ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τη λύση θα δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τις διαφορετικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να δώσει τελικά λύση στο επίμαχο θέμα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που καταταλαιπωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες εδώ και ένα χρόνο περίπου και όπως φαίνεται θα τους ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη καιρό.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,σε δήλωσή του χτες είπε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τα "αντικειμενικά" κριτήρια θα λυθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ."Επειδή έχει υπάρξει αμφιβολία γύρω από τα αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με κάποιες σποραδικές και μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις, το ζήτημα αυτό θα λυθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με αναίρεση υπέρ του νόμου που ασκήθηκε από τη Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων".

Να θυμίσουμε ότι στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάρα πολλές υποθέσεις με τα "αντικειμενικά" κριτήρια από αγωγές που έχουν κάνει ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν αποκλείεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα δικαστήρια έχουν εκδώσει μέχρι τώρα αντικρουόμενες αποφάσεις για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου 2214/94, με τον οποίο καθιερώθηκαν τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Παρουσιάζεται το οξύμωρο φαινόμενο το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης να έχει εκδώσει αποφάσεις όπου κρίνει ότι ο νόμος για τα "αντικειμενικά" κριτήρια είναι αντισυνταγματικός, ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας με παρεμφερείς αποφάσεις του έκρινε το νόμο συνταγματικό.

Συγκεκριμένα, απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικαίωσε μία οδοντίατρο και ανέστειλε την είσπραξη φόρου, συνολικού ποσού 437.527 δραχμών, που είχε προσδιορίσει η Εφορία. Μετά από αυτή την απόφαση ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις από το ίδιο δικαστήριο.

Αντίθετα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε συνταγματικό το νόμο 2214/94 και απέρριψε αγωγές που έκαναν ελεύθεροι επαγγελματίες, με τις οποίες ζητούσαν να ανακληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 1995.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Ο "Ριζοσπάστης" συγκαταλέγεται μεταξύ των επιλεχθέντων εφημερίδων για τη δημοσίευση ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ, καθώς και για την πρόσκληση γενικών συνελεύσεων των εταιριών αυτών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Νέα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων ανακοίνωσε η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Οι καταθέσεις του απλού ταμιευτηρίου μέχρι 1 εκατ. δρχ. λαμβάνουν τόκο 12,5% και 13% από 1 μέχρι 10 εκατ. δρχ. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιούνη.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Σε από κοινού δημιουργία πιστωτικής κάρτας (co branded) προχωρούν η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρία ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος". Η νέα κάρτα είναι τύπου "Βίζα" και ονομάζεται "Κάπα Visa".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 9 δισ. δρχ. αποφάσισε η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς. Η αύξηση θα γίνει με κεφαλαιοποίηση (μετοχοποίηση) αποθεματικών και αύξηση της ονομαστικής αξίας των 4 εκατ. παλαιών μετοχών από 240 σε 1.200 δρχ. η μια και με έκδοση και δωρεάν διανομή 800 χιλ. νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1.200 δρχ. στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 2 νέες προς 10 παλαιές. Η αύξηση θα γίνει επίσης με καταβολή μετρητών ύψους 9 δισ. δρχ. και παράλληλη έκδοση 3,6 νέων εκατ. μετοχών και τιμή διάθεσης 2.500 δρχ. η κάθε μια με προτίμηση - εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον - 9 προς 10 στους παλαιούς μετόχους. Η γενική συνέλευση αποφάσισε, επίσης, τη διανομή μερίσματος ύψους 250 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση του 1995. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς θα φτάσουν τα 21 δισ. δρχ., ενώ το ποσό της αύξησης των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα της τράπεζας.

ΝΟΜΟΙ: Πρεσβείες και προξενεία ιδρύονται από την κυβέρνηση σε σειρά νέων χωρών των αποσχισθεισών Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας. Επ' αυτού, ο νόμος 2398 δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος του ΦΕΚ 89 της 27ης Μάη 1996.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Διαγωνισμό βιτρίνας, από τις 30 Ιούνη μέχρι τις 7 Ιούλη, στα πλαίσια της Ναυτικής Βδομάδας, διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης. Τα κριτήρια επιλογής είναι θάλασσα - ναυτική ιστορία, αισθητική εμφάνιση και εμπορικότητα. Στις βιτρίνες που θα διακριθούν θα δοθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι, ενώ θα δοθούν αναμνηστικές περγαμηνές σε όλους τους συμμετασχόντες. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται στα γραφεία του συλλόγου, Λουδοβίκου 1, μέχρι 28 Ιούνη 1996.

Μαγειρεύονται μέτρα περιορισμού των καταναλωτικών δανείων

Περιορισμούς στη χορήγηση των καταναλωτικών δανείων και άλλα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας πρόκειται να ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας μέσα στις επόμενες μέρες - και πάντως πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως διαβεβαίωσε αρμόδιο στέλεχος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει μέσα από έκδοση εγκυκλίων,μεταξύ άλλων και για τα δάνεια σε συνάλλαγμα,ώστε να μη θίγεται το καθεστώς της απελευθερωμένης τραπεζικής αγοράς. Θα υπάρξουν όμως συνεχείς έλεγχοι επί των εμπορικών τραπεζών, σε μια νέα προσπάθεια χαλιναγώγησης των άκρατων ρυθμών πιστωτικής επέκτασης που ακολουθούν. Αξιο υπενθύμισης είναι πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μόλις προ διετίας απελευθέρωσε σειρά παραμέτρων σχετιζόμενων με τα καταναλωτικά δάνεια (επιτόκια, δόσεις, χρόνος εξόφλησης κτλ. ), προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να τονώσει τη ζήτηση της οικονομίας που δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα από την πολιτική λιτότητας.

  • Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της νομισματικής επέκτασης στο 10,9% παρατηρήθηκε τον Απρίλη του 1996 σε σχέση με τον Απρίλη του 1995. Ο σχετικός δείκτης υπολογίζεται με βάση τα μετρητά που κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα που δείχνουν οι τράπεζες σε ιδιωτικές καταθέσεις, ρέπος και τραπεζικά ομόλογα(όχι ομόλογα δημοσίου). Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο δείκτης να κυμανθεί εντός ορίων 6% - 9%.
ΕΤΒΑ ΦΑΪΝΑΝΣ
Στυλοβάτης των ιδιωτικοποιήσεων

Σε 16 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν μέχρι στιγμής από το κράτος σε ιδιώτες ολικά ή μερικά και την εκκαθάριση των οποίων ανέλαβε η ΕΤΒΑ FINANCE (Φάινανς), θυγατρική της ΕΤΒΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα Ναυπηγεία "Νεώριο Σύρου", τα Ναυπηγεία ΝΑΥΣΙ, η "Πειραϊκή Πατραϊκή" (Σάμου, Καρπενησίου, Σύρου, Νέας Ιωνίας) και η ΕΛΒΙΚ. Σε διαδικασία διαγωνισμού είναι άλλες 15 περίπου επιχειρήσεις, επίσης "προωθούμενες" από την ΕΤΒΑ FINANCE.

Στην εταιρία τοποθετήθηκε πρόσφατα νέα διοίκηση με πρόεδρο του ΔΣ τον Κ. Νικολή,υποδιοικητή της ΕΤΒΑ, και γενικό διευθυντή τον Γ. Αποστολίδη,οικονομολόγο, μετά την αποχώρηση του Ι. Μπιτάκη,ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Η ETBA FINANCE έχει ως σκοπό την παροχή κάθε είδους χρηματοοικονομικών συμβουλών, την εκπόνηση μελετών, τη διαμεσολάβηση και διαπραγμάτευση για λογαριασμό τρίτων θεμάτων εκπροσώπησης επενδυτικών σχεδίων. Σημαντικό επίσης έργο της εταιρίας είναι η ολοκλήρωση διαδικασιών μεταβίβασης, εξυγίανσης, εκκαθάρισης προβληματικών ή μη εταιριών και φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.

Συμβούλιο EΚΟΦΙΝ τη Δευτέρα

Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (EΚΟΦΙΝ) στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Ιουνίου 1996, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα στο Συμβούλιο εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς EΚΟΦΙΝ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας, είναι οι γενικοί προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής, η έκθεση προόδου για την προετοιμασία του γ σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και η προσωρινή έκθεση για την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη διάρκεια του γεύματος, που θα είναι από κοινού με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της απασχόλησης στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα στο α' τρίμηνο του '96

Αυξημένη εμφανίστηκε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, στο πρώτο τρίμηνο του 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο όγκος, με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1996,ανήλθε σε 11.704 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 9.027 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου του 1995, δηλαδή αυξήθηκε κατά 29,7%.

Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 64% στο Νομό Αττικής και αύξηση 18,5% στην υπόλοιπη χώρα. Ας σημειωθεί ότι στα νησιά Αιγαίου και στην Πελοπόννησο ο οικοδομικός όγκος σημείωσε μείωση κατά2,8% και 4,3% αντίστοιχα. Στη Μακεδονία ο όγκος αυξήθηκε κατά 20,3% και στη Θράκη αυξήθηκε κατά 104,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μόνο το μήνα Μάρτη, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 4.586 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 4.046 χιλιάδων κυβικών μέτρων τον αντίστοιχο μήνα του 1995, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3%.Στο Νομό Αττικής ο όγκος των εκδοθεισών αδειών, παρουσίασε αύξηση κατά 56,5%.Τέλος, ο Νομός Αττικής το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 1996 συμμετέχει κατά 31,1% στο συνολικό όγκο, έναντι 24,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 1996.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ