ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Συζητήσεις και παζάρια για το μείγμα διαχείρισης

Οι διεκδικητές της προεδρίας στον δεύτερο γύρο, Χαντάτ και Μπολσονάρο

Copyright 2018 The Associated

Οι διεκδικητές της προεδρίας στον δεύτερο γύρο, Χαντάτ και Μπολσονάρο
Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Βραζιλία, τα επιτελεία όλων των κομμάτων προετοιμάζουν τις συμμαχίες για τον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 28 Οκτώβρη. Εκεί θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, που πήρε αρχικά 46% (49,2 εκατ. ψήφους) και ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, που πήρε 29,3% (31 εκατ. ψήφους).

Κεντρικό ζήτημα στις αναλύσεις που γίνονται είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα «στον φασίστα Μπολσονάρο και τις δημοκρατικές δυνάμεις». Ο νοσταλγός της φασιστικής δικτατορίας Μπολσονάρο έρχεται ως «αντισυστημικός» να «ταρακουνήσει το παλιό πολιτικό κατεστημένο» (γι' αυτό και ονομάζεται και Τραμπ της Βραζιλίας), μιλάει για ισχυρό κράτος που θα χτυπήσει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και θα κάνει «την Βραζιλία πάλι δυνατή», ανοιχτή στον κόσμο με νέες συμμαχίες, για αναθεώρηση όρων συμμετοχής σε διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Από την άλλη, οι «δημοκρατικές δυνάμεις», που μπορεί να στηρίξουν τον Χαντάτ στον δεύτερο γύρο, αποτελούνται από ένα σύνολο κομμάτων με μεγάλη ετερογένεια. Πάντως, επί της ουσίας ο σοσιαλδημοκράτης Χαντάτ υπόσχεται ένα διαφορετικό μείγμα για πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, με «δίκαιη φορολογία, ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», επιδιώκει συνεργασίες με τμήματα της αστικής τάξης για να υπάρξει καπιταλιστική ανάκαμψη στην 5η χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο, με συμμετοχή σε μια σειρά διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις όπως οι BRICS (με Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ενώσεις στη Λατινική Αμερική (CELAC, MERCOSUR κ.λπ.).

Ο Χαντάτ, που στηρίζεται και από το ΚΚ Βραζιλίας (η βουλευτής του Μανουέλα Ντ' Αβιλα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος), κάλεσε τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Δημοκρατικού Κόμματος Σίρο Γκόμες, που ήρθε τρίτος με 12,5%, να συμπαραταχθεί. Ο Γκόμες δήλωσε χτες ότι θα καλέσει σε καταψήφιση του Μπολσονάρο με κριτική ψήφο, ενώ προγραμματίζει τις επόμενες μέρες συναντήσεις και με την Μαρίνα Σίλβα του Δικτύου Βιωσιμότητας με 1%, ή τον υποψήφιο του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) Γκιλιέρμε Κάρλος Μπόουλος, με 0,6% και 617.115 ψήφους, τον οποίο στήριξε και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Βραζιλιάνικο ΚΚ ήδη έχει καλέσει σε κριτική στήριξη του Χαντάτ, για να νικηθεί ο Μπολσονάρο, αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν περάσει στην εργατική νομοθεσία, τις ιδιωτικοποιήσεις για τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για ένα πρόγραμμα που θα απαντά στα λαϊκά συμφέροντα και θα δείχνει προς τη ρήξη με τον καπιταλισμό και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Ο τέταρτος υποψήφιος κεντροδεξιός Τζεράντο Αλκμίν με 4,8% είναι ενάντια στο PT. Αλλοι με ποσοστά από 2,5% και κάτω το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν την προτίμησή τους τις επόμενες μέρες ή να καλέσουν σε «ψήφο κατά συνείδηση».

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Σχέδια για στρατιωτική και πολιτική ενδυνάμωση της ΕΕ

Σε μια περίοδο που η «ειρήνη» και η «ασφάλεια» απειλούνται και η Γερμανία διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ και της Γερμανίας στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, παραθέτοντας και συγκεκριμένες «δομικές» αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη στρατιωτική και πολιτική ενδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής Ενωσης.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην Ομοσπονδιακή Ακαδημία Ασφαλείας, ο Μάας τόνισε ότι για «πρόληψη κρίσεων, διαχείριση συγκρούσεων» και «προώθηση της ειρήνης» χρειάζονται «αποδοτικά εργαλεία πολιτικής και στρατιωτικής δράσης» εντός της ΕΕ. Οπως εξήγησε, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πριν από δυο βδομάδες «μια αίσθηση αναταραχής ήταν φανερή» και «αναδείχθηκε σε όλα τα πάνελ». Παράλληλα, υπήρχε «μια αυξημένη προσδοκία έναντι της Γερμανίας. Σε μια νέα παγκόσμια τάξη, πρέπει η Γερμανία, πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει περισσότερη ευθύνη», είπε, αποτυπώνοντας τις οξυμένες αντιθέσεις με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις γερμανικές «φιλοδοξίες».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τις εξής πτυχές για το τι σημαίνει «εμείς οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια»:

Αρχικά ξεκαθάρισε πως αυτό περιλαμβάνει «μια νέα ισορροπημένη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα της διατλαντικής συμμαχίας, και στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ το θεμέλιο αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας και εξύμνησε τη συγκρότηση της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) το 2017 αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

«Τώρα πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων και να κλείσουμε τα υπάρχοντα κενά: Σύγχρονος εξοπλισμός, πλοία ή ελικόπτερα μεταφοράς», είπε, προσθέτοντας πως «το επίκεντρο της δράσης μας είναι η ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά: Τα Βαλκάνια, αλλά και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική».

Πέρα από τη στρατιωτική, «η περαιτέρω πολιτική ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Αμυνας αποτελεί βασικό πυλώνα» και «φέτος εργαζόμαστε για μια συμφωνία για την ενίσχυση των πολιτικών ικανοτήτων των κρατών - μελών». Σε έναν κόσμο «επιρρεπή στις συγκρούσεις, πρέπει επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα αντίδρασης σε κρίσεις. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνουμε πιο επαγγελματίες και ταχύτεροι στις ευρωπαϊκές αποστολές», πρόσθεσε ο Μάας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διαχείριση Πολιτικών Κρίσεων».«Οταν μια πολιτική σύγκρουση κλιμακώνεται, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει μια μικρή, εξαιρετικά ευκίνητη μονάδα αναγνωρίσεως», επισήμανε. Μάλιστα, επανέφερε τη θέση οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία και να μην απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών, κάτι που δυσκολεύει την «ευκινησία» της ΕΕ λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσαμε να εργαστούμε γρηγορότερα και πιο εντατικά για την επίλυση των σημερινών κρίσεων, σε έναν μικρότερο κύκλο εναλλασσόμενων κρατών - μελών, που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να προωθήσουμε αυτήν τη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Πρέπει τελικά να κάνουμε την ΕΕ ικανή για εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο Μάας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
«Βασικές διαφωνίες» αλλά και επισημάνσεις για «συνεργασία με αποτελέσματα»

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία μιας εποικοδομητικής διμερούς σχέσης, προσανατολισμένης να έχει αποτελέσματα», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επαφές που είχε στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Κίνας - ΗΠΑ εκφράζονται σε μια σειρά μέτωπα. Ο Πομπέο συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι αλλά και τον κρατικό σύμβουλο Γιανγκ Ζιετζί, μέλος του ΠΓ και διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Οπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο «αναφέρθηκε σε ζητήματα όπου ΗΠΑ και Κίνα δεν συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης έδωσε έμφαση στη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των δύο πλευρών στο Στενό» που χωρίζει την κινεζική επικράτεια και την Ταϊβάν. Κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους απόφαση για την επίτευξη μιας οριστικής, πλήρως εξακριβωμένης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ στη Σιγκαπούρη (σ.σ. στη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας του Ιούνη). ΗΠΑ και Κίνα παραμένουν ενωμένες στην εκστρατεία άσκησης πίεσης και δεσμεύονται για ένα λαμπρό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγιάνγκ αποπυρηνικοποιηθεί γρήγορα».

Η ανακοίνωση αντανακλά καθαρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε πολλά θέματα, ως αποτέλεσμα βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ζήτημα των όρων στο διεθνές εμπόριο και την πολιτική της επιβολής κυρώσεων και δασμών, αλλά ταυτόχρονα διαφαίνονται και οι διαθέσεις να συνεχιστεί το παζάρι σε διάφορα μέτωπα.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από την υποδοχή του Γι, που επέκρινε τις τελευταίες ενέργειες των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν (βλέπε συμφωνία Ουάσιγκτον να της πουλήσει όπλα), λέγοντας ότι είχαν αρνητικό αντίκτυπο «στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και έριξαν σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών», ο Πομπέο αναγνώρισε κι αυτός ότι «έχουμε θεμελιώδη διαφωνία» και πρόσθεσε ότι «διατηρούμε μεγάλες ανησυχίες για τις κινήσεις της Κίνας», δηλώνοντας πάντως ότι ανυπομονεί να συζητήσει για καθεμιά από αυτές, καθώς η σχέση των δύο χωρών είναι «απίστευτα σημαντική».

Από τη μεριά του, αφού συνάντησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Ζιετζί μίλησε κι αυτός - όπως έκανε και ο Γι - για τον «ορθό δρόμο της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους» που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές. Τόνισε βέβαια ότι η Κίνα «θα διαφυλάξει σταθερά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα» και συμπλήρωσε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις διαφωνίες τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με ρεαλισμό, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προκλητικές δηλώσεις Ζεεχόφερ για την Ελλάδα

Σε μια προκλητική δήλωση, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, μιλώντας στην πόλη Ινγκολστατ, ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία την ερχόμενη Κυριακή, αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας: «Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ισως θα ήταν καλύτερα να μην ήταν προσωρινό», είπε ο Ζεεχόφερ, σύμφωνα με τον Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, που είναι επικεφαλής ανταποκριτής του «Politico» στην Ευρώπη.

Στην ίδια συγκέντρωση ο Ζεεχόφερ εμφανίστηκε μαζί με τον χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν προεκλογική «ενότητα», παρά τη μεταξύ τους αντιπαλότητα, που κορυφώθηκε αυτήν τη βδομάδα με αλληλοκατηγορίες μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που έδειχναν τη δύναμη της CSU να μειώνεται αισθητά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ενωση ενδέχεται να πέσει κάτω από το 40%, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν μεταξύ 33% και 35%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ