ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς παμβολιώτικο συλλαλητήριο
  • Οι εργαζόμενοι του Βόλου αντιδρούν στην ανεργία και την αποβιομηχάνιση
  • Στο Εφετείο της Λάρισας διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας Βόλου"

ΛΑΡΙΣΑ.-

Παμβολιώτικο συλλαλητήριο, κατά της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, διοργανώνει, την Τετάρτη 12 του Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Ερμού και Καρτάλη, το Εργατικό Κέντρο Βόλου.Για την ίδια μέρα κήρυξε στάσεις εργασίας από τις 11 έως τις 3 μετά το μεσημέρι στα εργοστάσια και στους άλλους τόπους δουλιάς της περιοχής. Στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ του ΕΚΒ αποφάσισε, επίσης, να συγκαλέσει, την ερχόμενη Πέμπτη 6 του Ιούνη, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων για την καλύτερη προετοιμασία και επιτυχία του συλλαλητηρίου και των στάσεων εργασίας.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του Βόλου θ' απαιτήσουν αποτελεσματική και βιώσιμη λύση του προβλήματος της "Βαμβακουργίας", θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΑΓΕΤ από την Εθνική Τράπεζα στους Ιταλούς, θα εναντιωθούν στο νέο κύμα απολύσεων που ετοιμάζουν πολλές βιομηχανίες της περιοχής ("Καλώδια Βόλου", ΒΙΟΣΩΛ, ΒΙΟΠΑΛ, ΕΥΡΗΚΑ, "Χαλυβουργική" κ. ά.) και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για το σταμάτημα της αποβιομηχάνισης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ταυτόχρονα θα καταγγείλουν την αντεργατική πολιτική της συνεχούς και βαριάς λιτότητας, που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις - ευθυγραμμιζόμενες με τις επιταγές της ΕΕ - η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν συνεχώς από το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι και να πλουτίζουν οι βιομήχανοι.

Οι εργαζόμενοι του Βόλου επιζητούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη, στον αγώνα τους, των άλλων λαϊκών τάξεων - αγρότες, ΕΒΕ - που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και τους καλούν σε κοινό μέτωπο πάλης για την απόκρουση και στη συνέχεια την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  • Στο μεταξύ, για τις 21 του Ιούνη ανέβαλε το Εφετείο της Λάρισας, την εκδίκαση της αγωγής των τραπεζών, με την οποία ζητούν να τεθεί η "Βαμβακουργία" σε εκκαθάριση. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας" πήγαν στη Λάρισα και διαδήλωσαν έξω από τα δικαστήρια και στους δρόμους της πόλης, ζητώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης.
"Η ανεργία είναι απανθρωπιά"

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λισαβόνα οι εργασίες του Συνεδρίου της Πορτογαλικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης "Ιντερσυντικάλ"

Ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι εργασίες του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της μαζικότερης τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Πορτογαλίας,της "Ιντερσυντικάλ" (υπάρχουν άλλες δύο), με την εκλογή των νέων οργάνων της. Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν 35 ξένες αντιπροσωπείες, είναι: "Ανάπτυξη με εργασία καλά αμειβόμενη".

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χτες, (υπό τη μουσική υπόκρουση της Διεθνούς των Εργατών) ο συντονιστής γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ντασίλβα,επισήμανε, μιλώντας στους 2.641 αντιπροσώπους ότι στα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο, η "Ιντερσυντικάλ" απέκτησε 54.839 νέα μέλη.

Ο γραμματέας της "Ιντερσυντικάλ" τόνισε ότι "πέρασαν τρία χρόνια μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων", οι οποίες οφείλονται στην οικονομική κυβερνητική πολιτική. Στην τριετία 92 - 95 η αύξηση της ανεργίας έφτασε στο 74%, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία και οι άνεργοι έφτασαν τις 500 χιλιάδες. Ετσι η Πορτογαλία είχε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανεργίας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ηγετικό στέλεχος της Συνομοσπονδίας επισήμανε την ανάγκη δράσης από τα κάτω, για ριζικές αλλαγές και ανατροπή αυτής της πολιτικής, ενώ ως στόχο πρώτης προτεραιότητας έθεσε την απόσυρση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου, με το οποίο διευρύνεται η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Πρότεινε, επίσης, ενότητα δράσης με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά κατάγγειλε μια από αυτές, την UZT,για τη συμβιβαστική στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο.

O γραμματέας της Συνομοσπονδίας σημείωσε επίσης: "Η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί σε επιδείνωση των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Η είσοδος νέων τεχνολογιών που αξιοποιείται στην οργάνωση της εργασίας από το κεφάλαιο, προσωρινά οδηγεί στην ενίσχυση της εργοδοτικής δύναμης". Επισήμανε, επίσης, το μεγάλο ποσοστό ανέργων μακράς διάρκειας της Πορτογαλίας, που πλήττει κυρίως νέους, ηλικιωμένους και γυναίκες. Επίσης κάθε χρόνο 5.000 πτυχιούχοι ΑΕΙ γράφονται απευθείας στους καταλόγους της ανεργίας.

Εισηγητικά επισημάνθηκε ότι πρέπει να στηριχτεί η βιομηχανία και η γεωργία, και απαιτήθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο περιβάλλον και σε κοινωνικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον γραμματέα, ότι "για μας η ανεργία δεν είναι αριθμοί και νούμερα, είναι απανθρωπιά".

Αναφερόμενος στην επαγγελματική κατάρτιση, ο γραμματέας της "Ιντερσυντικάλ" είπε ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε συγκεκριμένα πορτοφόλια για πλουτισμό. Κατέληξε, τονίζοντας ότι χρειάζονται "συνδικάτα αποτελεσματικά, αντιπροσωπευτικά, ενεργά, μαζικά. Ετσι θα πάμε στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και με την ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών στελεχών".

Στο χαιρετιστήριό του, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι "απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, μπορούμε και πρέπει να αντιτάξουμε τον ενιαίο συντονισμένο ταξικό αγώνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Σκανδαλώδη προνόμια στον Λελάκη

ΧΑΛΙΚΙΔΑ.-

Ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση απολαμβάνει ο εφοπλιστής Λελάκης,στον οποίο έχουν επινοικιαστεί απ' το '89, τα Ναυπηγεία Αυλίδας έναντι εξευτελιστικού τιμήματος και ο οποίος σταμάτησε να καταβάλλει ακόμα και τις δόσεις από την τελευταία ρύθμιση των χρεών του, χωρίς να έχει "κουνηθεί φύλλο" μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, ο εφοπλιστής δεν τηρεί ούτε την υποχρέωσή του να καταβάλλει το 2% του μηνιαίου τζίρου και ούτε εκπληρώνει τις άλλες συμβατικές του υποχρεώσεις. Μάλιστα, από την τελευταία ρύθμιση που έγινε για τα 400 εκατ. δραχμές χρέη του - από τη μη καταβολή του 2% και των ενοικίων - κατέβαλε μόνο τις τρεις πρώτες δόσεις, δηλαδή περίπου 120 εκατ. δρχ. και έκτοτε σταμάτησε να πληρώνει.

Οι "επιδόσεις" του εφοπλιστή δε σταματούν εδώ. Σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα δάνεια που έχει λάβει κατά καιρούς από διάφορες τράπεζες, όπως από την Εθνική, προκειμένου να πραγματοποιήσει συγκεκριμένους στόχους, που ποτέ δεν υλοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιδότηση ενός δισ. δρχ. που πήρε για τη μετασκευή πλοίου σε κρουαζιερόπλοιο, με τον όρο να υψώσει την ελληνική σημαία, ειδάλλως τα χρήματα θα επιστρέφονταν. Η ελληνική σημαία ποτέ δεν υψώθηκε, αλλά ούτε και τα χρήματα επιστράφηκαν! Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων έχουν γίνει καθεστώς.

Το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στους στόχους του εφοπλιστή είναι μια νέα επιδότηση δισ. δρχ., για μετατροπή σε κρουαζιερόπλοιο μεγάλου καραβιού που έχει πάρει από ανατολική χώρα, καθώς και η ανανέωση της σύμβασης με την ΕΤΒΑ, η οποία λήγει την 1η Γενάρη του '97, αξιοποιώντας σαν εκβιαστικό ατού τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Σε αντίσταση καλεί η "Συσπείρωση"

Την "εγκληματική" πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στη συρρίκνωση και τη διάλυση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και επισημαίνει πως στόχος των δήθεν μέτρων "κοινωνικής προστασίας" που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι η δραστική μείωση του προσωπικού (κατά 420 άτομα σε πρώτη φάση), ώστε πιο γρήγορα να ξεπουληθεί σε έναν νέο ιδιώτη.

Οπως σημειώνει η παράταξη, παρά το γεγονός ότι Περατικός παράτησε τα ναυπηγεία, αφήνοντας χρέη 22 δισ. δραχμών (τώρα ζητά 20 δισ. δρχ. γιατί ζημιώθηκε), η κυβέρνηση εκβιαστικά και με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του σωματείου, έθεσε τα ναυπηγεία σε εκκαθάριση για να τα ξεπουλήσει σε έναν νέο ιδιώτη. Επισημαίνει, δε, πως το επιχείρημα τότε της πλειοψηφίας για την αποδοχή της εκκαθάρισης ήταν ότι έτσι θα αγωνιστούν από καλύτερες θέσεις και διερωτάται: "Μετά από 9 μήνες στην εκκαθάριση και σήμερα που ανακοινώθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για τα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα, είμαστε από καλύτερες θέσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ναυπηγείου; ". Υπογραμμίζει δε ότι η εμμονή της πλειοψηφίας στην ίδια λογική, αν δεν είναι από συνδικαλιστική άγνοια, τότε μπορεί να κατηγορηθεί για ξεπούλημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Επίσης επισημαίνει ότι τα λεγόμενα μέτρα "κοινωνικής προστασίας" βάζουν σε ομηρία όλους τους εργαζόμενους και σημειώνει ότι η πλειοψηφία δεν ενημερώνει τους συναδέλφους για τη μόνιμη ανεργία που τους περιμένει όταν φύγουν "οικειοθελώς", δε βοηθάει τους προσυνταξιοδοτηθέντες να κατανοήσουν τον αγώνα που χρειάζεται για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και το ότι με τις μετατάξεις ένας σοβαρός αριθμός εργαζομένων γίνεται έρμαιο πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικάντηδες της σημερινής πολιτικής.Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ενάντια σε αυτούς που θέλουν τη διάλυση των ναυπηγείων και προτείνει: Να σταματήσει η εκκαθάριση τώρα και να διοριστεί διοίκηση απ' το δημόσιο. Να γίνουν οι επενδύσεις τώρα, να διαμορφωθούν στις σημερινές τιμές τα έργα του Πολεμικού Ναυτικού και του ΟΣΕ. Να παρέμβει η επιχείρηση στα μεγάλα έργα. Να "παγώσουν" οι διαδικασίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μόνο με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα έχουν μέλλον τα ναυπηγεία στη χώρα.

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην κλείσει η ""Βαμβακου

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην κλείσει η "Βαμβακουργία"

  • Τη διαβεβαίωση ότι στην αποστολή του υπουργείου Εργασίας στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας,που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 3 μέχρι τις 20 Ιούνη, δε θα συμμετέχει σύσσωμο το ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας - όπως έχει αποφασιστεί - έλαβε ο Γ. Σταυρόπουλος, στέλεχος της ΕΣΑΚ και ένας από τους τρεις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ στο ΔΣ της Εστίας, από τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ