Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο το ΚΚΕ

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να προκηρυχτούν οι εκλογές τον Ιούλη και από διάφορες πλευρές ξεκίνησαν τα περί «χαμένης ψήφου» σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, αφού «στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση». Δεν ξέρουμε αν θα τους διευκόλυνε στις εκλογές να συμμετέχουν μόνο δύο κόμματα, για να μη δυσκολεύεται ο λαός στην επιλογή της επόμενης κυβέρνησης. 'Η μόνο κόμματα - δεκανίκια και μίας χρήσης, για να εκτονώνεται η δυσαρέσκεια και να σπάει πού και πού η μονοτονία με καμιά συγκυβέρνηση. Είναι όμως στο χέρι του λαού να τους τρίψει στη μούρη τέτοια άθλια επιχειρήματα και ειδικά αυτό της «χαμένης ψήφου». Γιατί οι εκλογές σίγουρα βγάζουν κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι από χέρι αντιλαϊκή. Και μπορεί η «αγωνία» των αφεντικών να είναι με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουν ταχύτερα οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, για τους εργαζόμενους όμως και το λαό θα πρέπει το κριτήριο να είναι το εντελώς αντίθετο: Με την ενίσχυση ποιου κόμματος θα δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να μπουν εμπόδια στην πολιτική που τους συνθλίβει, να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους από καλύτερες θέσεις, να φωτιστεί καλύτερα η προοπτική της αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες με εργατική - λαϊκή εξουσία. Αυτό το κόμμα είναι μόνο το ΚΚΕ. Κι εκεί είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος για το λαό.

Δηλητηριώδες

«Ενα μικρό μέρος των απωλειών οφείλονται στο γεγονός ότι ένα τμήμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της κυβερνητικής διαχείρισης και των συμβιβασμών στους οποίους αυτή οδηγεί», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα για το εκλογικό αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κάνει ακόμα περισσότερο «αλοιφή» τον όποιο ριζοσπαστισμό και να πείσει ακόμα περισσότερους ότι μονόδρομος για το λαό είναι η διαχείριση του σάπιου συστήματος. Δεν τα πήγε βέβαια κι άσχημα... Γι' αυτό άλλωστε ο ίδιος σύστησε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε «να γυρίσει την οικονομία στην ανάπτυξη και να δρομολογήσει ευρύτατες μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και ένα πρωτοφανές κλίμα κοινωνικής ηρεμίας». Σε αυτό το δηλητηριώδες για το λαό κλίμα έρχεται τώρα η ΝΔ, «ξεπλυμένη» από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να πάει ακόμα παρακάτω την αντιλαϊκή επίθεση. Αυτήν την «ωραία ατμόσφαιρα» της αντιλαϊκής συναίνεσης και το κλίμα υποταγής στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους είναι που μπορούν να χαλάσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Για να φυσήξει πιο δυνατά το φρέσκο αεράκι των αγώνων τους για τις δικές τους ανάγκες.

Σαβουάρ βιβρ

«Η ΝΔ θα προβάλει το πρόγραμμά της και αυτό θα επιβραβεύσει ο κόσμος», λένε οι νεοδημοκράτες και προσθέτουν ότι εκείνοι «δε θα πέσουν στην παγίδα της πόλωσης» κατά την προεκλογική περίοδο που είναι μπροστά. «Ο κόσμος θα μας κρίνει με βάση τα πεπραγμένα μας και το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία», λένε και οι του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν παράλληλα «αυτοκριτική» ότι έριξαν παραπάνω βάρος στην κριτική τους στη ΝΔ, αντί να αναδείξουν τα τόσα «καλά» που έκαναν στο λαό τα περασμένα χρόνια. Δεν ξέρουμε βέβαια αν το «σαβουάρ βιβρ» θα τηρηθεί. Ξέρουμε όμως με σιγουριά πως έτσι κι αλλιώς οι ψευτοτσακωμοί τους, το «μίσος» και ο «αλληλοσπαραγμός», καμία σχέση δεν είχαν και δεν έχουν με την ουσία των προγραμμάτων τους, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αφού το ίδιο σχέδιο, τις ίδιες προτεραιότητες - αυτές του κεφαλαίου - υπηρετούν κι οι δυο. Πόσο μάλλον τώρα, που το δικομματικό «ματσάκι» - με το λαό πάντα θεατή - έχει λίγο πολύ κριθεί, σειρά παίρνει σιγά σιγά το «έργο» της αντιλαϊκής «συναίνεσης» για την επόμενη μέρα, όπου ξεπροβάλλει το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων και αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων». Η εικόνα αυτή δείχνει με τον καλύτερο τρόπο γιατί χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα: Για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κεφάλαιο - ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Παλιό το κόλπο

Μαθήματα ...πολιτικής οικονομίας έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Ηθική και Εναλλακτική Τραπεζική». Εκεί, λοιπόν, ακούσαμε ότι οι τράπεζες δεν είναι αυτό που ξέρουμε. Δεν είναι η καρδιά και οι πυλώνες του σύγχρονου καπιταλισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο χρηματοπιστωτικός χώρος είναι χώρος πρώτιστα κοινωνικής ευθύνης. Το κέρδος είναι όρος βιωσιμότητας, είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, η μείωση των ανισοτήτων, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι ο στόχος της βιώσιμης, δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Να λοιπόν που στη διάλεκτο ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες μεταμορφώνονται σε «ευαγή» και «φιλανθρωπικά» ιδρύματα. Το δε κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μετόχους των τραπεζών. Είναι σίγουρο πως τα χιλιάδες καταχρεωμένα στις τράπεζες νοικοκυριά, οι άνθρωποι του μόχθου που ξυπνούν και κοιμούνται με τον εφιάλτη της μηνιαίας δόσης, που ζούνε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων και των εκβιασμών από τις εισπρακτικές, έχουν διαφορετική γνώμη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ομως, γίνεται φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις νέες κάλπες, «αλατοπιπερώνει» τις θέσεις και τα συνθήματά του με ολίγον από 2012 και Γενάρη 2015, μπας και ξεγελάσει κανέναν απ' όσους του γυρνάνε τώρα την πλάτη. Παλιό το κόλπο, αλλά το βήμα όσων τον εγκαταλείπουν πρέπει να πάει μέχρι τέλους. Να μη γίνει ψήφος στη ΝΔ, που ανυπομονεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση την ίδια πολιτική, ούτε συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ και ψήφος σε κόμματα μίας χρήσης, αλλά ψήφος αγωνιστικής ελπίδας και προοπτικής, με δυνάμωμα του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 1 Ιούνη

1265 Γεννιέται ο Φλωρεντινός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας.

1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1848 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου» με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ.

1919 Σε πλατιά σύσκεψη της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής επικυρώνεται το διάταγμα για την ένωση των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

1931 Εξω από τη Βουλή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου «Περί Τύπου» που στρεφόταν κατά του επαναστατικού Τύπου και εκείνη τη μέρα ήταν προς συζήτηση. Η αστυνομία συλλαμβάνει 151 εργάτες. Από αυτούς, οι 26 παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται συνολικά σε 161 μήνες φυλάκιση. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στον Πειραιά, στη Μυτιλήνη κ.α.

1940 Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

1945 Πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

1959 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).

1971 Πεθαίνει ο Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος Ράινχολντ Νίμπουρ, εμπνευστής του «Χριστιανικού ρεαλισμού».

Κυριακή 2 Ιούνη

1882 Πεθαίνει ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1943 Η ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εγκρίνει την Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς για την αυτοδιάλυσή της. Οπως εκτίμησε το Κόμμα στο 18ο Συνέδριό του, «η σοβαρά λαβωμένη ιδεολογική ενότητα και η έλλειψη της οργανωτικής σύνδεσης των ΚΚ, με τη διάλυση της ΚΔ, δεν επέτρεψαν τη διαμόρφωση μιας αυτοτελούς ενιαίας στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στη στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού (...)».

1944 Η Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ανακηρύσσεται Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας. Στην κυβέρνηση αυτή μετέχουν το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πρώτος Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης διετέλεσε ο στρατηγός Ντε Γκολ.

1954 Ο Τίτο επισκέπτεται την Ελλάδα. Η κυβέρνηση προχωρά σε αθρόες προληπτικές συλλήψεις κομμουνιστών και ΕΔΑιτών. Σε μια επιχείρηση «σκούπα», 330 συνολικά εργάτες και συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν βράδυ με καμιόνια από τα σπίτια τους στο στρατόπεδο των Σπάτων.

1957 Πραγματοποιείται η κηδεία του στρατηγού του ΕΛΑΣ, Στέφανου Σαράφη, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ, του Κ. Καραμανλή, απαγορεύει την απόδοση στρατιωτικών τιμών στον νεκρό.

1966 Το «Surveyor 1» γίνεται το πρώτο αμερικανικό διαστημικό σκάφος που προσεδαφίζεται ομαλά στη Σελήνη. Είχε προηγηθεί το σοβιετικό «Λούνα 9», 4 μήνες πριν (3/2/1966).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ