ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εγκλημα διαρκείας με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια δεν έχουν προχωρήσει τα αναγκαία έργα που θα εξασφάλιζαν την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής

Την ώρα που το πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας επιδεινώνεται καθημερινά, απειλώντας με ερημοποίηση τον θεσσαλικό κάμπο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και υποβαθμίζοντας επικίνδυνα το περιβάλλον, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, που στηρίζεται από τη ΝΔ, επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα στεγνό τμήμα του Πηνειού, εντός της ΠΕ Τρικάλων, καλώντας - γενικώς και αορίστως - σε «βιολογική αφύπνιση» για το πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την επιτάχυνση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και τις δήθεν δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, δεν προχώρησαν η ολοκλήρωση της κατασκευής και η λειτουργία των αναγκαίων έργων υποδομής, που θα εξασφάλιζαν τις ποσότητες νερού οι οποίες είναι απαραίτητες για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής, δεν εφαρμόστηκε πολιτική πλήρους αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της χώρας.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν λύνεται με τις ανέξοδες δηλώσεις του περιφερειάρχη, χωρίς σύγκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ίδιας της ΕΕ».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει πως για το πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, «η ευθύνη βαραίνει όλες τις αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και φυσικά την ΕΕ, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από δικαστικές αποφάσεις και προσκόμματα. Σχετίζεται με τον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται δεκαετίες τώρα στη χώρα μας, γιατί αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του στις Περιφέρειες και δήμους με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" υποστηρίζουν αυτό που και επιστημονικά έχει απαντηθεί και αναλυθεί εδώ και δεκαετίες, ότι για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, απαιτούνται και η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου με τα συνοδά έργα του και μια σειρά άλλα μικρότερα φράγματα, λιμνοδεξαμενές».

Ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζει πως «η χρόνια αντιπαράθεση μεταξύ αστικών πολιτικών δυνάμεων, "φαραωνικά μεγάλα έργα σαν την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου ή μικρά φράγματα" είναι κούφια, αφού ούτε η εκτροπή του Αχελώου γίνεται, ούτε τα μικρότερα φράγματα, εδώ και δεκαετίες και από κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Είναι κοροϊδία προς τους κατοίκους της Θεσσαλίας να λέγεται ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από μικροέργα, τα οποία είναι αναγκαία μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τη λύση, για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή ερημοποίησης της Θεσσαλίας».

Αφού παρουσιάζει τα οφέλη που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα από την υλοποίηση, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ, αυτών των έργων, στην κάλυψη σύγχρονων διατροφικών αναγκών, στην προστασία του περιβάλλοντος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταλήγει τονίζοντας πως «μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ, από μόνη η κατασκευή τους δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε την ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατική εξουσία και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό. Μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής».

ΘΑΣΟΣ
Παραμένει χωρίς πλοίο επιφυλακής

Να σταματήσει η ανοχή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην αδιαλλαξία του πλοιοκτήτη Φιλιάγκου απαιτούν εκ νέου με κοινή τους ανακοίνωση εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θάσου.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», ο πλοιοκτήτης αρνείται επανειλημμένα να βάλει βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς ασθενούς μετά το πέρας των δρομολογίων, με αποτέλεσμα το νησί να μένει «ξεκρέμαστο» από πλοίο επιφυλακής για δύο μέρες τη βδομάδα, την ώρα που ακόμη και το σκάφος του Λιμενικού είναι χαλασμένο και μεταφέρονται οι ασθενείς στην Καβάλα με καΐκια και ρυμουλκά.

«Στο ίδιο έργο θεατές, η πολιτική του "δώστα όλα" της κυβέρνησης στους εφοπλιστές απελευθερώνει την ασυδοσία και αυθαιρεσία τους, ώστε τις ανάγκες του νησιού να τις "πετάνε στα σκουπίδια"», σημειώνουν χαρακτηριστικά τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς, και απαιτούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του για να προγραμματιστούν τα πλοία επιφυλακής κυκλικά, εναλλακτικά με όλα τα πλοία που δρομολογούνται στις πορθμειακές γραμμές Θάσου - Καβάλας με ευθύνη του ΥΕΝ σε καθημερινή βάση, 365 μέρες τον χρόνο και να υποχρεούνται όλα τα πλοία που δρομολογούνται στις γραμμές Θάσου - Καβάλας να εκτελούν βάρδια πλοίου επιφυλακής.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Οι γυναίκες από τη Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα» πραγματοποιεί η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά Αρχανών. Την παρουσίαση θα κάνει η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στον χώρο θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μικρασιατικά τραγούδια με τους Μανώλη Παπαδάκη στο ούτι - φωνή και Μαρία Σταυρακάκη στα κρουστά - φωνή.

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο στα Καλύβια Αγρινίου στη μνήμη των 59 εκτελεσμένων, σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ.

-- Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αφγανιστάν: 20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία αγάλματος Νίκης (φρούριο) και θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Ανοιχτές συγκεντρώσεις με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» οργανώνει η ΤΟ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη: Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ζαγκλιβερίου, θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ξυλούπολης, θα μιλήσει ο Γιάννης Καραμπίνος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης» οργανώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην Παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε Αδάμες και Κρυονέρι

Εκδηλώσεις με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε Αδάμες και Κρυονέρι.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στις Αδάμες, στην πλατεία Αδάμων (Πελοποννήσου και Φιγαλείας), η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με ομιλητή τον Κώστα Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέα του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.

Το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Κρυονέρι στο γήπεδο μπάσκετ (τέρμα αστικού λεωφορείου), η ΚΟΒ Διονύσου και Βορείων Χωριών του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βανδαλισμός από φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

Φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής βανδάλισαν τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Ανατολικού Τομέα του δήμου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Γυναικών Ε' Διαμερίσματος με τα εμετικά συνθήματα και τα ναζιστικά τους σύμβολα.

Εδρασαν για άλλη μια φορά θρασύδειλα και πάλι στο σκοτάδι, όπως τους ταιριάζει και λέρωσαν τους τοίχους, τα παράθυρα και τις πινακίδες των γραφείων που στεγάζονται οι δύο φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, αποδεικνύοντας πως ως γνήσια μαντρόσκυλα των αφεντικών, τους ενοχλεί η δράση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, του γυναικείου κινήματος.

Με ανακοίνωσή τους η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος (μέλος της ΟΓΕ) καταγγέλλουν την προκλητική δράση των ναζί, που με την κουκούλα της ανωνυμίας και την υπογραφή της Χρυσής Αυγής λέρωσαν τα γραφεία τους.

«Οσο κι αν καμώνονται ότι είναι δήθεν αντισυστημικοί, στην πραγματικότητα είναι όπλο του συστήματος, όπλο των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν καθημερινά τους λαούς, που σπέρνουν φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Είναι όπλο των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων ενάντια στους λαούς, όπλο των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημειώνουν.

Τονίζουν ότι «τα κάθε λογής φασιστοειδή είναι γελασμένα αν πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα κάμψουν το ηθικό και θα τρομοκρατήσουν τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του γυναικείου και αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος. Είναι ήδη καταδικασμένοι στη συνείδηση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας».

Καλούν τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουν απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού με τη δράση τους, μέσα από το λαϊκό κίνημα, στους αγώνες που αναπτύσσονται καθημερινά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ