ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΕΤΣΙΝΑΔΕΣ - ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ως εδώ με την κοροϊδία! Δουλειά και μεροκάματο για όλους

Με κινητοποίηση στην Αθήνα απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης για να ζήσουν στον τόπο τους

Μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία της κυβέρνησης, να ξεκινήσει άμεσα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος εργασίας και να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Ρετσινάδες, δασεργάτες και υλοτόμοι, που εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και μεροκάματο, απεργοί συνάδελφοί τους, από τους ελάχιστους που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Μετά την αντίστοιχη κινητοποίηση του 2017, πριν ακόμα από τις πυρκαγιές, όταν διεκδικούσαν αύξηση στην τιμή της ρητίνης, το μεγάλο συλλαλητήριο μαζί με τον υπόλοιπο πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας κατέβηκε για τρίτη φορά στην Αθήνα, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση και δηλώνοντας τη στήριξη του Κόμματος.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό της Βόρειας Εύβοιας. Ανάμεσά τους, ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, και εκπρόσωποι από μια σειρά Ομοσπονδίες και εργατικά συνδικάτα, καθώς και αντιπροσωπεία ρετσινάδων από τα Μέγαρα Αττικής.

Με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία, οι ρετσινάδες και δασεργάτες απαίτησαν εκτός από τα παραπάνω να στηριχθούν οι οικογένειες των δύο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. Επίσης να χαρακτηρίζονται δασεργάτες όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα εργασίας και τα ένσημά τους να είναι δασεργατικά α' κλάσης βαρέα και ανθυγιεινά, χορήγηση κατάλληλων μηχανημάτων και εργαλείων, όπως αλυσοπρίονα, μέσα ατομικής προστασίας, να ληφθούν μέτρα αντιπυρικής προστασίας τόσο για το δάσος που έχει απομείνει, όσο και για το καμένο δάσος που αναγεννάται, να αυξηθεί η τιμή της ρητίνης και να δοθεί λύση στο ζήτημα των ιδιοκτητών δασών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, καταθέτοντας τα αιτήματα και απαιτώντας την άμεση ικανοποίησή τους.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του σωματείου, Βαγγέλης Γεωργαντζής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο 2ος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ότι δρομολογούνται ζητήματα, όπως αυτό των ενσήμων και της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς και ότι θα εξετάσει τα υπόλοιπα αιτήματα που τέθηκαν.

«Δεν εφησυχάζουμε, έχουμε χορτάσει από διαβεβαιώσεις. Ξέρουμε καλά ότι όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας και στον δρόμο αυτόν θα συνεχίσουμε, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των συνδικάτων.

Αγώνας - απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των ρετσινάδων και των δασεργατών μετέφερε με δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, σημειώνοντας ότι το Κόμμα στηρίζει αποφασιστικά τον αγώνα τους «για να παραμείνουν στον τόπο τους και συμπαρατάσσεται με τα δίκαια αιτήματά τους». Τόνισε την ανάγκη να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα δίκαια αιτήματά τους. Υπογράμμισε: «Η σημασία αυτού του αγώνα είναι μεγάλη. Αποτελεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει προκαλέσει και οξύνει παραπέρα τα προβλήματα των ρετσινάδων, των δασεργατών και του λαού της Βόρειας Εύβοιας».

ΠΕΡΑΜΑ
Νέα κινητοποίηση στη Ζώνη για τη δουλειά και το μεροκάματο

Στάση εργασίας ενάντια στους σχεδιασμούς της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO) για συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής. Συνεχίζει να διώχνει πλοία η ιδιοκτήτρια εταιρεία

Αλλη μια στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ενάντια στους σχεδιασμούς της ιδιοκτήτριας εταιρείας του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ - COSCO) για συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την τακτική του ΟΛΠ να απορρίπτει αιτήματα πλοίων που ζητούν να επισκευαστούν στη Ζώνη, με πρόσχημα τα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τελευταίο κρούσμα της τακτικής αυτής στάθηκε η άρνησή του να παραχωρήσει θέση στο πλοίο «Silver Moon», στις εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες του οποίου θα μπορούσαν να απασχοληθούν δεκάδες εργαζόμενοι. «Ολα αυτά όταν υπάρχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κενή ανάλογη θέση στον Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και ενώ στο Πέραμα πολλές θέσεις πλοίων έχουν μετατραπεί σε ανενεργές, αφού με ειδικό σχεδιασμό ο ΟΛΠ - COSCO τις έχει μετατρέψει σε parking αργούντων πλοίων», υπογραμμίζουν τα σωματεία.

«Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή ξέρουμε πώς να απαντάμε σε όσους παίζουν με τις ζωές μας, μας οδηγούν στην ανεργία, στην ανασφάλεια και την εξαθλίωση. Ξέρουμε πώς να διεκδικούμε ώστε να δουλεύουμε με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι για ένα κομμάτι ψωμί, να διεκδικούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Απαιτούν να ολοκληρωθούν τα έργα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμανιού με τρόπο που να μην οδηγεί τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή στην ανεργία. Διεκδικούν «ένα λιμάνι με όλες του τις δραστηριότητες, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού της περιοχής και όλης της χώρας και όχι ένα λιμάνι που δίνει δισεκατομμύρια κέρδη σε λίγους και ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Κυριακή η μεγάλη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης στη Λάρυμνα

Γενική Συνέλευση σήμερα, κορύφωση της δραστηριότητας με συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Γενάρη

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, Τρίτη 10 Γενάρη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, προετοιμάζοντας μαζί με το Σωματείο τους και τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην ανεργία, στο ξεσπίτωμα και τον μαρασμό των χωριών τους.

Με τις συμβάσεις τους να λήγουν στις 31 Γενάρη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσής τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, προετοιμάζουν τη συνέχεια του μεγαλειώδους και δίκαιου αγώνα που δίνουν εδώ και τρία χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ηδη τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για την κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα, ο οποίος περιλαμβάνει ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ. στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Μαρτίνου της Εθνικής οδού την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 10 π.μ., και κορύφωση με συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεγάλη σύσκεψη την Κυριακή 15 Γενάρη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε εργατικά συνδικάτα, μαζικούς φορείς, κόμματα, φορείς της Τοπικής Διοίκησης, στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής 15/1 απευθύνουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

«Με την αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει στον τρίχρονο αγώνα μας, κόντρα στις επιδιώξεις των υποψήφιων επενδυτών, των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους νόμους που μας επιβάλλουν, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κάναμε Πρωτοχρονιά και φέτος μέσα στα πόστα εργασίας μας», τονίζουν τα Σωματεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά την ανασφάλεια και την οικονομική εξάντληση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι τη νίκη. Και προσθέτουν:

«Εξι μήνες μετά την παύση λειτουργίας και την ομαδική απόλυση διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία των διαγωνισμών έχει "κολλήσει" στον καβγά των επενδυτών. Παράλληλα δεν έχει προσδιοριστεί τι ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έτσι ώστε η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα 30.000 ευρώ ανά τόνο.

Οι θέσεις και οι προτάσεις που έχουν τα Σωματεία μας και στηρίξατε ανεπιφύλακτα μέχρι σήμερα οι ίδιες οι εξελίξεις που βιώνουμε τις επιβεβαιώνουν.

Οι εργαζόμενοι κλείνουμε 3 έτη εργασιακής ανασφάλειας, απαξίωσης, οικονομικής ασφυξίας έχοντας υποστεί στο σύνολο του μισθολογικού κόστους περικοπές που αγγίζουν το 50%, δηλαδή 25% μεγαλύτερες από τις εγκληματικές ρυθμίσεις που προβλέπονταν από το άρθρο 21 του νόμου 4664 του 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ είναι έτοιμη να δοθεί έναντι "πινακίου φακής", χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου μας.

Με βάση τις μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις 1η Φεβρουαρίου 2023 όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας για να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου και σειρά, για τα απορριπτέα, από την πλευρά μας, προγράμματα "παγκοσμιοποίησης και κοινωφελούς εργασίας"».

Στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία κοινοποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την ενημέρωση των συνδικάτων και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη.

Στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ ανταποκρίθηκε ήδη το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, δηλώνοντας τη συμμετοχή του στη σύσκεψη της Κυριακής και καλώντας παράλληλα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ