Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ" ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τη λύση θα δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τις διαφορετικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να δώσει τελικά λύση στο επίμαχο θέμα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, που καταταλαιπωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες εδώ και ένα χρόνο περίπου και όπως φαίνεται θα τους ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη καιρό.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,σε δήλωσή του χτες είπε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τα "αντικειμενικά" κριτήρια θα λυθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ."Επειδή έχει υπάρξει αμφιβολία γύρω από τα αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με κάποιες σποραδικές και μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις, το ζήτημα αυτό θα λυθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με αναίρεση υπέρ του νόμου που ασκήθηκε από τη Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων".

Να θυμίσουμε ότι στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν πάρα πολλές υποθέσεις με τα "αντικειμενικά" κριτήρια από αγωγές που έχουν κάνει ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν αποκλείεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα δικαστήρια έχουν εκδώσει μέχρι τώρα αντικρουόμενες αποφάσεις για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου 2214/94, με τον οποίο καθιερώθηκαν τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Παρουσιάζεται το οξύμωρο φαινόμενο το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης να έχει εκδώσει αποφάσεις όπου κρίνει ότι ο νόμος για τα "αντικειμενικά" κριτήρια είναι αντισυνταγματικός, ενώ το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας με παρεμφερείς αποφάσεις του έκρινε το νόμο συνταγματικό.

Συγκεκριμένα, απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικαίωσε μία οδοντίατρο και ανέστειλε την είσπραξη φόρου, συνολικού ποσού 437.527 δραχμών, που είχε προσδιορίσει η Εφορία. Μετά από αυτή την απόφαση ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις από το ίδιο δικαστήριο.

Αντίθετα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε συνταγματικό το νόμο 2214/94 και απέρριψε αγωγές που έκαναν ελεύθεροι επαγγελματίες, με τις οποίες ζητούσαν να ανακληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 1995.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ