Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολα τα μέσα... από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Μπροστά στην απειλή ήττας του Μπορίς Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές μπαίνουν σε λειτουργία οι πάντες και τα πάντα: Και οι εμφανίσεις υποστήριξης του Γιέλτσιν από μέρους των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλων των άλλων θρησκειών, αλλά και η υποστήριξή του από μάγους και αστρολόγους, από κείνους δηλαδή εναντίον των οποίων αγωνίζονταν πάντα οι πατέρες της Εκκλησίας. Στις 28 Μάη στα τείχη του Κρεμλίνου 40 μάγοι, κομπογιαννίτες, μέντιουμ, αστρολόγοι πραγματοποίησαν πικετοφορία υποστήριξης του Γιέλτσιν, την οποία οργάνωσαν μερικές οργανώσεις μάγων και αστρολόγων της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας των Μάγων, Ιβάν Κουλιμπιάκιν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νίκη του Γιέλτσιν, διότι "το ενεργειακό απόθεμα του πρώτου Προέδρου της χώρας δεν έχει εξαντληθεί". Χτες, η τηλεόραση πληροφόρησε ότι ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Αστρολογικής Ενωσης, Αλεξέι Πένζενσκι, δήλωσε ότι "οι πλανήτες και τα άστρα" είναι ευνοϊκά υπέρ της νίκης του Γιέλτσιν.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους γιελτσινικούς - διορατικούς και μάντες εμφανίστηκε μια νέα φιγούρα και, μάλιστα, δυσοίωνη, διότι κατέχει υψηλή κρατική καρέκλα στο Κρεμλίνο. Πρόκειται για τον σύμβουλο του Γιέλτσιν, Γκεόργκι Σατάροφ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε την προβοκατόρικη αντικομμουνιστική δήλωση ότι "ετοιμάζουν τον πληθυσμό της χώρας για την παράνομη αρπαγή της εξουσίας μετά τη νίκη του Γιέλτσιν στις εκλογές", για την οποία δεν έχει καμιά αμφιβολία. Ακόμα, ο Σατάροφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει "μαχητικά αποσπάσματα", που θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα πριν από τις 16 Ιούνη. Πρόκειται μήπως για παραλήρημα; Οχι. Μια βδομάδα τώρα στις ρωσικές εφημερίδες κυκλοφορούν "κατάλογοι δημοκρατών που θα απομονωθούν (εξοντωθούν)", τους οποίους παρέδωσαν στον Τύπο είτε "για αυτοδιαφήμιση" μέλη των "μαχητικών αποσπασμάτων", είτε "μαθεύτηκε από..." Ολα αυτά δεν είναι παρά προετοιμασία της κοινής γνώμης για κάτι άλλο. Για ποιο πράγμα; Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και επισκέψεις ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων σε μονάδες της στρατιωτικής περιφέρειας Μόσχας. Ενας απ' αυτούς είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, στρατηγός Κονσταντίν Κομπέτς, ο οποίος, ως γνωστό, κατά το συνταγματικό πραξικόπημα του Γιέλτσιν τον Οκτώβρη 1993 ήταν επικεφαλής της επίθεσης ενάντια στο Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας και της καταστολής των υποστηρικτών του Συντάγματος.

Ο κομμουνιστής βουλευτής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για ζητήματα Ασφάλειας και Αμυνας, Βίκτορ Ιλιούχιν, μετά τα πρώτα δημοσιεύματα περί "κομμουνιστών μαχητών", ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία να ερευνήσει αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες. Ούτε ο Σατάροφ έδωσε κάποιο παράδειγμα. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ