ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ"
Πρόκληση στην πρόκληση

Αποθρασύνθηκε η διοίκηση της συνεταιριστικής επιχείρησης "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ", που χτες έδωσε εντολή να μεταφερθούν όσα εμπορεύματα υπήρχαν στο κατάστημα της Αμφιθέας, γράφοντας στα "παλιά της τα παπούτσια" εντολή της Ειρηνοδίκου Καλλιθέας που απαγορεύει μεταξύ άλλων και τη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητού περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και που ορίστηκε για τις 4/9.

Η παρέμβαση των εργαζομένων ήταν άμεση, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα και απέτρεψαν τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση, ενώ ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης έφτασε στο σημείο να καλέσει και την αστυνομία!

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν την περασμένη βδομάδα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αφού τους οφείλονται δεδουλευμένα και ένσημα πολλών μηνών. Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η Ειρηνοδίκης απαγορεύει επίσης και κάθε αλλαγή της νομικής και πραγματικής μορφής του "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ".

Στο μεταξύ κι ενώ υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων, αφού το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο, προκειμένου να παραδοθούν "καθαρά" στο νέο ιδιοκτήτη, το υπουργείο Εργασίας αγνοεί το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να συγκαλέσει σύσκεψη των εμπλεκομένων για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, παρότι αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση.

Οι εργαζόμενοι σε έκτακτη γενική τους συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, δήλωσαν για μια ακόμα φορά αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Ατμολέβητες - "βόμβες"!

Τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να αποφευχθούν φονικές εκρήξεις σαν εκείνη στη DIANA, κρούει η Πανελλαδική Ενωση Θερμαστών και καταγγέλλει την αδιαφορία των υπευθύνων απέναντι στις καταγγελίες της

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι θερμαστές Ξηράς,ώστε να μην ακουστεί ξανά και πουθενά ο οδυνηρός κρότος μιας φονικής έκρηξης όπως αυτός που συντάραξε πέρυσι το εργοστάσιο της DIANA στην Ξάνθη και που στοίχισε τη ζωή σε δύο εργαζόμενους. Οπως αυτός στη βιομηχανία ΚΙΛΒΑ στο Κιλκίς, όπου από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα ή στην ΚΟΛΓΚΕΪΤ,αλλά και στα πλυντήρια Αθανασιάδη στο Κορωπί, εκεί που ο ατμολέβητας εκτινάχτηκε σε απόσταση 500 μέτρων από την εγκατάσταση.

Οι καταγγελίες της Πανελλαδικής Ενωσης Θερμαστών Ξηράς προς τους αρμόδιους είναι πολλές. Αυτοί όμως, με πρωτεργάτη το υπουργείο Βιομηχανίας, κωφεύουν επιδεικτικά, αφού - όπως μας αναφέρει ο Κυριάκος Βαρβεράκης,πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Θερμαστών Ξηράς - "όλες οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες μας, μένουν αναπάντητες".

Χθες, αντιπροσωπεία της Ενωσης Θερμαστών επισκέφτηκε τη ΓΣΕΕ και συναντήθηκε με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, στον οποίο και ανέπτυξαν τις θέσεις τους. "Το πρόβλημα - όπως αναφέρει ο Κ. Βαρβεράκης - οφείλεται καθαρά στην αδράνεια του υπουργείου Βιομηχανίας και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας οι οποίες δε διενεργούν ελέγχους στις επιχειρήσεις που διαθέτουν ατμολέβητες, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην προσλαμβάνουν ειδικευμένους θερμαστές. Αυτό, όταν κάθε ατμολέβητας πρέπει να επιτηρείται οπτικοακουστικά από θερμαστή, ο οποίος θα πρέπει να κατέχει άδεια του υπουργείου Βιομηχανίας".

Αν και υπάρχει σχετικός νόμος που προβλέπει την ύπαρξη Θερμαστή στους ατμολέβητες, κάτι τέτοιο δεν τηρείται. "Ασχετα αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της ασυδοσίας - όπως μας αναφέρει ο Κ. Βαρβεράκης - στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις με ατμολέβητες δε διαθέτουν ειδικευμένους θερμαστές, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι ανύποπτοι εργαζόμενοι. Η έκρηξη στον υπερσύγχρονο ατμολέβητα της DIANA στην Ξάνθη απέδειξε ότι κανένα μέτρο ασφαλείας δεν είναι αρκετό, αν δεν υπάρχει επίβλεψη από θερμαστή".

Ακόμα και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αν και διαθέτει δύο ατμολέβητες, δε διαθέτει θερμαστές, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παραμονεύει τόσο για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όσο και για τους ασθενείς. Οι συνεχείς καταγγελίες της Πανελλαδικής Ενωσης Θερμαστών Ξηράς για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη, όπως και δεν έχει απαντηθεί ως αυτή τη στιγμή η επιστολή της Ενωσης προς το υπουργείο Βιομηχανίας, από το οποίο ζητείται "να διακοπεί η λειτουργία των ατμολεβήτων στο Ωνάσειο έως ότου προσληφθούν ειδικευμένοι θερμαστές".

"Για να λυθεί το πρόβλημα - εξηγεί ο συνδικαλιστής - πρέπει να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Βιομηχανίας, η οποία να προβλέπει και να επιτρέπει τον έλεγχο από συνδικαλιστές του κλάδου σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ατμολέβητες, ώστε να αντιμετωπίζονται οι παραλείψεις. Διαφορετικά, πολύ φοβούμαστε ότι οι εκρήξεις θα γίνουν καθεστώς".

Καταδικάζουν και οι 400 του ΜΙΝΙΟΝ

"Τη χυδαία επίθεση εναντίον του Χ. Κατσώτη από την εργοδοτική και κυβερνητική διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο του ΜΙΝΙΟΝ.Το σωματείο και οι 400 εργαζόμενοι, που υπογράφουν την ανακοίνωση, ζητάνε από την ηγεσία του Συνδέσμου να αποσύρει την άθλια ανακοίνωση που είχε εκδώσει, στην οποία επιδιδόταν σε ένα αντικομμουνιστικό συκοφαντικό ντελίριο, με αφορμή δηλώσεις του Χ. Κατσώτη - γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και στελέχους του ΚΚΕ - για την αδράνεια της ηγεσίας του συνδέσμου απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η ηγεσία του Συνδέσμου ως "απούσα από τους αγώνες των εργαζομένων", καθώς και ότι "στηρίζει με θέρμη τα κυβερνητικά μέτρα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του 8ωρου". Τονίζεται ότι αυτή "ενοχλήθηκε από τη δράση του Χ. Κατσώτη, γιατί κατήγγειλε την ασυδοσία των εργοδοτών, την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αδράνεια του σωματείου".

Τέλος, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Χ. Κατσώτη τονίζοντας στην ανακοίνωση που υπογράφουν ότι: "Τον γνωρίσαμε πολύ καλά από τη δράση του, ήταν και θα είναι δίπλα μας στην αγωνία και τα προβλήματά μας. Ηταν μαζί μας στην πάλη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και στην κυβερνητική προκλητική αδιαφορία".

Από τη φονική έκρηξη σε λέβητα της χαρτοβιομηχανίας DIANA
"Να δηλώσουμε αποφασισμένοι"

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καλεί στην κινητοποίηση της Παρασκευής

Επιστολή προς τα ΔΣ των Σωματείων της Θεσσαλονίκης απέστειλε χθες το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης,με την οποία τα καλεί να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει μαζί με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης την ημέρα των εγκαινίων της 63ης ΔΕΘ, Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στις 6 μμ, μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

"Στόχος της συγκέντρωσης", αναφέρεται, "είναι η προβολή των προβλημάτων και αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με την ανεργία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, τη λιτότητα και ιδιαίτερα την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις (8ωρο, συλλογικές συμβάσεις κ.ά.) που σηματοδοτεί ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις".

"Θεωρούμε ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε χρέος την ημέρα που ο πρωθυπουργός και το κλιμάκιο της κυβέρνησης θα ανακοινώνουν τις γνωστές εξαγγελίες και υποσχέσεις όπως κάθε χρόνο, εμείς οι εργαζόμενοι να προβάλουμε την πραγματική διάσταση των προβλημάτων αυτών που βιώνουμε καθημερινά και να δηλώσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη λύση τους", καταλήγει το κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Λιμάνι της ασυδοσίας

Πληθώρα παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας διαπιστώθηκε σε πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι της Ραφήνας, από έλεγχο που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Η κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, οι σοβαρές ελλείψεις στις οργανικές συνθέσεις ορισμένων επιβατικών πλοίων και η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από τα εξπρές δρομολόγια, κυριαρχούν και στα επιβατικά πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι της Ραφήνας,όπως διαπίστωσαν κατά τον χτεσινό τους έλεγχο συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Και σ' αυτό το λιμάνι οι εφοπλιστές δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος των ναυτεργατών, με τις "πλάτες" του υπουργείουΕμπορικής Ναυτιλίας και των λιμενικών αρχών.

Συγκεκριμένα ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος με την άδεια τόσο του τοπικού λιμεναρχείου, όσο και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και βέβαια με τη συγκατάθεση του ΥΕΝ, έχει μέσα στο ταχύπλοο επιβατικό σκάφος του "DOLPHIN 30" πέντε αλλοδαπούς ναυτεργάτες ως... επιβαίνοντες! Κανείς δε γνωρίζει τις σχέσεις εργασίας, ούτε και αν πληρώνονται! Ο ίδιος εφοπλιστής στο "Δελφίνι 2" αντί για έξι ναυτεργάτες πλήρωμα, έχει μόνο... τρεις, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα! Τα σκάφη ακινητοποιήθηκαν από τους ναυτεργάτες μέχρι την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επιβολή ποινών.

Στα πλοία ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ του εφοπλιστή Στρίντζη και ΠΗΝΕΛΟΠΗ του εφοπλιστή Αγούδημου, τα πληρώματα μέχρι χτες δεν είχαν πάρει δραχμή από τα εξπρές δρομολόγια που εκτελούν καθ' όλη τη θερινή περίοδο, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της συλλογικής σύμβασης. Μετά από την αγωνιστική παρέμβαση συνδικαλιστών και ναυτεργατών, οι δύο εφοπλιστές αναγκάστηκαν χτες να καταβάλουν ένα μέρος των οφειλών τους προς τα πληρώματα, ενώ οι ναυτεργάτες θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι την εξόφληση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ