ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Μετά την κυβέρνηση σε ρόλο Χότζα και οι βιομήχανοι

Αξίωσαν χτες να υιοθετηθεί η μελέτη των Βρετανών. Προτείνουν σύνταξη στα 67 και μείωση των συντάξεων

Υπέρ των πλέον ακραίων αντιλαϊκών σεναρίων για την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης τάσσονται οι Ελληνες βιομήχανοι. Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα από τις προτάσεις κατεδάφισης που διατύπωσε η κυβέρνηση και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη στρατηγική, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έδειξαν να... αγωνιούν για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης και αποσαφήνισαν - εν είδει εντολής - ότι σε κάθε περίπτωση οι στόχοι κωδικοποιούνται στο εξής: Και με κέντρο δράσης το Aσφαλιστικό, επιδιώκουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν. Από παντού. Δηλαδή, από όλους τους τομείς, αφού όπως είπαν, βιώσιμη λύση στο Aσφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε συνδυαστεί με την ικανοποίηση μιας σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Εχοντας πλήρη συναίσθηση του ταξικού τους συμφέροντος, οι βιομήχανοι, χωρίς καμία περιστροφή, απαίτησαν την «εδώ και τώρα» έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», ώστε, εντός του έτους ή έστω και λίγο αργότερα, να έχει κλείσει το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση δίνει περιθώριο «διαλόγου», που υπερβαίνει τους δύο μήνες, δήλωσαν ότι θα παραστούν στο «διάλογο» με τις δικές τους θέσεις και προτάσεις. Ακόμα δεν είναι έτοιμες, υποστήριξαν, αλλά κατέστησαν σαφές ότι οι προτάσεις τους θα είναι αυτές που κατέθεσαν οι Βρετανοί, που πραγματοποίησαν την αναλογιστική μελέτη. Πιο σαφής από όλους, ο Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος δήλωσε για τις προτάσεις της κυβέρνησης που... πάγωσαν κάτω από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό, ότι «αν η κυβέρνηση δεν είχε καταθέσει τις δικές της γνώμες και είχε καταθέσει τις προτάσεις των Βρετανών, τότε ίσως το πρόβλημα να είχε λυθεί»!

Ο... διάλογος, που επιθυμεί ο ΣΕΒ, πρέπει να έχει ως βάση το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο έτερος πρόεδρος Λ. Αντωνακόπουλος, «δε θα πρέπει να ασχοληθούμε με το τι έγινε στο παρελθόν, αν υπήρξε κακοδιαχείριση κ.ο.κ., αλλά να προχωρήσουμε μπροστά». Δηλαδή, να δοθεί άφεση αμαρτιών σε όλους όσοι κατέκλεψαν τις εισφορές των εργαζομένων, δεν κατέβαλαν τις αναλογούσες εισφορές, έπαιξαν τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο κ.ο.κ. Ανοιχτοί σε όλα για τις ανάγκες του αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, οι βιομήχανοι κάλεσαν να συμμετέχουν στον «ουσιαστικό διάλογο» όλα τα πολιτικά κόμματα. Πάντως, για τη στάση που θα κρατήσει η πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στον «κοινωνικό διάλογο» ο ΣΕΒ είναι αισιόδοξος. Μάλιστα, ο Ν. Αναλυτής ανέφερε ότι με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ έχουν συμφωνήσει σε 11 σημεία για το Ασφαλιστικό από την υπογραφή της προηγούμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Κάνοντας τους ανήξερους για το πώς προέκυψαν τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτό που φάνηκε να ξέρουν καλά είναι ότι δεν προτίθενται να συνεισφέρουν ούτε με μία δραχμή για την εξασφάλιση πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ για τους εργοδότες που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπαν κουβέντα.

Αντίθετα, έδειξαν ότι ξέρουν να κινδυνολογούν και να εκβιάζουν, όταν ο λόγος πηγαίνει στο ενδεχόμενο φορολογίας στα υπερκέρδη τους. Τότε, επικαλούνται ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν δε δοθούν κίνητρα στους βιομήχανους, δε θα υπάρξουν επενδύσεις και συνεπώς αύξηση της απασχόλησης που θα τονώσει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είπαν. Λες και με τα τρισεκατομμύρια που έχουν αποσπάσει οι μεγαλοβιομήχανοι από τον ελληνικό λαό δεν έχει αυξηθεί η ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Επίσης, είπαν και το άλλο, πως, αν μάθουν οι ξένοι επενδυτές ότι η Ελλάδα επιβάλλει «επαχθείς φόρους» και έχει υψηλό εργατικό κόστος, δεν πρόκειται να έρθουν να επενδύσουν... Επιχειρηματολογώντας ο Οδ. Κυριακόπουλος γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, είπε και το εξής: «Οταν αυξάνονται οι φόροι στις επιχειρήσεις, τα έσοδα μειώνονται, όλο και περισσότεροι γίνονται φοροφυγάδες. Οταν μειώνονται οι φόροι, τότε κανείς δεν έχει πρόβλημα να τους καταβάλει. Γι' αυτό, για να αυξηθούν τα έσοδα, πρέπει να μειωθεί η φορολογία»!

Αναφορικά με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού πρώτα οι βιομήχανοι επανέλαβαν ότι το προσδοκώμενο όριο ζωής έχει αυξηθεί, προτείνουν επί της αρχής να υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τα 60 έως τα 67 χρόνια. Οπως είπε ο Ν. Αναλυτής, για όσους φεύγουν νωρίς, «θα υπάρχουν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα» και το αντίθετο. Πάντως, μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θα θέτουν οι βιομήχανοι είναι η θεσμοθετημένη εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και ανέφεραν ότι όπου αυτό εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα. Για την κατώτερη σύνταξη, οι βιομήχανοι δεν μπορούν να πουν ακόμα τη θέση τους, αφού δεν ξέρουν ακόμα ποιο είναι το κατώτερο όριο κατά την κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι θετικοί στο σενάριο του 60% κύρια και 20% επικουρική.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σχεδιάζουν δικομματικό «καβγά» για αποπροσανατολισμό

Τη στήριξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και «χαμηλούς τόνους» στο ενδοκυβερνητικό «μέτωπο», ζήτησε ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα απευθύνει «κάλεσμα διαλόγου» για το Ασφαλιστικό

Με φόντο την κρίση που ξέσπασε με αφορμή το Ασφαλιστικό συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, αν και ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση επί της ουσίας» του θέματος...

Ωστόσο, το Ασφαλιστικό βρέθηκε αντικειμενικά στο επίκεντρο, καθώς η όλη συνεδρίαση αφορούσε σε... ανασκόπηση της πορείας της οικονομίας και αποτέλεσε προετοιμασία για τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική. Συνεδρίαση, που όλα δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί για αναθέρμανση του δικομματικού «καβγά» και αυτό σε μια προσπάθεια να υπάρξει ο αναγκαίος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.

Στη σημερινή τοποθέτησή του, δε, αναμένεται ο πρωθυπουργός να απευθύνει «κάλεσμα» σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και να θέσει το «πολιτικό πλαίσιο του διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, το οποίο, αν κρίνει κανείς από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, θα συνίσταται στην επανάληψη των γνωστών θέσεων: «Διάλογος εφ' όλης της ύλης», «χωρίς προαπαιτούμενα», «δέσμευση κυβέρνησης για δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος» κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψε η «γκρίνια» με στόχο τον Γ. Παπαντωνίου (γκρίνια που αφορούσε τον τρόπο που προβάλλονται οι κυβερνητικές θέσεις για το Ασφαλιστικό και όχι την ουσία αυτών των θέσεων), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εμφανίστηκε να διαψεύδει δηλώσεις που του αποδίδονται και τον φέρουν ότι έχει υποστηρίξει πως «δεν υπάρχουν λεφτά για το Ασφαλιστικό». Αν όμως υπάρχουν λεφτά, τότε «γιατί ακολουθήθηκε η γνωστή προπαγάνδα γύρω από το Ασφαλιστικό;», φέρονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να εγκάλεσαν τον συνάδελφό τους οι υπόλοιποι υπουργοί.

Ας σημειωθεί ότι προηγουμένως ο Κ. Σημίτης είχε ζητήσει να υπάρξει στήριξη προς το πρόσωπο του υπουργού του, κάτι για το οποίο συμφώνησαν οι παριστάμενοι, εφόσον τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ συμβάλlουν για την έξοδο από τη «σύγχυση» που έχει προκληθεί γύρω από τον προϋπολογισμό και την πορεία της οικονομίας...

Το πνεύμα, πάντως, που κυριάρχησε στη συνεδρίαση είχε να κάνει με την «ανάγκη ανάταξης του κλίματος και ανάκτησης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης», όπως ανέφερε η Β. Παπανδρέου, ενώ κάποιοι ζήτησαν να βγει «επιθετικά» η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, εκτός του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να εκτίμησε ότι απαιτείται «προετοιμασία» για την αντιμετώπιση της επίθεσης που, όπως εκτίμησε, θα εξαπολύσει η ΝΔ.

Ο υπουργός Αμυνας, στις δημόσιες δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, την οποία χαρακτήρισε «ουσιαστική για το Ασφαλιστικό», φάνηκε να... απορεί με όσους δε διαβλέπουν λύση στο πρόβλημα: «Αμφισβητείτε ότι θα υπάρξει λύση; Μα η κυβέρνηση άνοιξε μόνη της το θέμα, για να οδηγηθεί μέσα από διάλογο σε μια λύση του θέματος» ήταν τα λόγια του... Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «εγγυάται σε όλους τους Ελληνες ότι η σύνταξή τους θα είναι εξασφαλισμένη με ευθύνη και συμμετοχή της Πολιτείας»...

Ας σημειωθεί ότι την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών προστέθηκε ο Στ. Μανίκας που επέρριψε ευθύνες στον Κ. Σημίτη για την εικόνα της κυβέρνησης και τάχθηκε υπέρ της «συγκρότησης μιας διευθύνουσας ομάδας», καθώς και μιας «ριζικής αναδόμησης».

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξαφνικά ... «δεν υπάρχει πρόβλημα»

Γενικόλογη εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τώρα μιλάει για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα διαχειρίζεται εταιρία κεφαλαίων και θα λειτουργεί στη βάση της κεφαλαιοποιητικής απόδοσης

Και... νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης ρίχνει τώρα στο τραπέζι το κυβερνητικό επιτελείο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να κάμψουν το αγωνιστικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για τη διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής παρουσίασε εκτενή ανάλυση της πορείας της οικονομίας και ενώ πριν από δυο-τρεις βδομάδες εμφανιζόταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στα «περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού», διατύπωσε την εκτίμηση πως το δημόσιο μπορεί να συνεισφέρει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία «Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο υπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του σχεδίου του, ωστόσο ξεκαθάρισε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτον, ότι το ύψος της χρηματοδότησης αυτής θα αποτελέσει το... κερασάκι για να συρθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο μεθοδευόμενο ψευτοδιάλογο. Οπως φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ο Γ. Παπαντωνίου, «το ύψος της χρηματοδότησης θ' αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου». Δεύτερον, ότι το Ταμείο αυτό, αν και όταν συσταθεί, θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Θα πρόκειται, δηλαδή, για κονδύλια που θα ριχτούν στις χρηματαγορές, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ τη διαχείριση του Ταμείου θα αναλάβει... εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων. Τα κονδύλια, όπως είπε και πρόσφατα ο Κ. Σημίτης, θα εξασφαλιστούν από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα των επόμενων χρόνων και... μελλοντικά, ενώ για την περίοδο μετά το 2010 θα υπάρξει δυνατότητα σημαντικής ενίσχυσής τους λόγω της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι το 2001 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 χρόνων, προφανώς για να πείσει για την ορθότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Δεν είναι πάντως γνωστό αν ανέφερε ο υπουργός, πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, από 5% στο 4,8%, η δε Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης 4,5%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ