ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολα τα μέσα... από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Μπροστά στην απειλή ήττας του Μπορίς Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές μπαίνουν σε λειτουργία οι πάντες και τα πάντα: Και οι εμφανίσεις υποστήριξης του Γιέλτσιν από μέρους των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλων των άλλων θρησκειών, αλλά και η υποστήριξή του από μάγους και αστρολόγους, από κείνους δηλαδή εναντίον των οποίων αγωνίζονταν πάντα οι πατέρες της Εκκλησίας. Στις 28 Μάη στα τείχη του Κρεμλίνου 40 μάγοι, κομπογιαννίτες, μέντιουμ, αστρολόγοι πραγματοποίησαν πικετοφορία υποστήριξης του Γιέλτσιν, την οποία οργάνωσαν μερικές οργανώσεις μάγων και αστρολόγων της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας των Μάγων, Ιβάν Κουλιμπιάκιν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νίκη του Γιέλτσιν, διότι "το ενεργειακό απόθεμα του πρώτου Προέδρου της χώρας δεν έχει εξαντληθεί". Χτες, η τηλεόραση πληροφόρησε ότι ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Αστρολογικής Ενωσης, Αλεξέι Πένζενσκι, δήλωσε ότι "οι πλανήτες και τα άστρα" είναι ευνοϊκά υπέρ της νίκης του Γιέλτσιν.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους γιελτσινικούς - διορατικούς και μάντες εμφανίστηκε μια νέα φιγούρα και, μάλιστα, δυσοίωνη, διότι κατέχει υψηλή κρατική καρέκλα στο Κρεμλίνο. Πρόκειται για τον σύμβουλο του Γιέλτσιν, Γκεόργκι Σατάροφ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε την προβοκατόρικη αντικομμουνιστική δήλωση ότι "ετοιμάζουν τον πληθυσμό της χώρας για την παράνομη αρπαγή της εξουσίας μετά τη νίκη του Γιέλτσιν στις εκλογές", για την οποία δεν έχει καμιά αμφιβολία. Ακόμα, ο Σατάροφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει "μαχητικά αποσπάσματα", που θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα πριν από τις 16 Ιούνη. Πρόκειται μήπως για παραλήρημα; Οχι. Μια βδομάδα τώρα στις ρωσικές εφημερίδες κυκλοφορούν "κατάλογοι δημοκρατών που θα απομονωθούν (εξοντωθούν)", τους οποίους παρέδωσαν στον Τύπο είτε "για αυτοδιαφήμιση" μέλη των "μαχητικών αποσπασμάτων", είτε "μαθεύτηκε από..." Ολα αυτά δεν είναι παρά προετοιμασία της κοινής γνώμης για κάτι άλλο. Για ποιο πράγμα; Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και επισκέψεις ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων σε μονάδες της στρατιωτικής περιφέρειας Μόσχας. Ενας απ' αυτούς είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, στρατηγός Κονσταντίν Κομπέτς, ο οποίος, ως γνωστό, κατά το συνταγματικό πραξικόπημα του Γιέλτσιν τον Οκτώβρη 1993 ήταν επικεφαλής της επίθεσης ενάντια στο Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας και της καταστολής των υποστηρικτών του Συντάγματος.

Ο κομμουνιστής βουλευτής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για ζητήματα Ασφάλειας και Αμυνας, Βίκτορ Ιλιούχιν, μετά τα πρώτα δημοσιεύματα περί "κομμουνιστών μαχητών", ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία να ερευνήσει αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες. Ούτε ο Σατάροφ έδωσε κάποιο παράδειγμα. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία απάντηση.

ΣΟΥΔΑΝ
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν παραμένουν η βασική μέθοδος άσκησης του σκληρού ελέγχου που ασκεί, εφτά χρόνια μετά το πραξικόπημα του Ιούνη του 1989, το καθεστώς που έφερε στην εξουσία τον Πρόεδρο Ομάρ Μπερσίρ, ανακοίνωσε σε χτεσινή έκθεσή της η "Διεθνής Αμνηστία".

"Το Μάρτη του 1996, η κυβέρνηση έκανε εκλογές για να γίνει πολιτική κυβέρνηση. Αλλά αυτές οι εκλογές δεν άλλαξαν τίποτα στο ποιος κατέχει την εξουσία ή στη χρήση της συστηματικής καταπίεσης ως μεθόδου εξασφάλισης του ελέγχου", υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση, καταγγέλλοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας "σκόπιμα σκοτώνουν ενήλικες και απαγάγουν παιδιά σε μία τακτική πολέμου". Σύμφωνα με τη "Διεθνή Αμνηστία", μερικά από τα παιδιά που "εξαφανίζονται" κρατούνται για λύτρα, μερικά γίνονται οικιακοί υπηρέτες - σκλάβοι, ενώ άλλα καταλήγουν σε κυβερνητικά σχολεία που λειτουργούν σαν στρατόπεδα!

Τέλος, η οργάνωση εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τον περασμένο μήνα την επιβολή κυρώσεων κατά του Σουδάν, για την ανάμειξή του στη διεθνή τρομοκρατία, "τα κράτη - μέλη του Οργανισμού δείχνουν απρόθυμα να πάρουν ακόμη και περιορισμένα μέτρα για να καταπολεμήσουν τον τρόμο στον οποίο υποβάλλεται ο σουδανικός λαός".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επιτυχία των δυνάμεων του ΙΡΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Στις εκλογές που διεξήχθησαν χτες, οι υποστηρικτές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) εύκολα συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να αντιπροσωπευτούν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, όμως άλλα μικρότερα κόμματα δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.

Μερικά μόνο αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν γίνει γνωστά χτες το βράδυ από τις 18 περιφέρειες της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου από κάθε περιφέρεια θα εκλεγούν 5 αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε ένα φόρουμ στο Μπέλφαστ. Αλλοι 20 αντιπρόσωποι θα επιλεχθούν από τα πρώτα 10 κόμματα. Μόνο τα κόμματα που θα αντιπροσωπευτούν στο 110μελές φόρουμ θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μικρότερες ομάδες διαπραγμάτευσης σχετικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα ξεκινήσει στις 10 του Ιούνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, φαίνεται να έχει αυξήσει τις ψήφους του, παρά την πρόσφατη ανάκληση της κατάπαυσης του πυρός. Αλλα, καινούργια κόμματα όπου συμμετέχουν προτεστάντες και καθολικοί, δεν κατορθώνουν να λάβουν τις απαιτούμενες ψήφους. Παράλληλα, οι προτεστάντες είχαν διασπαστεί σε διάφορα μικρά κόμματα.

Το Σιν Φέιν κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του στους καθολικούς εργάτες, ιδιαίτερα στο δυτικό Μπέλφαστ. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, βλέποντας την καταμέτρηση των ψήφων υποστήριξε ότι κατέχει "διαπραγματευτική εντολή" από τους ψηφοφόρους και έτσι τώρα θα μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακοινώσει ο ΙΡΑ νέα κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, οι αντίπαλοί του, κατηγόρησαν το Σιν Φέιν για νοθεία, όμως, η ηγεσία του αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σύνοδος - "τομή" για το μέλλον του ΝΑΤΟ

Οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την ομιλία του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Πρόκειται για μια "ιστορική πρεμιέρα", όπως χαρακτηρίζεται, μιας και για πρώτη φορά συνέρχεται σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα η σύνοδος αυτή έχει ήδη αναγορευτεί σε "σύνοδο - τομή" με τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν για την προσαρμογή της Συμμαχίας στις νέες συνθήκες, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Στη σύνοδο αυτή του Βερολίνου θα συμμετάσχει και η Γαλλία ύστερα, από 30 χρόνια αποχής σε επίπεδο υπουργού Αμυνας, η οποία θα συμμετάσχει στη σύνοδο του "Συμβουλίου Συνεργασίας" που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα. Σε αυτή θα πάρουν μέρος οι 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες 27 χώρες, κυρίως από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και μια ξεχωριστή συνάντηση, ονόματι "16+1", των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας με τον Ρώσο ομόλογό τους Γιεβγκένι Πριμακόφ.

Την ίδια μέρα θα συνέλθει και η λεγόμενη "Ομάδα Επαφής για τη Βοσνία" - ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία - με τη συμμετοχή του Καρλ Μπιλντ, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας του Ντέιτον και ειδικότερα - σύμφωνα με πληροφορίες - τη μεθόδευση για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς. Ενώ, θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης IFOR και μετά το Δεκέμβρη.

Ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ Γ. Ζιουγκάνοφ, σε ένα στιγμιότυπο της προεκλογικής του εκστρατείας

Προσφορές για τη σοσιαλιστική Κούβα

Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ,μητέρας αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Τασούλα Μαζαράκη.

* * *

Ο Νίκος Ελευθεριάδης πρόσφερε 30.000 δρχ.

* * *

Η Σταυρούλα Μπέτζιου πρόσφερε 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της αξιοσέβαστης και αξέχαστης ΤΑΣΙΑΣ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ,μητέρας της αγαπημένης φίλης μου Κίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Τασούλα Μαζαράκη.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.-

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι έλαβε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με την υποστήριξη του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Από τους 621 βουλευτές, οι 322 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης Πρόντι και 299 κατά, ενώ 11 βουλευτές απείχαν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει από την περασμένη Παρασκευή την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας.

Τον περασμένο μήνα, ο συνασπισμός της "Ελιάς", του Πρόντι, στις γενικές εκλογές δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή και αναγκάστηκε να βασιστεί στην υποστήριξη των 35 βουλευτών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ομως, ο ηγέτης της Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του παρέχει "υπό όρους την ψήφο εμπιστοσύνης".

Λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να επισπεύσουν την αποκέντρωση της χώρας λέγοντας ότι ο φεντεραλισμός είναι ο πρώτος στόχος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Τζιανκάρλο Φοσκάλε, αντιπρόεδρος του ομίλου "Φινινβέστ" του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνελήφθη χτες στο Μιλάνο στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για σκάνδαλα διαφθοράς, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ