οι εκσυγχρονιστές Ευρωπαίοι τής άλλαξαν και όνομα και περιεχόμενο, αλλά η ιστορία που γράφτηκε στα βουνά και στο Στάλινγκραντ δε σβήνεται με μελάνι».

Τα κινήματα της αντιφασιστικής πάλης είναι πάντα επίκαιρα, επισήμανε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά και γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. «Αν μελετήσει κανείς τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε, θα βρει πολλά κοινά σημεία με την ιμπεριαλιστική ταχτική που ακολουθούν οι μεγάλες δυνάμεις σήμερα. Γι' αυτό και σήμερα είναι αναγκαία η αντίσταση των λαών και η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ