ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Οργανώνονται απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας

Νέα κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη, στα δικαστήρια και στον ΟΑΕΔ

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης»

MotionTeam

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης»
Νέες κινητοποιήσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης ΑΒΕΕ», συνεχίζοντας τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στέκεται απέναντι στην προσπάθεια των εργοδοτών («Καρυπίδης ΑΒΕΕ» και «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ») να τους παγιδεύσουν σε αποδοχή των αντεργατικών τους σχεδίων. Απορρίπτουν τον εργοδοτικό εκβιασμό για μείωση 50% των οφειλόμενων δεδουλευμένων, αλλαγή ατομικής σύμβασης με μείωση των μισθών 20% και μείωση εργαζομένων από 1.400 σε 1.000.

Χτες, στα δικαστήρια ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, η οποία αναβλήθηκε. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαδήλωση προς τα γραφεία του ΟΑΕΔ και απαίτησαν να καταβληθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, για το οποίο εδώ και καιρό έχει δεσμευτεί το υπουργείο Εργασίας.

Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» (πρώην Αρβανιτίδης) καταγγέλλει τις δυο εργοδότριες εταιρείες ότι αφήνουν απλήρωτους τους 1.400 εργαζόμενους και την ίδια ώρα διοργανώνουν συναντήσεις - φιέστες σε πολυτελή ξενοδοχεία, για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους ότι αν δεν αποδεχτούν τη σφαγή τους θα πτωχεύσει η «Καρυπίδης». Επίσης καταγγέλλει τα εργοδοτικά σωματεία που συνδράμουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Ιωαννίνων, εμμένουμε στη θέση μας και απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και διατήρηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

(...) Κανένας εργαζόμενος στην "Καρυπίδης" να μην παρασυρθεί από τις σειρήνες της εργοδοσίας, να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, να μην υποχωρήσει στις δυσκολίες. Κανένας να μην υπογράψει την πρόταση της εργοδοσίας, γιατί ουσιαστικά υπογράφει την καταδίκη του, υπογράφει την μείωση του μισθού του, συναινεί στην κατάργηση των δικαιωμάτων του, κάνει ακόμα πιο εύκολη την απόλυσή του, διακόπτει την ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ».

Καταγγελία για απολύσεις στην «Domus»

Την άρνηση της εταιρείας Domus να συναντηθεί με το Συνδικάτο, και ενώ υπάρχουν καταγγελίες για απολύσεις, καταγγέλλει το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής σε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία «με αφορμή τις καταγγελίες για απολύσεις στις 30/11, αναγγελία απόλυσης συναδέλφου επειδή δεν δέχτηκε να δουλεύει τζάμπα, καθώς και φημολογούμενες απολύσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Η εταιρεία με διάφορες προφάσεις θέλει να μεταθέσει τη συνάντηση για μετά τα Χριστούγεννα. Αφού δηλαδή θα έχει υλοποιήσει τα αντεργατικά της σχέδια».

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, στη συγκεκριμένη εταιρεία η εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες. Από τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν, έχουν απολυθεί όλοι εκτός από τον τελευταίο, στον οποίο ανακοινώθηκε τώρα ότι θα απολυθεί.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η έγγραφη απάντηση της εργοδοσίας στο αίτημα του Συνδικάτου για συνάντηση, που επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς της για απολύσεις αλλά και την πρόθεσή της να κωλυσιεργήσει. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι απολύσεις στην εταιρεία μας έγιναν για οικονομικούς και λειτουργικούς λόγους (...) συνεκτιμώντας τα κοινωνικά κριτήρια και την αποδοτικότητα των εργαζομένων». Πιο κάτω, μάλιστα, με το πρόσχημα του κλεισίματος του οικονομικού έτους, ισχυρίζεται ότι «η συνάντηση είναι δύσκολο να προγραμματιστεί άμεσα (...) Επιφυλασσόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας αμέσως μετά τις γιορτές».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους της «Presspoint»

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα καταστήματα Τύπου «Presspoint», του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ζητούν από την υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους. Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι 70 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν αρχές Οκτώβρη ότι η εταιρεία «Παπασωτηρίου Presspoint ΑΕ» θα κλείσει. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε καθώς ο ΔΑΑ προέβη σε διαγωνισμό, το Μάη του 2016, και η εργοδότρια εταιρεία τον έχασε. «Μέχρι 10/12 η εργοδότρια εταιρεία πρέπει να παραχωρήσει τους χώρους στη νέα εταιρεία "Miller Distridutors Ltd", που εκπροσωπεί το διεθνές σήμα "WHSmith" και έχει έδρα τη Μάλτα», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Η εταιρεία «Παπασωτηρίου Presspoint ΑΕ» προχωρά στις απολύσεις 70 εργαζομένων, ωστόσο η νέα επιχείρηση πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον ίδιο ακριβώς τομέα. Το επιχειρησιακό σωματείο, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, διατύπωσε το αίτημα των εργαζομένων να περάσουν στη νέα εταιρεία, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν από την αρμόδια υπουργό να πάρει μέτρα ώστε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στάση εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, ύστερα από τις δύο 24ωρες απεργίες που έκαναν στις 7 και 8 Δεκέμβρη, διεκδικώντας να ενσωματωθούν στο προσωπικό της εταιρείας όλοι οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.) την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, υλοποιώντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η οποία αποτελεί και απάντηση στους διασπαστικούς σχεδιασμούς της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, που πρότεινε την ενσωμάτωση μόλις 16 εργαζομένων. Μια πρόταση που απέρριψε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση. Ακόμα, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου έχει απευθύνει κάλεσμα στη διοίκηση του σωματείου της ΛΑΡΚΟ για συντονισμό της δράσης.

«Εφυγε» ξαφνικά εργαζόμενος του «Athens Ledra»

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής για το θάνατο του συναδέλφου Βαγγέλη Μπακιρτζή, που συνέβη ενώ βρισκόταν στην περιφρούρηση στο ξενοδοχείο Athens Ledra. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδικάτου: «Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Athens Ledra και του Σωματείου μας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπημένου μας συναδέλφου Βαγγέλη Μπακιρτζή, που "έφυγε" αιφνίδια χτες βράδυ από καρδιακό επεισόδιο την ώρα που περιφρουρούσε τον 7μηνο δίκαιο αγώνα μας. Ο Βαγγέλης ήταν μπροστάρης στον αγώνα μας και δεν τον εγκατέλειψε ούτε για μια στιγμή. Δεν τον έκαμψαν η απληρωσιά και οι δυσκολίες της πολύμηνης αυτής μάχης. Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ο φόρος τιμής όλων των συναδέλφων στη μνήμη του είναι η συνέχιση αυτού του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Στοιχεία για την ανεργία

Στο 23,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβρη, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2015 (24,7%) και σε ελαφρά χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2016 (23,3%). Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 3.690.168 άτομα και οι άνεργοι σε 1.111.490 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 19,8% στους άνδρες και το 27,3% στις γυναίκες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους. Συγκεκριμένα, οι νέοι 15 - 24 ετών εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 46,1% και η ηλικακή κατηγορία 25 - 34 ετών ποσοστό ανεργίας 30,1%.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στον Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Σάββατο, στον Πειραιά (Κολοκοτρώνη 75) και στη Νίκαια (Γέμελου 119), και αύριο Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Και τις δυο μέρες οι εκλογές διεξάγονται από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

-- Εως αύριο Κυριακή 11/12 συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στα εξής σημεία: Στα γραφεία του σωματείου στην Αθήνα (Κάνιγγος 27), σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, από τις 10 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. Στο παράρτημα Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19), σήμερα και αύριο, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Και τις ίδιες ώρες στη Νίκαια (Κύπρου και Ηλιουπόλεως), σήμερα Σάββατο.

-- Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων, στο ΕΚ Αθήνας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., και τη Δευτέρα 12/12 από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ.

-- Σε εκλογές προχωρά το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια στη Δυτική Μακεδονία (ΣΕΕΕΝ). Το πρόγραμμα: Σήμερα Σάββατο, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Αύριο Κυριακή, στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., και στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. Τη Δευτέρα 12/12, από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα. Την Τρίτη 13/12, στο ορυχείο Κύριου Πεδίου από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ., και στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org