ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μαύρο ρεκόρ με 10%!

Για πρώτη φορά η εγγεγραμμένη ανεργία τον Ιούλη "χτύπησε" 10%. Κατά 43,1% η αύξηση από τον περασμένο χρόνο. Μόλις ο ένας στους τρεις άνεργους επιδοτείται! Κάθε εργάσιμη μέρα του Ιούλη γίνονταν 1.543 απολύσεις

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η εγγεγραμμένη ανεργία τον περασμένο Ιούλη, φτάνοντας στο 10%,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Το μαύρο αυτό ρεκόρ σημειώνεται μέσα στο κατακαλόκαιρο, που συνήθως η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη λόγω της αύξησης της προσωρινής απασχόλησης, πράγμα που προοιωνίζεται ακόμα πιο δραματικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, μέσω της Διοίκησης του Οργανισμού, επαναλαμβάνει το στερεότυπο της αύξησης δήθεν της εγγεγραμμένης ανεργίας λόγω των προγραμμάτων που εκτελεί, τα οποία προϋποθέτουν την υποχρεωτική εγγραφή των ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού. Ωστόσο, βασικά προγράμματα του Οργανισμού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αφού ο ίδιος ο διοικητής του Κ. Ευστρατόγλου,επισημαίνει ότι "τα στοιχεία της αγοράς εργασίας" θα επηρεάζονται προς το ευνοϊκότερο από τη σταδιακή εφαρμογή τους τον Οκτώβρη και έπειτα.

Τον Ιούνη του 1998 η ανεργία είχε φτάσει στο 9,8% και τον Ιούλη του 1997 στο 6,99%!Με λίγα λόγια, η αύξηση της ανεργίας από τον Ιούνη ήταν 2% και από τον περασμένο Ιούλη 43,1%!

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλη έφτασαν τους 294.687,έναντι 288.299 τον Ιούνη και 196.976 τον Ιούλη του 1997. Από τους 294.687 οι 126.476 είναι άντρες και οι 168.211 γυναίκες, ενώ συνολικά επιδοτήθηκαν104.076,δηλαδή περίπου μόλις ο ένας στους τρεις!

Επίσης, τον Ιούλη έγιναν 38.586 απολύσεις, δηλαδή κάθε εργάσιμη μέρα του Ιούλη, γίνονταν κατά μέσο όρο 1.543 απολύσεις!

Το εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στα 2.938.301 και οι απασχολούμενοι στα 2.643.614.Τον Ιούλη του 1997 οι απασχολούμενοι ήταν 2.617.854,αυξήθηκαν δηλαδή κατά 25.760,την ίδια ώρα που οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 97.720!

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η εγγεγραμμένη ανεργία είναι μόλις το 67% του ποσοστού ανεργίας που δίνει η ΕΣΥΕ για το 1997, που παρ' ότι και αυτό υπολείπεται της πραγματικότητας, θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στο πραγματικό μέγεθος της ανεργίας.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζουν και την εικόνα κατά περιοχές. Ετσι, 107.167 άνεργοι είναι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, 2.622 στο υπόλοιπο Αττικής, 16.958 στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, 19.882 στην Πελοπόννησο, 2.950 στα Ιόνια νησιά, 7.182 στην Ηπειρο, 27.620 στη Θεσσαλία, 76.123 στη Μακεδονία, 9.180 στη Θράκη, 7.362 στα νησιά του Αιγαίου και 17.641 στην Κρήτη.

Νεκρός "προνομιούχος" εναερίτης

Φρικτό θάνατο βρήκε ο εναερίτης της ΔΕΗ Β. Παπαϊωάννου που χτυπήθηκε προχτές από το ρεύμα στην προσπάθειά του να επισκευάσει μετασχηματιστή που είχε υποστεί βλάβη από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βόλου. Να σημειωθεί ότι είναι το τέταρτο θανατηφόρο ατύχημα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που κάνει τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για "τόσο "προνομιούχους" εργαζόμενους της ΔΕΗ, που να κατέχουν τα πρωτεία στα εργατικά ατυχήματα".

Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος και δηλώνει ότι "θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να ελαφρύνει τον πόνο της". Ταυτόχρονα σημειώνει ότι πια "είναι υποχρέωση της ΔΕΗ να σκύψει με προσοχή στο πρόβλημα και να δώσει τις απαραίτητες λύσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας, με ενεργοποίηση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας, με προσλήψεις τεχνικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των συνεργείων".

Καταλήγοντας η ΓΕΝΟΠ, προειδοποιεί τη διεύθυνση της Επιχείρησης ότι δε θα αναμένει άλλο να ευαισθητοποιηθεί, αλλά θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα αναγκαστεί να το κάνει.

Μακραίνουν δραματικά οι "ουρές" των ανέργων στον ΟΑΕΔ
Συνάντηση για την ανεργία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

"Πολύ θερμός θα είναι ο χειμώνας που έρχεται στο κοινωνικό επίπεδο σ' όλη την Ευρώπη", δήλωσε στη Θεσσαλονίκη το μέλος της Γραμματείας του Δικτύου των Ευρωπορειών Π. Σπαντονί στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με την ευκαιρία της πρώτης διεθνούς συνάντησης των Ευρωπορειών που αρχίζει σήμερα στη Χαλκιδική.

Οπως ανακοίνωσε ο Π. Σπαντονί, μεγάλη διαδήλωση των ανέργων θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και την επόμενη μέρα προγραμματίζεται παγγερμανική δράση των ανέργων. Θα ακολουθήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Βιέννη και την Κολωνία, ενώστις επόμενες μέρες θα υπάρξει συντονισμένη δράση συνδικάτων και ανέργων με σειρά κινητοποιήσεων στη Γαλλία.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι ηγέτες και εκπρόσωποι των κινημάτων ανέργων της Γαλλίας και της Ιταλίας, γαλλικών συνδικάτων και των αριστερών τάσεων των εργατικών συνομοσπονδιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας, καθώς και της Τουρκίας, των Αυστριακών ανεξάρτητων συνδικάτων, μετανάστες και αγρότες από 12 χώρες, αντιρατσιστές και οικολόγοι, καθώς και αντιπροσωπεία της ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Σε κλείσιμο οδηγείται η AZEL

Σε κλείσιμο οδηγείται ακόμα ένα εργοστάσιο του Πειραιά, ενώ στο μακρύ κατάλογο της ανεργίας θα προστεθούν οριστικά ακόμα 136 εργαζόμενοι. Πρόκειται για την ΑΖΕΛ εργοστάσιο παραγωγής αμύλου - αμυλοσιροπιού και μαγιάς, το οποίο είχε σταματήσει από τον Μάη του περασμένου χρόνου την παραγωγή. Πριν δυο μήνες περίπου, με παρέμβαση του εισαγγελέα μπήκε στο εργοστάσιο "λουκέτο", ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένεται να μπει σύνδικος.

Οι φόβοι για το κλείσιμο το εργοστασίου είχαν εκφραστεί από τους εργαζόμενους καιρό πριν διακοπεί η παραγωγή. Ταυτόχρονα, με το σταμάτημα της παραγωγής τον περασμένο χρόνο, διακόπηκε και η εγκατάσταση φίλτρων στο εργοστάσιο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η διακοπή αυτή ήταν μια ισχυρή ένδειξη για την παραπέρα πορεία της προς το οριστικό κλείσιμο.

Αυτή τη στιγμή, τα χρέη του εργοστασίου στις τράπεζες ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ σε αρκετά εκατομμύρια ανέρχονται και τα "φέσια" στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα στην ΑΖΕΛ ξεκίνησαν από την περίοδο που ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήταν ο κ. Ροδόπουλος,ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, αφού ανέλαβε το εργοστάσιο φρόντισε να το φεσώσει σημαντικά, όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι, μπροστά στο επικείμενο λουκέτο, προχώρησαν τον περασμένο Φλεβάρη σε κινητοποιήσεις και συναντήθηκαν με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Το αίτημά τους ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Αντιμετώπισαν όμως απροθυμία παρέμβασης από την κυβέρνηση.

"ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ"
Καταστρατήγηση συμβάσεων

Καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης

Την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οικοδόμων από την εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" στις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στα πλαίσια διάνοιξης της Εγνατίας Οδού, αλλά και την παράνομη απόλυση όσων οικοδόμων δε δέχτηκαν μείωση των αποδοχών τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Συγκεκριμένα οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τη διάνοιξη της οδού ανέλαβαν απολογιστικά από την "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στις ανασκαφές απασχολούνται συνολικά 250 οικοδόμοι που αμείβονταν με βάση τη συλλογική τους σύμβαση, όταν αιφνιδιαστικά η δημόσια εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" αρνήθηκε να καταβάλει στις εταιρίες τα ημερομίσθια με βάση τη σύμβαση των οικοδόμων και την ασφάλισή τους και οι τελευταίες προχώρησαν στην εφαρμογή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως τους υποδείχτηκε. Παρά την υπόδειξη προς την εταιρία της Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης για εφαρμογή της σύμβασης των οικοδόμων, αλλά και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" αρνείται να την εφαρμόσει.

Το Συνδικάτο τονίζει στην ανακοίνωση πως, "εκπροσωπώντας τους 250 οικοδόμους στις ανασκαφές, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε την καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όσο και των υπολοίπων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως επίσης και των συνθηκών εργασίας που χαρακτηρίζονται επιεικώς μεσαιωνικές".

Ζητά την άμεση ανάκληση των παράνομων απολύσεων που επιβλήθηκαν στους οικοδόμους, γιατί δε δέχτηκαν μείωση των αποδοχών τους και καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει το νόμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ