ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Σύσσωμη καταδίκη του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας

Από το κλείσιμο των εργασιών της Κοινότητας Χωρών της Καραϊβικής. Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, Μπάλντουιν Σπένσερ και προεδρεύων της Κοινότητας

Associated Press

Από το κλείσιμο των εργασιών της Κοινότητας Χωρών της Καραϊβικής. Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, Μπάλντουιν Σπένσερ και προεδρεύων της Κοινότητας
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την υποδειγματική αντίσταση του κουβανικού λαού στον επιβαλλόμενο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ υπογράμμισαν οι ηγέτες των χωρών - μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), που συνεδριάζουν στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, ενώ απαίτησαν και την άμεση λήξη του.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Κοινότητας της Καραϊβικής, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, Μπάλντουιν Σπένσερ, σημείωσε πως ο αποκλεισμός αποτελεί λείψανο του παρελθόντος και παραμένει σε ισχύ, παρά τη γενικευμένη διεθνή αντίδραση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει, ώστε ο αποκλεισμός να περάσει στην Ιστορία.

Επιπλέον, οι ηγέτες της Κοινότητας της Καραϊβικής απαίτησαν να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συμφώνησαν σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Σημαντικές προτάσεις συνεργασίας πρότεινε η Κούβα κατά τη διάρκεια των εργασιών της 3ης Συνόδου της CARICOM στους τομείς της δημόσιας Υγείας, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Μεταξύ αυτών, είναι η ίδρυση νέων υπηρεσιών στους τομείς της υγιεινής και της δημόσιας υγείας στην Αϊτή, στο Σεντ Βίνσετ και στις Γραναδίνες με την εγκατάσταση 10 διαγνωστικών κέντρων στην Αϊτή μία στον Αγιο Βισέντιο με τη συνεισφορά Κουβανών και ντόπιων ειδικών. Επιπρόσθετα, τη δημιουργία οφθαλμολογικού δικτύου στην Τζαμάικα, τη Σεν Λουτσία και Γουιάνα, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 50.000 άτομα θα μπορούν να αποκαταστήσουν ή να βελτιώσουν την όρασή τους, ετησίως.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η Κούβα ανακοίνωσε πως θα δώσει 480 πανεπιστημιακές υποτροφίες, 150 απ' αυτές για νέους φοιτητές στην ιατρική. Επιπλέον, στις προτάσεις της Κούβας συμπεριλαμβάνονται συμβουλευτική στις πανεπιστημιακές σπουδές, πληροφορίες για την αγορά, για τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και στην εκπαίδευση προσωπικού για τη λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ο Μουγκάμπε κατηγορεί τη Δύση

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Τζορτζ Τσαράμπα, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ζιμπάμπουε, κατηγόρησε χτες Βρετανία και ΗΠΑ για δολοπλοκία με σκοπό την πραγματοποίηση εισβολής στη χώρα για την ανατροπή της κυβέρνησής του ακόμη και με τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι ξένες δυνάμεις προσπαθούν έτσι να εκμεταλλευτούν την κρίση που μαστίζει τη χώρα, η επιδημία χολέρας και η έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού...

«Είναι τόσο αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει εισβολή στη Ζιμπάμπουε, αλλά χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, τίποτε δε θα τους σταματήσει... Δε θα αποτελέσει έκπληξη αν προετοιμάσουν μια "αποστολή" με τα Ηνωμένα Εθνη» κατέληξε ο Τσαράμπα.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Τανζανίας, που προεδρεύει της Αφρικανικής Ενωσης, απέρριψε τις φωνές Δυτικών και Αφρικανών ηγετών (π.χ. από Κένυα, Μποτσουάνα κλπ.) για την ακόμη και ένοπλη ανατροπή της κυβέρνησης του Ζιμπαμπούεζου προέδρου, λέγοντας ότι «η επιδημία χολέρας και η φτώχεια δεν μπορούν να λυθούν με τα όπλα, αλλά μόνο με διάλογο» ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της νοτιοαφρικανικής χώρας.

Τέλος, χτες, το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Χαράρε ανακοίνωσε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών απ' τη χολέρα έφθασε τους 589 και τα κρούσματα έφθασαν τα 13.960. Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές στη Χαράρε προέβλεπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων της χολέρας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος καθώς σ' αυτά δεν καταμετριούνται όσα περιστατικά δεν καταφθάνουν στα εναπομείναντα δυο - τρία νοσοκομεία της Ζιμπάμπουε που λειτουργούν...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανάπτυξη της EULEX με άλλοθι διαφθορά και έγκλημα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX, που από χτες αναπτύσσεται στο Κοσσυφοπέδιο, Ιβ ντε Κερμαμπόν, ισχυρίστηκε ότι βασικός λόγος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αποστολής «είναι η βελτίωση της έννομης τάξης για όλους όσοι ζουν στην περιοχή».

«Νομίζω πως οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με το γεγονός ότι υπάρχει μια απεγνωσμένη ανάγκη για άμεση επίλυση ζητημάτων, όπως το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά» τόνισε ο Κερμαμπόν σαν να μην είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που κάνουν, εννιά χρόνια τώρα, τα στραβά μάτια στο καθεστώς ανομίας που έχει επιβληθεί στο Κοσσυφοπέδιο...

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των Κοσσοβάρων Αλβανών, ο επικεφαλής της EULEX είπε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή «δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε τυχόν διχοτόμηση του Κοσσόβου...».

Ο προϋπολογισμός της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής EULEX για τον πρώτο ενάμιση χρόνο ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος, Ζαν Σαρέ, κατέκτησε κυβέρνηση πλειοψηφίας στην επαρχία του Κεμπέκ με 66 έδρες και επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μαριό Ντιμόντ, παραιτήθηκε, αφού το κόμμα του έχασε τις δυνάμεις του κατακτώντας μόλις επτά έδρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, για θέματα ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών, είχε χτες ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ενόψει της ανακοίνωσης του διορισμού των στελεχών του υπουργείου Ενέργειας στην κυβέρνηση που σχηματίζει.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «F-18» συνετρίβη σε γειτονιά στο Σαν Ντιέγκο, κοντά σε λεωφόρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ φωτιά έπιασε τουλάχιστον ένα σπίτι.

ΚΙΕΒΟ.-- Αποκαταστάθηκε ο λεγόμενος «πορτοκαλί» συνασπισμός της Ουκρανίας, καθώς χτες ανακοινώθηκε από το νέο πρόεδρο της Βουλής, Βολοντιμίρ Λίτβιν, ότι το κόμμα του Προέδρου Β. Γιουστσένκο «Η Ουκρανία μας» και αυτό της πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ» μαζί με τη στήριξη του μικρού κόμματος «Λίτβιν» αποφάσισαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, συμφωνία ωστόσο που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκατοντάδες νέους στρατιώτες απέστειλε στη Σομαλία η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι παρά τις πρότερες ανακοινώσεις για αποχώρηση όλων των δυνάμεων από το Μογκαντίσου μέχρι τέλος του έτους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της σομαλικής φιλοκατοχικής κυβέρνησης, ο στόχος είναι «η απαλλαγή του σομαλικού λαού από τους ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισόβια καταδίκη για απόπειρα επίθεσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε ισόβια καταδίκασε γερμανικό δικαστήριο τον 24χρονο Λιβανέζο Γιουσέφ Μουχάμαντ αλ Χατζντίμπ που κατηγορείται για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά δύο επιβατικών τρένων τον Ιούλη του 2006. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χατζντίμπ, μαζί μ' έναν 22χρονο συμπατριώτη του που συνελήφθη στο Λίβανο, τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από δύο αμαξοστοιχίες που επρόκειτο να εκτελέσουν το δρομολόγιο μεταξύ Ντόρτμουντ - Κόμπλενζ. Οι δύο καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας και οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η τραγωδία αποφεύχθηκε μόνο επειδή οι μηχανισμοί δε λειτούργησαν.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σε 25 χώρες το μολυσμένο με διοξίνη χοιρινό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Αρχικά επέβαλε τους όρους ώστε να διευκολυνθεί το καπιταλιστικό κεφάλαιο και τώρα «σπεύδει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει όλα τα κράτη - μέλη να μπλοκάρουν και να ελέγξουν όλα τα φορτία χοιρινού ιρλανδικής προέλευσης και τα επεξεργασμένα προϊόντα του μετά το σήμα κινδύνου του Δουβλίνου για εντοπισμό διοξίνης σε εκτροφεία.

Το επιμολυσμένο με διοξίνη χοιρινό έχει εξαχθεί σε 25 χώρες, εξ αυτών δώδεκα χώρες της ΕΕ - Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Βέλγιο, Εσθονία, Σουηδία, Βρετανία, Πορτογαλία και Κύπρος - και εννέα τρίτες χώρες ή εδάφη όπως Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Ασφάλειας της Ιρλανδίας, επιμολυσμένο κρέας εντοπίστηκε ήδη στην Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Ο συναγερμός κηρύχτηκε την Παρασκευή μετά την ανακάλυψη της ύπαρξης διοξινών στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 100.000 ζώα θα θανατωθούν, ενώ τρόφιμα αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταστραφούν στην Ιρλανδία και αλλού.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε άθλιες συνθήκες οι εργαζόμενοι κατοχικών εταιρειών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας επικρατούν σε θυγατρική της ιδιωτικής εταιρείας KBR, επίσης πρώην θυγατρικής της «Halliburton», που δραστηριοποιείται στο Ιράκ και συνεργάζεται με τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα, όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς της στο Ιράκ, η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, συνωστίζονται σε κοντέινερς, δε σιτίζονται παρά μόνο μ' ένα γεύμα την ημέρα και αντιμετωπίζονται με πυρά στον αέρα όταν διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Najlaa International Catering» βρίσκονται λίγο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η εταιρεία απασχολεί εργάτες, υπαλλήλους, μαγείρους, νοσηλευτές, τεχνικούς ιατρικών μηχανημάτων και ιατρικό προσωπικό. Εκπρόσωποι της εταιρείας διέψευσαν κατηγορηματικά το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται προκαταβολικά και ότι ο ...συνωστισμός που «μπορεί να παρατηρείται» οφείλεται στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων ασφαλείας!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ