ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΟ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακή συγκέντρωση - σταθμός στον 18μηνο αγώνα

Με τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ να μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης καλούνται να δώσουν συνέχεια στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα τους, με σταθμό τη σημερινή πανελλαδική απεργία και τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, στη 1 μ.μ., το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Μία απεργιακή κινητοποίηση με πολλαπλή σημασία. Που δίνει συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Που στρέφεται ενάντια στο νομοσχέδιο τερατούργημα της κυβέρνησης και παράλληλα αποτελεί απάντηση σε όλους όσοι επέλεξαν να υπονομεύσουν τον 18μηνο εμβληματικό αγώνα και να αφήσουν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο περιθώριο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας.

Η κινητοποίηση, που αποτελεί σταθμό στην κρίσιμη καμπή του αγώνα και μία ακόμη δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, που εντείνει τις πιέσεις για να ξεφορτωθεί το «βαρίδι» των εργαζομένων και να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων. Και που ταυτόχρονα αποτελεί απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα και διαμορφώνει προϋποθέσεις για ακόμη πιο φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα προκύψουν μέσα από τους ξεχωριστούς διαγωνισμούς εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων του Δημοσίου.

Λεωφορεία από Στερεά και Εύβοια για τη συγκέντρωση της Λάρυμνας

Και μπορεί οι υπόλοιπες παρατάξεις στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας (πλην του ΕΑΜ) να επέλεξαν με τη στάση τους και την απόφασή τους να κατέβουν στην Αθήνα και στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις να επικρατήσει «σιωπή νεκροταφείου» στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ωστόσο δεν θα είναι μόνοι τους.

Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, θα βρίσκονται και σήμερα στο πλευρό τους.

«Στεκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τα εργασιακά τους συμφέροντα, αλλά επιπλέον για να δώσουμε το μήνυμα της ενότητας και του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ολόκληρης της εργατικής τάξης», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση στη Λιβαδειά θα αναχωρήσει λεωφορείο για τη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Λεωφορεία με προορισμό τη Λάρυμνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων, θα αναχωρήσουν επίσης από τη Λαμία, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, τη Χαλκίδα και τη Θήβα.

Παράλληλα το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με συνεχείς εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και συνεχίση του αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Αποκαλύπτουν τον υπονομευτικό ρόλο των υπολοίπων παρατάξεων της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημερώνουν για το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά και για τη στάση της ΓΣΕΕ.

Τέλος, με συνεχείς εξορμήσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο, απευθύνουν κάλεσμα στον λαό της περιοχής να δώσει συνέχεια στην πλατιά αλληλεγγύη που έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να ενώσει τη φωνή του με τους εργαζόμενους.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Σε μια ευρηματική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλάνε για όσα βιώνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς και δείχνουν τις συνέπειες που θα έχει παραπέρα για τη ζωή τους η εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος. Μια πραγματικότητα που βιώνουν σε διαφορετικές εκδοχές οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς. Η στήλη τούς παραχωρεί σήμερα το χώρο της και στηρίζει το κάλεσμά τους: «Στις 10 Ιούνη Απεργούμε»!

* * *

Δημήτρης 28χρ, Digital: Θυμάμαι τον πατέρα μου, από τους πρώτους μηχανικούς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, να δουλεύει 7 ώρες λόγω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχε υπογράψει το σωματείο στην εταιρεία του. Στην πρώτη μου δουλειά σε μικρή εταιρεία πληροφορικής υπέγραψα σύμβαση για 8,5 ώρες και δούλευα τουλάχιστον 11, τώρα στη «Vodafone» έχω υπογράψει για 9ωρο. Αν θεσμοθετηθεί το νόμιμο 10ωρο με το νέο νομοσχέδιο, πότε θα κλείνω το laptop;

Χριστίνα 25χρ, LCM: Πριν την πανδημία δούλευα σε κατάστημα ρούχων, έχω ζήσει τι σημαίνει το σπαστό ωράριο. Τώρα το νομοσχέδιο θέλει να το φέρει και σε εμάς τους 6ωρους, να μπορούμε να δουλεύουμε επιπλέον 2 ώρες οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, μήπως για αυτό τους βολεύει να μείνουμε σπίτι;

Ελένη 30χρ, Skynet: Δουλεύω στην αιχμή της τεχνολογίας, διαδικασίες που έπαιρναν ώρες για να ολοκληρωθούν καταφέρνουμε να τις αυτοματοποιήσουμε σε λίγα λεπτά. Είμαι από τους λίγους που κλείνουν το laptop με το που τελειώνει το 9ωρό μου, ακόμα και τότε χτυπάνε TEAMS, Skype, e-mails στο κινητό. Μήπως αντί για δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα, πρέπει να παλεύουμε για υποχρέωση της εταιρείας να μην μας απασχολεί - ενοχλεί εκτός του ωραρίου;

Γιώργος 33χρ, ΣΥΖΕΥΞΙΣ: Εχω πάει στο γραφείο μόνο τη μέρα της πρόσληψής μου, μετά έμαθα ότι τα γραφεία αυτά ξενοικιάστηκαν, μου έδειξαν φωτογραφία από τα μελλοντικά μας γραφεία που και αυτά όμως ακούω ότι θα κλείσουν. Δεν έχω γνωρίσει από κοντά τους συναδέλφους μου, έχω αναγκαστεί να αγοράσω γραφείο, οθόνη. Μήπως ήταν καλύτερα όταν στο σαλόνι χαλαρώναμε με φίλους, αντί να δουλεύουμε;

Εύη 26χρ, Accenture για Vodafone: Οι ατελείωτες, καθημερινές υπερωρίες που δουλεύω, ήταν ένας τρόπος να γίνεται ο μισθός μου πιο βιώσιμος, το νομοσχέδιο λέει ότι αντί να με πληρώνουν θα μου δίνουν ρεπό όταν πέφτει η δουλειά. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει πέσει ποτέ, θα μειωθεί ξαφνικά;

Αγγελος 34χρ, TSR: Δουλεύω αρκετά χρόνια στο TSR, κάποιες φορές απεργώ, κάποιες όχι, τώρα που δεν είμαστε όλοι μαζί στο Φάληρο είναι πιο δύσκολα, αλλά την Πέμπτη πρέπει να απεργήσω. Γιατί ξέρω ότι το σωματείο μου δεν θα δώσει ποτέ τα ονόματα των μελών του στην εταιρεία και στο υπουργείο, όσους νόμους και αν ψηφίσουν. Θα συνεχίσει να κάνει Γενικές Συνελεύσεις, να μας ενημερώνει, να αγωνίζεται.

Γιάννης 32χρ, Business CCU: Σε τρεις μήνες περιμένω παιδί, χαίρομαι που με το νέο νομοσχέδιο θα έχω 14 μέρες άδεια. Προβληματίζομαι όμως γιατί με 10 ώρες δουλειά κάθε μέρα και δουλειά την Κυριακή, μάλλον θα αργήσω να το ξαναδώ.

Μαρία 41χρ, Back Office: Στο τμήμα μου πρότειναν «οικειοθελώς» να αποχωρήσουμε από την εταιρεία. Να βρεθούμε ξαφνικά άνεργοι και να εργαστούμε κάπου αλλού με χειρότερους όρους και μισθούς. Μας ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα φροντίσει η «Vodafone» να μας βρει δουλειά, μέσω συνεργαζόμενης εταιρείας. Δεν μας χρειάζονται πια, έτσι μας είπαν. Μήπως να σκεφτούμε όμως εμείς τι χρειαζόμαστε και όχι τι θέλει η εταιρεία;

Στις 10 Ιούνη απεργούμε. Ολοι μαζί βρισκόμαστε στο πανό του Σωματείου μας στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Μαζί με το Κλαδικό μας Συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά του κλάδου. Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ.

Προτάσσουμε το δικό μας σχέδιο που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου, διαχωρισμό της προσωπικής ζωής μας από τη δουλειά, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνολικά μισθούς και δικαιώματα αντίστοιχα της εποχής μας και της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα! Δεν διορθώνεται!

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org