Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΕΠΕΝ - ΣΑΛΒΙΝΙ
Κοινή δράση ενόψει ευρωεκλογών

Από τις κοινές δηλώσεις Σαλβίνι - Λεπέν, στη Ρώμη

ANSA

Από τις κοινές δηλώσεις Σαλβίνι - Λεπέν, στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Το στρατόπεδο των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών εντείνει τις προετοιμασίες του ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου Μάη, όπως έδειξε και η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο ηγέτης της ιταλικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι (που είναι και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και υπουργός Εσωτερικών) και η επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν.

Η συνάντηση των δύο εμφανίστηκε ως κοινή κήρυξη προεκλογικής εκστρατείας, με φόντο διεργασίες που πυκνώνουν ευρύτερα για το μέλλον της ΕΕ, με τη διαμόρφωση και σχηματισμών όπως το λεγόμενο πανευρωπαϊκό «Κίνημα», στην ανάπτυξη του οποίου πρωτοστατεί ένας Βέλγος νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ηγέτης του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Μοντρικαμέν, αλλά και ο Αμερικανός πρώην στενός συνεργάτης του Προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Μπάνον.

Στη συνάντησή τους, Σαλβίνι και Λεπέν, αφού μοίρασαν κατηγορίες κατά υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ που «αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους», είπαν ότι προσέχουν «τις εκτιμήσεις των χρηματιστηρίων, των αγορών, των αναλυτών» και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ΕΕ, επειδή «έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις (...) αλλά σε πολύ λίγα επιτεύγματα και αποτελέσματα».

«Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα», ισχυρίστηκε η Λεπέν, που έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και υποστήριξε ότι «τον ερχόμενο Μάη θα γραφτεί Ιστορία με κεφαλαίο "Ι"». Επίσης, αναφέρθηκε ακόμα μια φορά σε μια «Ευρώπη των εθνών» που «αναδύεται», προτάσσοντας δηλαδή έναν άλλο τρόπο διακρατικής συνεργασίας με προτεραιότητες «αναπροσαρμοσμένες» στα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ο δε Σαλβίνι είπε ότι «χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη» και επιβεβαιώνοντας ότι μέλημα του κόμματός του είναι πώς θα ικανοποιούνται οι ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε με νόημα ότι «κάθε χώρα της Ενωσης πρέπει να εφαρμόζει τη δική της οικονομική πολιτική, διότι υπάρχουν ειδικές παραδόσεις, ανάγκες και συνθήκες», αλλά και ότι «η Ιταλία δεν θα ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις της, ούτε με τις επιθέσεις του σπρεντ».

Να σημειωθεί ότι η «Λέγκα» του Σαλβίνι εμφανίζεται ενισχυμένη σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και αρκετές φορές έρχεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, με πάνω από 30%. Πρόκειται για μια εικόνα που συνδέεται και με τον προβληματισμό μεγάλου μέρους της ιταλικής πλουτοκρατίας για το αν και το πώς η συμμετοχή στην ΕΕ εξακολουθεί να τους προσφέρει πλεονεκτήματα για την αναμέτρησή τους με αντίπαλα συμφέροντα, αλλά και με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων κατά της Ευρωένωσης, που όμως παραμένουν εγκλωβισμένα σε συνταγές διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ