ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Νέο απεργιακό όχι σε απόσχιση - απολύσεις

Ενάντια στις μεθοδεύσεις που «τρέχει» η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Απεργία πραγματοποίησαν και την Παρασκευή 31/5, με αίτημα «καμιά απόσχιση - καμιά απόλυση», οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρώντας στο σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε σουηδική επιχείρηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών, που μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018, σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προχωρούν σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, που θα γίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.).

Οι «πλάτες» που βάζει η κυβέρνηση σε αυτό το αντεργατικό σχέδιο αποτυπώνονται όλες αυτές τις μέρες ανάγλυφα και με τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς: Από τις αρχικές προσπάθειες να σπείρει τον εφησυχασμό, λέγοντας ότι τάχα «εγγυάται» τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι την τωρινή της άρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση ενάντια στο αντεργατικό σχέδιο της τράπεζας.

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από το κτίριο του RBU στη λεωφόρο Μεσογείων και στη συνέχεια έκαναν νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας στην Αθήνα. Αντιπροσωπεία του κλαδικού Χρηματοπιστωτικού Αθήνας και πρόεδροι Σωματείων συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της διοίκησης, η οποία ουσιαστικά δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.

Στη συγκέντρωση μαζικό ήταν το μπλοκ του κλαδικού Σωματείου, η πρόεδρος του οποίου, Εφη Χαλιού, μίλησε στους εργαζόμενους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ξανά αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετά την άκαρπη συνάντηση με τη διοίκηση, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους απεργούς και με πρόταση του κλαδικού Σωματείου ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί ότι οι απεργοί αντέδρασαν όταν ακούστηκε πως... «η ΟΤΟΕ είναι μαζί μας», καθώς γνωρίζουν πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν έκανε απολύτως τίποτα για την οργάνωση του αγώνα.

Στο υπουργείο Εργασίας έγινε συνάντηση με τον γγ Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι... μπορεί να μεσολαβήσει για να γίνει τριμερής συνάντηση.

Το κλαδικό Σωματείο επισημαίνει ότι η τριμερής συνάντηση δεν λύνει κάποιο πρόβλημα και απαιτεί από την κυβέρνηση σαφή δέσμευση πως απαγορεύει στην Τράπεζα Πειραιώς και γενικά στις τράπεζες τις απολύσεις και αποσχίσεις.

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας παραβρέθηκε και ο Σταύρος Χρηστίδης, από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του και αναφέρθηκε και στους αγώνες των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ.

Σε άλλες πόλεις

Ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους από νωρίς το πρωί στα κεντρικά γραφεία και στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις από μια σειρά σωματείων και κλάδων, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τραπεζοϋπάλληλος της Πειραιώς, έκανε κριτική στη στάση της ΟΤΟΕ, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκε τις προηγούμενες μέρες την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να κηρύξει απεργία και να στηρίξει έτσι τον αγώνα των εργαζομένων. Κόντρα σε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν ως θετική εξέλιξη την έξοδο διαφυγής που βρήκε η εργοδοσία, δηλώνοντας ότι οι μετακινήσεις των εργαζομένων θα είναι «εθελοντικές», ο Σ. Ζαριανόπουλος υπογράμμισε: «Κανένας δεν πρέπει να υπογράψει καμία εθελοντική συμμετοχή. Να καταρρεύσει το σχέδιό τους».

Στη Λάρισα οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία. Οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της τράπεζας στην οδό Ιωνος Δραγούμη και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι Τάσος Τσιαπλές και Γιάννης Σκόκας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, και η Ελένη Σούκα, πρόεδρος του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Η πορεία που ακολούθησε πέρασε από τέσσερα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και από υποκαταστήματα άλλων τραπεζών, όπου οι απεργοί ενημέρωναν τους εργαζόμενους και τους πελάτες για το περιεχόμενο και το στόχο του αγώνα τους. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της τοπικής διοίκησης της τράπεζας, στον οποίο έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη συγκέντρωση της Αθήνας, στο RBU στο Ηράκλειο απήργησαν όλα τα καταστήματα της πόλης και καταγγέλθηκε ότι η τράπεζα προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εκλεγμένοι σε ΔΣ σωματείων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στο Λιμάνι.

Απεργία έγινε επίσης στα καταστήματα της Πάτρας.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, νέες ανακοινώσεις εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Σημαντική άνοδο καταγράφει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Σημαντική άνοδο καταγράφει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στις αρχαιρεσίες των ΕΛΜΕ για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και μάλιστα σε συνθήκες αυξημένης μαζικότητας.

Σε 75 ΕΛΜΕ από το σύνολο των 86 ΕΛΜΕ έχουν ψηφίσει 36.511 εκπαιδευτικοί από 34.424 το 2015 στις αντίστοιχες ΕΛΜΕ. Δηλαδή σημειώνεται αύξηση της συμμετοχής κατά 2.087.

H «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», o συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγράφει άνοδο 1,8%, εκλέγοντας 12 επιπλέον αντιπροσώπους σε σχέση με το 2015.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι εκλογές στις περισσότερες ΕΛΜΕ έγιναν στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, όπου η πόλωση, τα ψευτοδιλήμματα αλλά και οι προσπάθειες παγίδευσης στον τεχνητό διπολισμό βρίσκονταν στα ύψη.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» επισημαίνει:

«Η σημαντική άνοδος, η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" αλλά και οι πρωτιές σε σωματεία (π.χ. Πειραιάς, Β' Δωδεκανήσου, Α' Θεσ/νίκης, Ηλείας, Λήμνου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Εορδαίας) αναδεικνύουν το αυξημένο κύρος των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την καθοριστική συμβολή που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως π.χ. για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις των αναπληρωτών, στον αγώνα μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για τις αλλαγές στη Γ' Λυκείου, σε κάθε οξυμένο λαϊκό πρόβλημα (υποδομές, μορφωτικά, εργασιακά ζητήματα κ.ά.).

Η επόμενη μέρα θα φέρει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων αφού είναι σε ισχύ όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν προσυπογράψει ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική της, επέτρεψε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ για την κυβερνητική εξουσία.

Η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να γίνει πόλος αντίστασης και συσπείρωσης των εργαζομένων, πραγματικό αντίπαλο δέος σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει, να αντισταθεί, να ασκήσει πίεση και λαϊκή αντιπολίτευση είναι τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Γιατί είναι η μόνη δύναμη που έχει γραμμή σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και ταυτόχρονα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η άνοδος που καταγράφει η ΑΣΕ είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα, βάζει νέες και γερές βάσεις για την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση των αγώνων των εκπαιδευτικών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη λαϊκή αντεπίθεση».

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΠΑ
Συνέχεια στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

Απέργησαν την Παρασκευή για 12η συνεχόμενη μέρα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ, απαιτώντας απευθείας εργασιακή σχέση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην επιχείρηση.

Η απεργία έγινε παρά την απόφαση του δικαστηρίου, που την έκρινε παράνομη, ύστερα από προσφυγή των εργολάβων.

Την απεργία είχε κηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου και συνεχίστηκε με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Τις επόμενες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις και δράσεις, ενώ γίνονται παράλληλα διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Ομίλου, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ