ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοναδικό ζητούμενο η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Από αυτήν τη σκοπιά διευρύνει και το παζάρι με την ΕΕ. Επαφές ντι Μάγιο στο Βερολίνο, προκειμένου να «δανειστεί» συνταγές αντιασφαλιστικών και άλλων μέτρων

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αυξανόμενη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά αλλά και η όξυνση των ανταγωνισμών για την πορεία της ΕΕ συνθέτουν το φόντο μέσα στο οποίο θα συνεχιστούν οι αντεγκλήσεις ιταλικής κυβέρνησης - ΕΕ, καθώς στην Ιταλία ξεκινά η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση «Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και η Κομισιόν έχει ζητήσει αλλαγές σε προτάσεις που διαμορφώνουν τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ σε 2,4%, 2,1% και 1,8% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά τους υψηλούς τόνους όλων των προηγούμενων ημερών, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης (και ηγέτης του M5S) Λουίτζι ντι Μάγιο είπε πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να ανακαλέσουμε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ. Πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ, για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ιστορική στιγμή για να την αλλάξουμε». Και τόνισε ότι «εμείς, ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε να αφήσουμε το ευρώ ή την ΕΕ». Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις ντι Μάγιο έγιναν από το Βερολίνο, όπου ο εκτελών και χρέη υπουργού Εργασίας και Βιομηχανίας βρέθηκε για συναντήσεις με διάφορα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως τον υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. ΜΜΕ εμφάνιζαν τον ντι Μάγιο ως μεγάλο θαυμαστή της πολιτικής που η Γερμανία έχει ακολουθήσει αφενός στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφετέρου στο δίκτυο των κέντρων εύρεσης εργασίας, της οποίας πολιτικής βέβαια οι συνέπειες είναι γνωστές: Περαιτέρω κατεδάφιση κατακτήσεων, πετσόκομμα παροχών και διεύρυνση των μισοανέργων ώστε να είναι ανά πάσα ώρα διαθέσιμοι για να δουλέψουν για το μεγάλο κεφάλαιο, με όποιους όρους απαιτεί η υπεράσπιση της κερδοφορίας του. Πηγές του γερμανικού υπουργείου Εργασίας σημείωναν ανώνυμα στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι ντι Μάγιο και Χάιλ συμφώνησαν να συνεχίσουν εντατικά τις ανταλλαγές απόψεων αλλά και ότι η συνάντησή τους ήταν «θετική και εποικοδομητική». Μεταφέροντας φειδωλές δηλώσεις του ντι Μάγιο μετά τη συνάντηση, το ANSA μετέδωσε ότι δήλωσε «ενθουσιασμένος» να έχει τη γερμανική κυβέρνηση «στο πλευρό μας (...) όσον αφορά τα σχέδια για ανακαίνιση των - όπως είναι γνωστό - ανεπαρκών κέντρων εργασίας μπροστά στην παρουσίαση του νόμου για το βασικό εισόδημα για τους αναζητούντες εργασία».

Στήριξη στις «θεμελιώδεις αρχές» της ΕΕ

Κι ενώ ο ντι Μάγιο είχε επαφές στο Βερολίνο, στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποδεχόταν τον βασικό εκπρόσωπο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για να του επαναλάβει «τη στήριξη της Ιταλίας για μια συμφωνία (σ.σ. με τη Βρετανία) που θα σέβεται και τη βούληση του βρετανικού λαού και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μεταξύ άλλων, ο Κόντε ζήτησε διασφάλιση για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς που ζουν στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα και την αναγνώριση των ιταλικών αγροτικών προϊόντων (που η Ρώμη θα ήθελε βέβαια να μη χάσουν θέσεις στη βρετανική αγορά), ενώ επέστησε την προσοχή και στη σημασία διατήρησης της ευρωβρετανικής συνεργασίας ειδικά στην ασφάλεια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα ισχυρίστηκε ότι κανένας στην ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει αποχώρηση από την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Σαλβίνι και ντι Μάγιο, «μπορεί να είναι ακρατείς αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να είσαι ανεύθυνος». Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη, κατά τις πολύμηνες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, ο ενδεχόμενος διορισμός του Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, εξαιτίας της κριτικής του για την ΕΕ.

Χτες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εξέφρασε την ανησυχία πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει εντελώς μη ρεαλιστικούς στόχους στις προβολές για την ανάπτυξη» και πως «οι διαπραγματεύσεις θα αποδειχθούν πολύ δύσκολες (...) Δεν θα έπρεπε να αναλάβει κανείς τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εκτροχιασμό των χρηματαγορών με πολιτική επιπολαιότητα».

Χτες το βράδυ αναμενόταν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΕΠΕΝ - ΣΑΛΒΙΝΙ
Κοινή δράση ενόψει ευρωεκλογών

Από τις κοινές δηλώσεις Σαλβίνι - Λεπέν, στη Ρώμη

ANSA

Από τις κοινές δηλώσεις Σαλβίνι - Λεπέν, στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Το στρατόπεδο των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών εντείνει τις προετοιμασίες του ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου Μάη, όπως έδειξε και η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο ηγέτης της ιταλικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι (που είναι και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και υπουργός Εσωτερικών) και η επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν.

Η συνάντηση των δύο εμφανίστηκε ως κοινή κήρυξη προεκλογικής εκστρατείας, με φόντο διεργασίες που πυκνώνουν ευρύτερα για το μέλλον της ΕΕ, με τη διαμόρφωση και σχηματισμών όπως το λεγόμενο πανευρωπαϊκό «Κίνημα», στην ανάπτυξη του οποίου πρωτοστατεί ένας Βέλγος νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ηγέτης του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Μοντρικαμέν, αλλά και ο Αμερικανός πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Μπάνον.

Στη συνάντησή τους, Σαλβίνι και Λεπέν, αφού μοίρασαν κατηγορίες κατά υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ που «αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους», είπαν ότι προσέχουν «τις εκτιμήσεις των χρηματιστηρίων, των αγορών, των αναλυτών» και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ΕΕ, επειδή «έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις (...) αλλά σε πολύ λίγα επιτεύγματα και αποτελέσματα».

«Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα», ισχυρίστηκε η Λεπέν, που έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και υποστήριξε ότι «τον ερχόμενο Μάη θα γραφτεί Ιστορία με κεφαλαίο "Ι"». Επίσης, αναφέρθηκε ακόμα μια φορά σε μια «Ευρώπη των εθνών» που «αναδύεται», προτάσσοντας δηλαδή έναν άλλο τρόπο διακρατικής συνεργασίας με προτεραιότητες «αναπροσαρμοσμένες» στα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ο δε Σαλβίνι είπε ότι «χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη» και επιβεβαιώνοντας ότι μέλημα του κόμματός του είναι πώς θα ικανοποιούνται οι ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε με νόημα ότι «κάθε χώρα της Ενωσης πρέπει να εφαρμόζει τη δική της οικονομική πολιτική, διότι υπάρχουν ειδικές παραδόσεις, ανάγκες και συνθήκες», αλλά και ότι «η Ιταλία δεν θα ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις της, ούτε με τις επιθέσεις του σπρεντ».

Να σημειωθεί ότι η «Λέγκα» του Σαλβίνι εμφανίζεται ενισχυμένη σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και αρκετές φορές έρχεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, με πάνω από 30%. Πρόκειται για μια εικόνα που συνδέεται και με τον προβληματισμό μεγάλου μέρους της ιταλικής πλουτοκρατίας για το αν και το πώς η συμμετοχή στην ΕΕ εξακολουθεί να τους προσφέρει πλεονεκτήματα για την αναμέτρησή τους με αντίπαλα συμφέροντα, αλλά και με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων κατά της Ευρωένωσης, που όμως παραμένουν εγκλωβισμένα σε συνταγές διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών

Εχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες οι παραβιάσεις, από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που τον συνδράμουν, της κατάπαυσης πυρός και της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται για καθεστώτα όπου κυριαρχούν αστικές δυνάμεις που θέλουν σύνδεση με τη Ρωσία). Ολο και περισσότερο η κυβέρνηση του Κιέβου συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και βαρύ οπλισμό, κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, πράγμα που τυπικά απαγορεύεται από τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη 2015, η οποία ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά.

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Οκτώβρη έχουν γίνει πάνω από 164 βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ, με καταστροφή τριών κατοικιών και 1 τραυματία, ενώ χτες έγιναν επιθέσεις από ουκρανικές δυνάμεις στο Λουγκάνσκ στους οικισμούς Ντοβέσκι, Καλίνοβο, Καλινόφκα, Ζελομπόκ και Πρίσπιμπ, από τις οποίες υπήρξαν υλικές ζημιές σε κτίρια χωρίς να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες. Οι αρχές της περιοχής αναφέρουν ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν συσσωρεύσει ήδη 130.000 βόμβες κάθε διαμετρήματος για πυροβολικό και άρματα μάχης.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της λεγόμενης ΛΔ του Ντονέτσκ έχουν προκηρύξει για τις 11 Νοέμβρη πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στις 31 Αυγούστου (για τον οποίο χτες έγιναν το 40ήμερο μνημόσυνό του και εκδηλώσεις τιμής). Βεβαίως από την ουκρανική κυβέρνηση οι εκλογές αυτές έχουν κηρυχτεί παράνομες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χτες το πρωί, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τσέρνιγκοφ, 176 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Από την κατάσταση που προκλήθηκε απομακρύνθηκαν 10.000 κάτοικοι, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πάνω από την αποθήκη στρατιωτικού υλικού. Στην έρευνα για τα αίτια του περιστατικού εξετάζεται και αυτό της δολιοφθοράς.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιμένει στα σχέδια για γεωτρήσεις η Τουρκία

Νέες δηλώσεις για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Οπως αναμετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ντονμέζ υποστήριξε χτες ότι στο τέλος αυτού του μήνα το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο.

Μιλώντας σε Σύνοδο για την Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεών μας στη Μαύρη Θάλασσα» και ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει και διαδικασία για αγορά δεύτερου γεωτρύπανου, που «μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας». Τέλος, επανέλαβε όλο νόημα ότι «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ