ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο επίκεντρο η επιτάχυνση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Από τη συνάντηση Δένδια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Από τη συνάντηση Δένδια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Με ζητούμενο την απρόσκοπτη επιτάχυνση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια και την ανάδειξη της ελληνικής αστικής τάξης ως του ικανότερου υπερασπιστή του στην περιοχή, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε χτες σειρά επαφών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθούν η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας», τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζήτησε επίσπευση της εφαρμογής όλων των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών - που Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν ως «κρίκο» αναχαίτισης της επιρροής Ρωσίας και Κίνας - σημειώνοντας ότι «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία με κουτάκια. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα. Και δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίησή της».

Ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε με την κυβέρνηση Ζάεφ για την «προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών» και το «πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που ήδη υλοποιείται» ενισχύοντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού με την τουρκική αστική τάξη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «ερωτήματα» που «μας δημιούργησε» η «υπογραφή της συμφωνίας διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία», σπεύδοντας να σημειώσει πως ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις που του δόθηκαν, ενώ χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» και «ευκαιρία» την ολόπλευρη ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επέλεξε να σημειώσει τη σημασία αποφασιστικής απόρριψης «αναχρονιστικών οραμάτων» και να επικρίνει «άλλους, στην ευρύτερη περιοχή μας, (που) προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χτες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής» και «προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την ευρωπαϊκή οδό...».

Ο Ν. Δένδιας συνάντησε μεταξύ άλλων και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικόλα Ντιμιτρόφ, που - σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας - τόνισε ότι «η καθιερωμένη φιλία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον». Ο ΥΠΕΞ Μπουγιάρ Οσμάνι στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 20% το τελευταίο 8μηνο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος συνεργάτης μας στο εξωτερικό εμπόριο». Στη δε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, «η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας», όπως μεταδόθηκε, ενώ ειδική συζήτηση έγινε για τομείς όπως Ενέργεια, μεταφορές, ψηφιοποίηση, Πολιτισμό, Αμυνα.

Εξάλλου, στις επαφές συζητήθηκε και η διμερής συμφωνία που υπογράφτηκε για κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, όπως και η πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει σε ενεργειακά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτώβρη την Αθήνα.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε νέα φάση τα πολύπλευρα παζάρια

Τα συμφέροντα Τουρκίας - ΗΠΑ «επικαλύπτονται σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», τόνισε ο Τσαβούσογλου

Μες στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επανέναρξη των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ

Copyright 2020 The Associated

Μες στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επανέναρξη των γεωτρήσεων της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ
Για τη σημασία συνεργασίας με στόχο ένα «ασφαλές περιβάλλον» στην περιοχή, επειδή διαφορετικά «μπορεί να πυροδοτηθεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα», μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν το Μεταναστευτικό αποτελεί ήδη μοχλό επιτάχυνσης πολύπλευρων αντιλαϊκών παζαριών.

Μιλώντας στη σερβική έκδοση της «Politico» ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πόσο η τουρκική πλουτοκρατία επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ, εν αναμονή βέβαια και νέας όξυνσης των διεργασιών γύρω από το Αιγαίο, το Κυπριακό κ.τ.λ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε για τη σχέση των δύο χωρών ότι «είναι προφανές πως τα συμφέροντά μας σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα επικαλύπτονται και ότι η πολυδιάστατη εταιρική μας σχέση είναι ικανή να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα μιας πλατιάς γεωγραφικής περιοχής, ειδικά στην ευρωατλαντική περιφέρεια, όπως γινόταν και στο παρελθόν». Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τα προβλήματα με τους YPG (κουρδική οργάνωση) και τους «S-400», «μέσω διπλωματίας και διαλόγου και εντός του πλαισίου μιας θετικής ατζέντας».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη Ρωσία «παίκτη με επιρροή σε αυτές τις περιοχές» και πρόσθεσε ότι «η εποικοδομητική της συνεισφορά είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή μας», για να καταλήξει ότι «οι θετικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία συμβάλλουν σημαντικά στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα».

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, να δηλώνει ότι «δίνουμε αγώνα στη Γαλάζια Πατρίδα μας που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο».

«Λάθη» βλέπει ο Μενέντεζ

Το σύνθετο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντείνονται τα παζάρια με την Τουρκία ανέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη άφιξη στην περιοχή μας του Ρόμπερτ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που στη διάρκεια των επαφών του επανέλαβε τις γνωστές προσδοκίες της Ουάσιγκτον για το πώς η Τουρκία θα αποτελεί «έναν εποικοδομητικό εταίρο» που «θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε προβληματισμούς για την... προσήλωση της τουρκικής ηγεσίας στην παραπάνω κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο, στη Λευκωσία, ο Μενέντεζ χαρακτήρισε προχτές «λάθος» και «κακές για την περιοχή» τις διχοτομικές προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό (αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος μου είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο»), ζητώντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και αναφέροντας ότι «αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αφήνονταν να συνεχίσουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις τότε θα μπορούσαν να βρουν έναν δρόμο μπροστά για την επανένωση», με βάση πάντα τα σχέδια για την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή. Σημειωτέον, στην Κύπρο ο Μενέντεζ τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, ενώ κατά τη σχετική τελετή ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επιδοκίμασε τον ρόλο του για την «προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση του "East Med Act"», που αναβάθμισε σοβαρά τα πεδία παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε στη Βουλή ότι τέλος Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού της «ExxonMobil» και της «Qatar Petroloeum» αναμένεται να ξεκινήσει πάλι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι τέλη Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί και την Ιταλία, για σχετικές επαφές με στελέχη της ΕΝΙ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία για τους ξεριζωμένους του Αφγανιστάν και γεωπολιτικά παιχνίδια

Εκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) της ΕΕ έγινε χτες, μετά από αίτημα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Μάλτας, «προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στη διαχείριση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως ανακοίνωσε και το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις τους στο Μεταναστευτικό.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε, τυπικό δείγμα υποκρισίας για την τύχη των προσφύγων από το Αφγανιστάν, σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας σε όσους συνεργάστηκαν με τις ευρωΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής και θα σφραγιστούν οι πόρτες για τους άλλους ξεριζωμένους.

Κατά τα άλλα, δηλώνεται ότι θα ενισχυθούν οι τρίτες γειτονικές χώρες από το Αφγανιστάν που θα υποδεχτούν τις προσφυγικές ροές, αναφέρεται ότι «ως άμεση προτεραιότητα, η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς...». Επίσης, δηλώνεται ότι η Ευρωένωση θα συμβάλει «να μην γίνει ξανά το Αφγανιστάν καταφύγιο για τρομοκράτες και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες». Βέβαια η συγκεκριμένη χώρα έγινε έτσι και διαλύθηκε όταν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στήριζαν, εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν τους Ταλιμπάν ως «μαχητές της ελευθερίας» ενάντια στην προσπάθεια που έκανε η Λαϊκή Δημοκρατία να βγάλει τη χώρα από τον σκοταδισμό.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να εξασφαλίσει η ΕΕ και με το νέο καθεστώς Ταλιμπάν είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε προκλητικά ότι «η κρίση του Αφγανιστάν δεν είναι δημιούργημα της Ευρώπης, αλλά μπορεί να γίνει καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη (...) βάζει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για την ΕΕ να έχει μία έγκαιρη συμφωνία για μία ολιστική, συνεκτική, περιεκτική πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο». Την ίδια στιγμή, με φόντο και τη συζήτηση που δυναμώνει για την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει την αυτοτελή της «ικανότητα» να επεμβαίνει όπου Γης για τα συμφέροντά της, πρόσθεσε πως «η ΕΕ δεν θα υπολειφθεί των υποχρεώσεών της να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, πρέπει να μπορούμε να οργανώσουμε ρυθμίσεις στην ασφάλεια υπό το φως αυτής της νέας φάσης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μόνιμος αιτών για την ασφάλεια, αλλά να γίνει τώρα πάροχος ασφάλειας».

Σημειώνουμε εξάλλου ότι η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε εκτάκτως για αύριο, 2 Σεπτέμβρη, άτυπη συνάντηση και των υπουργών Αμυνας με θέμα τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, που αφορά επεξεργασίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. «Οι υπουργοί θα μιλήσουν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, την εξωτερική παρέμβαση και την πρόσβαση σε παγκόσμιους στρατηγικούς τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, η θάλασσα και το Διάστημα», ανακοίνωσε και το υπουργείο Αμυνας της Σλοβενίας.

Ενδεικτική των πυκνών διεργασιών είναι και η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν για την κατάσταση μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας. Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών της Γερμανίας, της Δανίας αλλά και των ΥΠΕΞ Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν, όπως και ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χτες όλο νόημα ότι «δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα προβλήματα (σ.σ. από τις μεταναστευτικές ροές) μόνη της...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ