ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δηλώνει έτοιμη να κυβερνήσει και... «υπεύθυνη» να περιμένει

Απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου «για να εκτονωθεί η ένταση» ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης και «διάλογο από την αρχή»... του 3ου μνημονίου που ψήφισε και η ΝΔ

«Οποτε και αν γίνουν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη», διαβεβαιώνει το εγχώριο κεφάλαιο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

«Οποτε και αν γίνουν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη», διαβεβαιώνει το εγχώριο κεφάλαιο ο Κυρ. Μητσοτάκης
Εικόνα «υπεύθυνης δύναμης», έτοιμης να διεκδικήσει την αστική διακυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να βιάζεται, προκειμένου να μη διαταράξει τις προσπάθειες αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, βγάζει προς τα έξω, με κάθε ευκαιρία, η ηγεσία της ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο, καταθέτει και ως αντιπολίτευση προτάσεις προς την κυβέρνηση ώστε να εκτονωθούν οι «κοινωνικές εντάσεις», οι κινητοποιήσεις δηλαδή τις οποίες και η ίδια επιχειρεί να υπονομεύσει και να διατηρήσει «εντός ορίων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, έγραφε, προχτές βράδυ, σε σχόλιό του ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές η ΝΔ είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη». Χτες, με επόμενη παρέμβασή του, ζητούσε από τον πρωθυπουργό «να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του για το Ασφαλιστικό», με το σκεπτικό ότι «η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης».

«Πλήττεται η οικονομία, πλήττεται η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα», συνέχιζε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας ζήτημα ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς», κατέληγε. Η «αρχή» στην οποία αναφέρεται βέβαια, είναι η αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως αυτή εξειδικεύτηκε και στο 3ο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ...

Την τοποθέτηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να συνεχίσει την κάλπικη για το λαό δικομματική τους κοκορομαχία. Συγκεκριμένα, σε απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι «η απαίτηση του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, είναι ένδειξη απόλυτης ανευθυνότητας και προκλητικότητας», ότι «ο κ. Μητσοτάκης μάχεται στα λόγια τον λαϊκισμό», ενώ η «υπεύθυνη» κυβέρνηση προφανώς όχι, εξ ου και δε διστάζει να σταθεί απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις.

Η ΝΔ επανήλθε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκου, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές του δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, δημιουργούν πολλά περισσότερα και εκρηκτικότερα».

Να καταγραφούν και οι, επίσης πολύ χαρακτηριστικές για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κύρτσου, ότι ως ΝΔ «αισθανόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, έχουμε ενισχυθεί μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία, αλλά δεν έχουμε καμία όρεξη να αποσταθεροποιήσουμε την κυβέρνηση, ή να επαναλάβουμε τις τακτικές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή, να αρχίσουμε να χτυπιόμαστε, να δημιουργούμε εντάσεις, πρόσθετα προβλήματα, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

ΠΑΣΟΚ
Ανησυχεί για νέες «αβεβαιότητες» για το εγχώριο κεφάλαιο

Τους φόβους αστικών επιτελείων η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015 (έλλειψη ρευστότητας και πορεία για «Grexit») εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον «ΑNT1».

Είπε: «Ανησυχώ πάρα πολύ (...) φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015 (...) Και ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτή την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια; Αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση». Σχολιάζοντας, δε, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί πρόωρων εκλογών, εκτίμησε ότι «κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα τού να δραπετεύσουν από τις ευθύνες».

Αφού δικαιολόγησε ξανά την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ «για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν «αξιοποίησε» αυτή τη «συνεννόηση», «η οποία ήταν συνεννόηση πέντε κομμάτων, 220 βουλευτών και όλων των κοινωνικών εταίρων συναίνεση» και «πήγε σε εκλογές, γιατί ήθελε να επικρατήσει στο κόμμα του. Αυτή ήταν η επιλογή του. Οχι η χώρα».

«220 βουλευτές και πέντε κόμματα είναι πολύ ισχυροί για να πάνε να διαπραγματευτούν και να αναθεωρήσουν, να βελτιώσουν (...) τις αντιπαραγωγικές όψεις αυτής της συμφωνίας» πρόσθεσε, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα της συνεννόησης των αστικών κομμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου στα αντιλαϊκά παζάρια και πλασάροντας παράλληλα στο λαό το παραμύθι περί βελτίωσης του τρίτου μνημονίου.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι «η άποψή μας, διατυπωμένη από το 2012 (...) είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (...) με τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα».

Παραπέρα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που έχει εμφανίσει για το Ασφαλιστικό», καθότι «δεν οδηγεί σε λύση για το Ασφαλιστικό, είναι απλώς ένα εισπρακτικό νομοσχέδιο» και να ξεκινήσει «ένα σοβαρό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς» για μια «λύση η οποία θα έχει προφανώς και επώδυνα μέτρα μέσα,αλλά θα είναι πιο δίκαιη»...

Σημειωτέον, τέλος, δεν περνά απαρατήρητη αποστροφή του λόγου της Φ. Γεννηματά, όταν αναφερόμενη ακριβώς στο πολιτικό περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, άφησε αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο: «Το 2014 είχαμε τον κ. Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός και είχαμε τη ΝΔ κατά κύριο λόγο και ολίγον από ΠΑΣΟΚ που νιώθαμε πολύ δυνατοί και ισχυροί και τίποτα δεν θα χαλούσε αυτή την πορεία».

ΠΟΤΑΜΙ
Επιμένει στα περί «ανικανότητας» της κυβέρνησης

Για «ανικανότητα» να διαχειριστεί φλέγοντα ζητήματα της αστικής διακυβέρνησης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στο «MEGA», είπε: «Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση με το Ασφαλιστικό και αυτό που θα αναγκαστεί να κάνει, έχει να κάνει με την ανικανότητά της. Δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο. Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι οι αποεπενδύσεις. Είναι ότι δεν "μπαίνει" ούτε ένα καινούριο ευρώ στην αγορά».

Με την ίδια πρεμούρα να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, υποστήριξε: «Οι επενδυτές έρχονται με ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Οσο η υπόθεση του αεροδρομίου, η υπόθεση του ΟΛΠ και όλες οι άλλες υποθέσεις λαμβάνονται ως αποφάσεις στα χαρτιά, αλλά δεν υλοποιούνται από την κυβέρνηση, θα συνεχίζουμε να έχουμε μια στάσιμη οικονομία».

Στο ίδιο πλαίσιο άσκησης κριτικής περί ανικανότητας, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προλάβει τις κινητοποιήσεις (...) Οταν έχεις αποφασίσει να προωθήσεις αλλαγές στο Ασφαλιστικό των αγροτών, στέλνεις τους ανθρώπους σου να μιλήσουν μαζί τους και να μάθεις τις απόψεις τους. Δεν περιμένεις πρώτα να βγουν στο δρόμο και ύστερα να τους προσκαλέσεις σε διάλογο».

Ωστόσο, έσπευσε και αυτός... να «μαζέψει» τους αγρότες, σημειώνοντας ότι «σε πολλά έχουν δίκιο. Ομως, η σύγκρουση με τέτοιους όρους δεν οδηγεί πουθενά και η λογική "κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα για να μιλήσουμε με την κυβέρνηση" δε λύνει τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος».

Σε ό,τι αφορά δε τη διαχείριση του Προσφυγικού, χρέωσε ουσιαστικά στην κυβέρνηση απώλεια θέσεων για το εγχώριο κεφάλαιο: «Η ανικανότητα της κυβέρνησης και η καθυστέρηση στις κινήσεις της αναβάθμισε το ρόλο της Τουρκίας και το ρόλο των Σκοπίων» στην ΕΕ.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν κατηγορηματικός: «Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν (...) Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός κυβερνητικού αδιεξόδου, είπε: «Η λύση είναι να ζητήσουμε από αυτή τη Βουλή να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση (...) Οχι όμως μια οικουμενική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση - "σούπα", όπου θα μπούνε όλοι (...) Να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με 10 προτεραιότητες και μετά βλέπουμε ποιοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση και πώς προχωράμε».

Για δε το ρόλο του κόμματός του, τόνισε: «Εμείς θα επιμείνουμε μεταρρυθμιστικά και προοδευτικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια μας, όσο και αν μας έχει στοιχίσει αυτό και στα εκλογικά ποσοστά μας (...) Είμαστε προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, Κεντρώοι (...) Εμείς λέμε: Σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος. Το λέει η ΝΔ; Είδα ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του δειλιάζει να το πει. Διάβασα σε μια συνέντευξη να μιλά για αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά λέγοντας ότι δε θα φύγει κόσμος. Εμείς λέμε ότι μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να φύγει κόσμος από το Δημόσιο».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οριακή αύξηση 0,6% το 2015

Αύξηση κατά 5,2% παρουσίασε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Δεκέμβρη του 2015, έναντι μείωσης 2,7% που σημείωσε το Δεκέμβρη του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για το 12μηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013. Η οριακή αυτή αύξηση, βέβαια, αποτελεί ένα ελάχιστο κλάσμα της βύθισης της βιομηχανικής παραγωγής κατά περίπου 30% την 7ετία 2008-2014.

Η αύξηση της ετήσιας μεταβολής προήλθε από την αύξηση κατά 9,6% του δείκτη παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων, κατά 3,3% των μεταποιητικών βιομηχανιών και κατά 11,3% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ